Hästägartips
12 maj 05:55
Ridsportplus

Håll koll på de viktigaste kroppsdelarna

SadeltillpassningRidsport har tagit hjälp av fysioterapeuten Lena Gunnarsson för att reda ut vilka som är de viktigaste kroppsdelarna att ta hänsyn till hos häst och ryttare, om man ska få en rätt tillpassad sadel.

Håll koll på de viktigaste kroppsdelarna
Ryttaren på bilden är Linnéa Holmgren. Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Först kommer Lena Gunnarsson med ett tips:

  För att se om din position i sadeln är neutral, för armarna framåt (när du sitter till häst) och saxa dem. Med ett bäcken i bakåtrotation trillar du bakåt, med ett bäcken som är framåtroterat ramlar du framåt. Om däremot bålmusklerna slår på, ger sadeln rätt stöd för bäckenet.

  Sedan går hon igenom kroppsdel för kroppsdel, och förklarar vad man ska tänka på vid sadeltillpassningen:

  Häst

  1 Rygg: Sadeln ska fördela trycket så jämnt som möjligt. Sadeln måste ligga i jämvikt och lagom långt fram eller bak på ryggen, annars kan musklerna tillbakabildas, vilket visar sig som en liten grop. Tillbakabildningen beror på att blodtillförseln hämmas.

  2 Bog och trapezius: Trapezius är en muskel som håller in bogbladet och lyfter bogen. Hästen kan inte röra sig framåt på ett naturligt sätt om sadeln klämmer här. Bogfrihet innebär att det ska vara tre fingrar längs sidorna mellan sadel och bog för att bogrotationen ska få plats, annars hindras hästen i sina rörelser.

  3 Skuldra/spinalismuskel: Om bomvidden är för trång, kommer sadelbommens punkter att gräva sig in i muskeln direkt ovanför revbenen. Om bogarna blir låsta på grund av att sadeln klämmer får man lättare skador på carpus, framkotor och hovleder då hästens naturliga stötdämpningsfunktion försvinner.

  4 Manke: Sadeln bör vara lagom hög i framvalvet, rekommenderat är tre fingrar mellan sadel och manke. Om sadeln är för hög från hästens manke eller för låg baktill, orsakar det ojämnt tryck på hästens rygg. Om sadeln är för låg i fram nyper den i hästens skuldra, något som hindrar rörelseförmågan.

  5 Ryggrad och ryggfiléer: En sadel med för bred bomvidd får för lite viktbärande yta, i värsta fall kan sadeln hamna direkt på ryggraden. Sadeln ska vila på ”filéerna”, longissimus dorci.

  Ryttare

  6 Bäcken: Med en neutral position på bäckenet avlastas ryggkotorna, det blir lätt att sitta rätt. Olika människor har olika breda bäcken, gå inte bara på om det är en man eller kvinna för det skiljer sig även inom de grupperna. Hur långt det är mellan pubesben och sittben är individuellt och påverkar ditt sadelbehov. En ryttare som inte får ont i den här regionen har troligen en okej sadel, men har du problem, ta hjälp, uppmanar fysioterapeut Lena Gunnarsson.

  7 Höftled: Det hjälper inte att stretcha höftböjaren om sadeln inte passar dina höftleder. Höftleder är i olika hög grad roterade, och lårbenshalsar är olika långa. Om sadeln är för bred vid stigläderkrampan kan det leda till höftledsinflammationer. Om den är för smal kommer benen att fladdra. Du ska kunna växla av din tyngd mot lårbenen, säger Lena Gunnarsson.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 7/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden