Hästliv
19 april 11:43

Grupphästhållning ger lyckliga hästar på ridskolan

På Elfviks ridskola bor hästarna i grupp och spenderar större delen av vardagen utomhus. Fördelarna är många och hästarna trivs med livet.

Grupphästhållning ger lyckliga hästar på ridskolan
Majken och Isidore vilar på permanentbädden av halm i ligghallen.

Harmoniska hästar, mindre tjafs i flocken och mer frihet för både hästar och personal. På Elfviks ridskola där det bor 17 ridskolehästar och fem privata hästar trivs alla med grupphästhållningen.

Hästarna är indelade i en stoflock och en valackflock. Det är enbart just de hästar som ska gå på lektion som står inne i stallet. Andra tider är det tomt sånär som på någon enstaka häst, som står i box i väntan på longering eller tillridning.

Sociala hästar
Botilda Levin som driver Elfviks ridskola tillsammans med Anna Borglund berättar mer:
– Hästarna som ska gå lektion tas in av personalen en timme innan. All annan tid går hästarna ute och lever ett hästliv i flock nära hästarnas ursprungliga beteende. Hästarna är lättare att ta in från hagen när man har de så här, eftersom de aldrig har bråttom in till mat, de har redan mat i hagen. Detta gör att det känns säkrare när man hanterar dem i hagen jämfört med hästar som bara är ute några timmar om dagen och sedan har bråttom in.

– När vi tar in hästarna vet de att de ska arbeta, de verkar uppskatta det då de är sociala och gärna vill följa med in. Särskilt ridskolehästar mår bra av grupphästhållning tror jag. De har ett jobb där de möter många olika människor varje dag och då kan de behöva vila i fred. Här får de tid att koppla av mer än vad de kan om de står uppstallade på traditionellt vis, säger Anna Borglund.

Texten är ett utdrag ur ett längre reportage från Elfviks ridskola. Läs hela reportaget i senaste numret av Ridsport som landade i butik och brevlådor på skärtorsdagen.

Text & foto: Anna-Maria E Alsand

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar