Dressyr, Ponny
31 juli 2021 18:04
Ridsportplus

Guldglädje i tre dressyrgenerationer – Tilda André Hokfelt vann kategori B

Ädlaste valörenDet var första gången hon var på meeting och andra gången hon red ärevarv. Men hon hade förstklassig backup i form av dressyressen mamma Pernilla André Hokfelt och mormor Kerstin André. Under lördagen tog Tilda André Hokfelt hem guldmedaljen i kategori B på Grevagården. Ridsport har pratat med alla tre. Se även vilka som tog silver och brons i kategori B, och hur det gick i grupp 2 kategori D.

Guldglädje i tre dressyrgenerationer – Tilda André Hokfelt vann kategori B
Tre dressyrgenerationer i ett lyckligt guldögonblick. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter att ha plockat hem vinsten i bägge kvalen blev det även finalseger och guld till Tilda André Hokfelt och gentlemannen Monty RP 195 (ASRP hingst f-04 e Vermont-Carneval II, uppf Ann-Charlotte Larsson, äg Marianne Lundin) i den minsta kategorin på ponny-SM. Det var första gången Tilda var på meeting och andra gången hon red ärevarv. Ärevarvet blev en yster uppvisning med en glad ryttare och en busig liten hingst. Det hela slutade i fibersanden för guldryttaren medan guldponnyn såg lite förvånad ut med det guldiga segertäcket på sned.

    Den lite snöpliga avslutningen till trots stod lyckokänslorna dock som spön i backen. Mormor Kerstin André, tillika landslagstränare för juniorer och young rider, är kvittrande glad när Ridsport når henne i bilen på väg hem till Skåne efter tre dagar på Grevagården utanför Skövde.
    – Ju längre man har varit med i den här sporten, desto mer vet man vad som kan hända. Hästar är oberäkneliga djur och mitt lilla barnbarn har inte tävlat så mycket. Hon har aldrig varit på meeting och hon har aldrig tävlat tre dagar i sträck förrän idag, så det var ett stort steg för henne, berättar Kerstin på sjungande skånska.

    – Det har varit lite medvetet att inte tävla så mycket, det har varit en lagom belastning för henne. Den lille hingsten är ju rutinerad men det är ingen lätt häst. Han är ganska hingstig och han bestämmer över alla hemma. Han bestämmer var de ska stå i sina boxar och han gillar inte när någon krånglar. Han är som en jack russel fastän han är häst.
    – Vi har velat att Tilda ska känna sig någorlunda säker innan hon kommer ut i större sammanhang. Vi hade varit nöjda om hon ”bara” hade gjort bra ritter, fortsätter Kerstin som var framme och fångade in Monty efter avramlingen.

    – Täcket började glida, det gled långt ner på sidan och Tilda gled med. Då tog han ett rejält bocksprång, men hon landade på fötterna. Det gick bra, säger Kerstin.

    Tildaandrehokfeltmontyrp195-3516
    Det guldiga täcket började glida på sned … Foto: Pernilla Hägg
    Tildaandrehokfeltmontyrp195-3566
    … och sedan fanns det ingen återvändo. Foto: Pernilla Hägg

    ”Pernilla är tränaren”

    Både hon och dottern Pernilla André Hokfelt är A-tränare i dressyr – Pernilla har dessutom vunnit otaliga SM-guld och Kerstin är meriterad landslagstränare för ungdomslandslagen. Kerstin har dessutom utsetts till Årets tränare både 2010 och 2020. Hon är dock noga med att poängtera att det är Pernilla som har guidat Tilda fram till guldet.

    – Om de frågar så hjälper jag till, men det är helt och hållet Pernilla som har utbildat Tilda. Man måste ha en tränare i den här åldern, annars blir det för rörigt. Men Pernilla och jag utbildar väldigt lika, det är ju jag som har utbildat henne, säger Kerstin och tillägger att fokus främst har varit på grundridningen och kommunikationen med hästen.

    – Samarbetet mellan ryttaren och hästen är väldigt viktigt. Det måste man lära sig.

    Att dressyrgenerna följer med i flera generationer är härligt, menar Kerstin.
    – Det är väldigt många barn till föräldrar som har ridit på lite nivå som blir duktiga. De får med sig mycket från början. Man kan hjälpa till och välja hästar och vilken nivå på klasser man ska rida – och hålla efter grundridningen. Hästföräldrar är oftast kloka, de vet att man inte kan gå för snabbt fram. Att man måste matcha efter förstånd, och hela tiden göra det lagom utmanande

    – Det är så mycket kring hästar som man måste vara duktig på för att slutresultatet ska bli bra, och där kan man hjälpa till på vägen. Sedan måste barnet ändå ha drivet själv, fortsätter Kerstin.

    ”Målet var att ta mig till finalen”

    Huvudpersonen själv är lika glad hon när Ridsport når henne i lastbilen på väg hem med mamma Pernilla bakom ratten. Att vinna guld var inget 12-åriga Tilda André Hokfelt hade räknat med.
    – Det hade jag verkligen inte, jag är supernöjd. Mitt mål var att ta mig till finalen, sedan hade jag inte hoppats på så mycket mer, säger hon.

    Avramlingen tar Tilda med ro. Monty busade till det även första gången hon red ärevarv på en kombinerad hopp- och dressyrtävling.
    – Han bockade då också men då trillade jag inte av, säger hon.

    Att ha både mamma och mormor i ringhörnan på SM har varit en tillgång.
    – Det har varit väldigt bra, de har varit ett bra stöd, säger Tilda som tränar för mamma Pernilla till vardags.

    – Jag tränar mest för mamma och någon gång då och då för mormor. Mormor har så många andra elever ändå.

    Hur är det att träna för mamma och mormor?
    – Mamma är lite mer sträng i sin träning än mormor. Mamma är inte så sträng mot sina andra elever som hon är mot mig, säger Tilda.

    Tilda tog över Monty efter Tindra Holmertz, som vann i princip allt som gick att vinna med hingsten under deras sex år tillsammans, i början av 2019. Första året vann Tilda och Monty Mats Mellberg Cup, som går parallellt med SM. I fjol var tanken att de skulle ha tävlat lite mer, men en käkledsinflammation gjorde att Monty inte gick att rida.
    – Han är så himla hingstig och skulle stå bredvid en snäll valack medan vi gjorde rent stallet. Han fastnade med käken i boxgallret och det tog lång tid innan det läkte, berättar Tilda.

    Hur är det att rida honom när han är så hingstig?
    – Han är inte så hingstig när man sitter på, det är mest när man leder honom och när han är hemma med sin flock.

    Förutom tävlingsdippen när Monty var skadad hade Tilda själv inte velat tävla mer än hon gör.
    – Jag tycker det är rätt lagom. Man vill inte bara tävla utan hinna träna också, så man förbättras.

    ”Ligger oss varmt om hjärtat”

    Mamma Pernilla är väldigt glad över helgens bravader och upplevelsen tillsammans med Tilda och Kerstin.
    – Jag tror verkligen mamma är glad, inte bara för framgångarna, utan för att det fortsätter och går i arv. Hästar har funnits i vår familj i flera generationer bakåt, det ligger oss varmt om hjärtat.

    – Sista dagen visste vi inte alls hur det skulle gå. Det gick så bra redan första dagen, och det var nervöst om det skulle gå lika bra igen. Vi visste att hon hade råd att göra något litet misstag och ändå klara det, men man vet hur snabbt det kan gå att tappa bort sig och rida fel om man blir riktigt nervös.
    – Jag tycker Tilda var väldigt duktig. Hon var jättenervös när vi red fram och vi red bara skritt, trav och galopp. Vi gjorde inga svåra saker utan fokuserade på att få henne och hästen att kommunicera.

    Tanken var att de skulle ha tävlat mer i år, men corona satte stopp, berättar Pernilla.
    – Det är lite överraskande att det fick så bra. Det är en rutinerad ponny, men man är ju två om det. Fördelen med corona är kanske att vi har hunnit träna mycket mer än man hinner när det är tävlingssäsong.

    Oftast är det Pernilla och Tilda som tränar ihop, men det är skönt med Kerstin som backup, menar Pernilla.
    – Det är oftast jag som hjälper Tilda, men ibland känner jag att hon behöver någon annan. Mor och dotter går inte alltid så bra. Då är det bra med en mormor som kan kliva in.

    – Tilda rider mycket själv också. Jag har inte tid att ha lektion varenda dag, även om vi har tränar mer intensivt nu inför SM. Man måste lära sig rida själv och veta hur man ska lösa det när det blir problem. Det var samma när jag var liten, mamma stod inte och höll lektion hemma eller på framridningen. Du måste bli så stark i din känsla när du rider att du klarar dig själv på banan, säger Pernilla.

    Hemma i Skåne väntar en god middag som pappa och brorsan Theo har fixat berättar Tilda. Om det blir Tildas favoriträtt vet hon inte, maten är en överraskning. Får hon välja mat själv är valet enkelt.
    – Jag gillar lasagne, säger hon.

    Om två veckor väntar eventuellt SM för children med mamma Pernillas Rakeback VH, om den känslige valacken kan hålla nerverna i styr. På den senaste tävlingen blev han rädd och drog iväg i en bockserie med Tilda på ryggen. Det hela gick dock bra och nu ska teamet ”testtävla” i Flyinge för att se om det blir läge att åka till SM.
    – Vi får se om hon klarar av det, säger Pernilla.

    Katbmedaljörer-3629
    Tre glada medaljörer som peppade varandra under meetinget. Foto: Pernilla Hägg

    Silvret i kategori B gick till regerande mästarekipaget inomhus, Ronja Kardos och Stenbroåsens China Girl (WELSH sto f-07 e Wildzang’s Gloriant RW 89-Wärnanäs Peng RW 64, uppf Chris Danielsson, äg Stall Axelsson AB). Wilma Bornhager och Tovdal’s Sky Dragon (WPCS val f-08 e Dryfe Starry Knight-Mango AA, uppf Emillia Rose Mortensgaard, äg Viggo Bornhager).

    Emilia Bergåkra tog guld i kategori D

    Montys tidigare ryttare Tindra Holmertz tog under lördagen hand om bronset i grupp 2 kategori D med Isn’t She Lovely(SWF sto f-12 e Simberg Superman-Wladimir OA, uppf Maria Holmertz, äg Tindra Holmertz). Emilia Bergåkra och Bergåkras Amalia’s Claus (NWPCS hingst f-11 e Heitrak’s Marvin-Orchard Boginov, uppf L. Van Laarhoven, äg Familjen Bergåkra) tog hand om guldet medan silvret gick till Clara Jonsson och Hedemand´s Aurora (DSP sto f-03 e Antario N-Bolero, uppf Hans Hedemand, äg Clara Jonsson).

    Emiliaberglundbergåkrabergåkrasamaliasclaus-6139
    Precis innan klassens start kom värsta skyfallet och ridbanan förvandlades till en swimmingpool. Blött värre blev det, men Emilia Berglund höll ihop det och tog hem guldet med sin ”Claus”. Foto: Pernilla Hägg

    Guldläge inför küren

    Silvermedaljören i kategori B, Ronja Kardos, har guldläge i kategori C tillsammans med Brännornas Rigoletto. Tvåa totalt inför küren ligger Angelina Brink och Weber af Kongshöj medan Alice Kampe Alsin ligger trea med Crugybar Flying Childers.

    I kategori C grupp 2 ligger Tilda Nilsson i ledning med Bjerregårds Herkules med Emma Eriksson och Trestena Paparazzo på andra plats. Trea är Elin Andersson och Aspelunds Swede.

    Ellen Stymne ligger i knapp ledning med Tanzbär T i grupp 1 kategori D. Tvåa är Nicole Crona med Cezanne de Luxe och trea ligger Wilma Holmgren med HB Dancing Daylight.

    Slutresultat SM kategori B.

    Slutresultat SM grupp 2 kategori D.

    Samtliga resultat.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden