Sverige
14 juni 2021 09:53
Ridsportplus

Ha koll på beteshagens växter

Håll kollSom hästägare är du ansvarig för din häst inte får i sig några giftiga växter. Detta gäller såväl via bete som hö och hösilage. Här får du tips och råd om hur du kan ta reda på vad du har i din hage.

Ha koll på beteshagens växter
Har du koll på vilka växter som är giftiga för hästen? Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är hästägarens ansvar att erbjuda ett bete utan giftiga växter. Vid betesbrist kan hästarna börja äta av sådant de annars ratar och om det är en olämplig växt kan de bli förgiftade. Vissa växter bör heller inte ingå i hö eller hösilage, då de är giftiga även i torkat tillstånd.

    Det luriga med giftiga växter är att hästen kan äta små mängder under lång tid och då ackumuleras giftet i levern och symtomen märks inte förrän tillståndet blivit allvarligt och inte går att häva. Ann Högberg, SVA.

    En naturbeteshage eller gammal vall som inte varit odlad på många år, har oftast en stor artrikedom. Det innebär att skadliga eller giftiga växter kan förekomma och det är upp till hästägaren att ha koll på vilka de är, vilka delar av växten och i vilka tillstånd de är giftiga – om det är när de är färska eller torkade – samt hur man bekämpar dem.

    Visserligen brukar hästar undvika att äta av giftiga växter, vilka ofta har en bitter smak, men när det är ont om bete, innan gräset tagit fart eller vid torka, kan de få för sig att smaka på sådant de annars ratar. Vissa hästar verkar nästan bli beroende av dessa växter, när de väl har börjat äta dem.

    Information hos SVA

    Det är inte så lätt att veta vilka växter som kan innebära fara, men ett bra sätt att få information är att läsa igenom den förteckning över giftiga växter som SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, visar på sin hemsida och därefter gå igenom hagen och kontrollera om någon av dessa växter finns där. Enstaka plantor kan oftast avlägsnas, medan de fridlysta måste hägnas bort.

     

    SVA:s förteckning har blivit mycket användarvänlig. Det kommer upp bild på växten ifråga direkt vid en sökning, med markering i rött, gult eller grönt för mycket giftig, giftig respektive oönskad växt. Listan innehåller information om hur olika djurslag drabbas och deras symtom vid förgiftning. Ofta står också hur mycket hästen behöver äta för att bli förgiftad, detta kan skilja mycket. Ibland krävs att de äter av växten under en längre tid, i andra fall kan det räcka med några gram, för att hästen ska bli sjuk.

    Trädgårdens växter

    Flera växter som odlas i trädgårdar kan vara farliga, det är inte smart att slänga in klipp från buskar eller andra odlade växter i hagen. Till exempel är fingerborgsblomman så giftig för häst att 100-200 gram färska gröna blad innebär en dödlig dos.

    Det är inte alltid lätt att avgöra om en häst blivit förgiftad, symtomen kan variera och till en början vara vaga. Nedsatt aptit, diarré, förstoppning, sår i munnen och salivering är några tecken att se upp med. I senaste numret av Svensk Veterinärtidning berättar fyra toxinexperter vid SVA om att symtomen på förgiftning lätt kan förväxlas med infektionssjukdomar.

    – Det luriga med giftiga växter är att hästen kan äta små mängder under lång tid och då ackumuleras giftet i levern och symtomen märks inte förrän tillståndet blivit allvarligt och inte går att häva, berättar Ann Högberg, agronomie doktor i husdjurens utfodring och vård, SVA, i artikeln.

    Sprängört, fräkenväxter och stånds hör till de giftiga växter som hästägare ofta frågar om.

    Olika slags bekämpning

    När det gäller bekämpning görs den på olika sätt beroende på vilken växt det handlar om. Några metoder är att gräva upp plantor, harva eller plöja upp marken med ny insådd. På www.slu.se finns Ogräsrådgivaren där man kan få tips om vilka åtgärder som kan vara lämpliga.

    Utöver listan på SVA:s hemsida kan man ha hjälp av foderbolaget Kraffts häfte för att se fler bilder på giftiga växter och läsa på om dem: Giftiga Växter ABC.  På engelska finns A guide to plants poisonous to horses av Keith Allison och All about poisonous plants av Sonia Davidson. På tyska finns Was mein Pferd nicht fressen darf av Heike Gross. I alla böckerna står växternas namn även på latin.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden