Hästägartips
18 oktober 2019 09:20
Ridsportplus

Grönt ljus för röda rönnbär

C-vitaminbombTräden dignar av röda rönnbär just nu och på hästforum i sociala medier diskuteras om hästar kan äta de C-vitaminrika bären. Ridsport har frågat SVA.

Grönt ljus för röda rönnbär
Rönnbär som hästfoder får grönt ljus av SVA. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Många intresserar sig för rönnbär denna höst, kanske för att de just nu lyser som rödast på träden och för att vi blivit mer medvetna om inhemska, näringsrika produkter. Även hästägare har fått upp ögonen för rönnbär och diskuterar dess nytta som foder.

En titt på näringsinnehållet visar att de framför allt innehåller en stor dos C-vitamin samt flera mineraler. Rönnbär innehåller även mycket fenoler, en slags antioxidant. Fenolinnehållet är i nivå med blåbär och lingon, enligt en finländsk studie som gjorts på förädlade sötrönnbär.

Mikael_propst_goranekeberg-210
Mikael Propst

Enligt folktron har rönnbär effekt på trög mage, kan förhindra/bota urinvägsinfektion och är bra mot reumatism. Men det finns inga studier på rönnbärens effekt, de nämns inte heller i några örtböcker för hästar, varken i engelska eller svenska verk.
– Jag hittar inga specifika uppgifter som rör hästar, hur smakligt rönn eller rönnbär är för dem, om de äter rönn över huvud taget eller om det förekommit förgiftningsfall, säger Mikael Propst, kommunikatör på SVA.

Står inte på listan över giftiga växter

Han har kontaktat SVA:s expertis i fråga om foder och giftiga växter, och kan meddela att rönn inte står med över listan på giftiga växter, men att hela växten är svagt giftig. Rönn innehåller sorbitol och sackarider, organiska syror, tanniner, färgämnen och bitterämnen.

Fakta

Rönnbär

100 gram rönnbär innehåller 98 mg C-vitamin. Det är 122,5 procent av människans dagsbehov på 75 mg.

Rönnbär innehåller mineraler som fosfor, järn, kalcium, kalium och magnesium.

Näringsinnehållet beräknas på 100 gram rönnbär, vilket motsvarar cirka 1 000 torkade rönnbär eller tre normalstora klasar färska rönnbär på kvist.

Bären innehåller parasorbinsyra som är giftig och har lokalt irriterande egenskaper på huden eller slemhinnan i magen. Det mesta av parasorbinsyran försvinner vid torkning eller kokning.

Giftigheten hos rönn uppträder dock inte förrän vid mycket höga doser, kilovis med bär, enligt SVA.

Fåglar äter gärna rönnbär, rådjur och älgar lär också äta dem. Hästar med tillgång till naturhagar kan ses mumsa i sig någon klase då och då, men det verkar sällan handla om stora doser.

Rönnbär verkar vara en C-vitaminbomb

Sammantaget verkar rönnbär alltså i första hand vara en C-vitaminbomb. Hästars behov av tillskott av vitamin C i foder är omdiskuterat. Enligt Utfodringsrekommendationer för häst från SLU, bildar kroppscellerna själva vitamin C, så det behöver inte tillföras med fodret.

Enligt en dansk studie kan tränande hästar behöva kontinuerlig tillförsel av vitamin C för att undvika oxidativ stress.

Läs mer: Antioxidant Capacity and Phenolic Content of Sweet Rowanberries. Hukkanen AT et al Agric. FoodChem. 2006;54:112−9.  The absorption of natural vitamin C in horses and anti-oxidative capacity. Winterh K et al Comparative Exercise Physiology, 2012; 8 (3/4): 195-201

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden