Prylspaning
9 januari 2019 09:30
Ridsportplus

Delade meningar om guldskornas gyllene grepp

ReprisVintern är här, hästarna halkar och valen av brodd är många. Ett alternativ som hästägare kan välja är så kallade guldskor. Men, det råder delade meningar om dessa – läs mer om för- och nackdelarna.

Delade meningar om guldskornas gyllene grepp
Guldskon kommer ursprungligen från travet. Foto: Lena Sellman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Guldskorna har sex fasta, låga och runda brodd, som är gjorda i en metallegering som är hårdare än vanligt järn. Filip Lejon är hovslagare och skor ofta ridhästar med guldskor under vintern.
    – Jag ser bara fördelar med dem. Det jag framför allt gillar är kvalitén, brodden är hårda och slits inte och skon kan i princip alltid användas i två skoperioder.

    Slits inte lika fort

    Att det är sex brodd i varje sko och att de inte slits så fort gör också att de kan vara lägre än traditionella brodd. Det minskar risken för trampskador.

    Dessutom tycker Filip Lejon att guldskorna fungerar bra med hästens rörelsemekanik. Det enda han kan sakna är bra överrullning – ett bekymmer som alltid kommer med tåbrodd. Däremot ger tåbrodden hästen bra fäste i påskjutet och minskar risken att den halkar.

    I detalj

    Guldskor

    •  Tillverkas i en metallegering som är hårdare än vanligt järn.
    • Har sex fasta och låga runda brodd.
    • Finns även med fyra brodd.

    Alla Filip Lejons hovslagarkollegor är dock inte lika förtjusta.
    – En del vägrar att sko med guldskor, eftersom de är hårdare och därför svårare att rikta, säger han. Jag tycker att det går bra, men jag hade önskat att det fanns en speciell baksko också. Nu är det samma typ som ska fungera både fram och bak, och det gör att man ibland behöver banka rätt mycket.

    Guldsko
    Foto: Horsemeup/Wahlsten

    Slutat med guldskor

    Guldskon kommer ursprungligen från travet, och det var fälttävlansryttaren Katrin Norling och hennes mamma Mariette som började använda dem på sina hästar på 1990-talet.
    – Vi hade en hovslagare som även var travtränare på den tiden, säger Mariette Norling. Han visade oss de här skorna och frågade om vi inte skulle prova dem. Jag tyckte de var helt suveräna. De låga brodden gav bra grepp och de lite tunnare travskorna gjorde faktiskt att det inte fastnade snö. Vi kunde ha dem utan snösulor.

    Under många år använde Norlings guldskorna till alla sina tävlingshästar under vinterperioden. Det var högpresterande hästar som tränades rejält. Däremot tävlade de aldrig med guldskor, då hade de skor med vanliga gräsbrodd.
    – De här tar för mycket stopp i ett nedslag efter hinder, så på det sättet ville vi inte använda dem.

    Nu har dock Mariette Norling slutat med guldskorna, eftersom hon skor alla hästar själv. Precis som Filip Lejon säger, tycker hon att de är för hårda för henne att rikta.

    Många märken

    Christer Nyholm på Mantorps Travshop säljer mycket guldskor vintertid, till både rid- och travhästar. Han berättar att det har kommit många fler märken och modeller sedan 90-talet.

    Nu finns det en tjockare ridhästmodell, varianter med bara fyra brodd och sorter som bara är kraftigare räfflade på undersidan. Än så länge finns de dock inte i riktigt stora storlekar.– Guldskorna har ett eget storlekssystem, säger Filip Lejon.
    – Deras storlek 5 motsvarar ungefär en normal storlek 3, och det är den största som det går att få tag på. Så de riktigt storhovade hästarna fungerar detta inte till.

    Med vintern kommer, utöver halka, problem med snöklampar i hovarna – särskilt när temperaturen ligger runt nollan. För många är snösulor en lösning, men det fungerar inte för alla. Tvärtom kan sulorna orsaka smärta. Henrik Jansson, hovslagare och klinikchef på SLU i Uppsala, berättar mer i den här artikeln.

    Legs Of Horse Close Up In Snow
    Än återstår flera månader av vinter i Sverige. Foto: Kseniya Abramova/Istock

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 2/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden