Hoppning
28 september 2015 13:47

Guerdat frias från anklagelserna

Steve Guerdat missade EM efter anklagelserna om otillåtna substanser. Nu frias han helt av FEI-tribunalen. Förklaringen är att de positiva svaren berodde på vallmofrön.

Guerdat frias från anklagelserna
Steve Guerdat kan se framåt igen efter mer än två månader av ovisshet.

Schweizaren Steve Guerdats hästar Nino des Buissonnets, OS-guldmedaljör 2012, och Nasa lämnade positiva dopningsprov vid Nations Cup-meetinget i franska La Baule i maj. Nino des Buissonnets prov var positivt när det gällde de förbjudna substanserna kodein och oripavine samt morfin, en substans som är tillåten vid kontrollerad medicinering. Nasas prov var positivt för kodein och morfin.

Steve la tidigt fram teorin att det berodde på hästarnas foder. Hans egen avstängning upphävdes, men hästarna var likväl fortsatt avstängda och därför missade toppryttaren EM.

Nu har FEI-tribunalen friat Steve Guerdat och accepterar fullt ut att hästarnas positiva svar berodde på vallmofrön i fodret. Oberoende laboratorietester har visat att fodret var kontaminerat med vallmofrön och FEI anser att hästarnas provsvar beror på detta eftersom de förbjudna ämnena är förknippade med vallmofrön. Även Alessandra Bichsel hade använt samma foderleverantör och frias också av FEI.  

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden