Avel
3 juni 09:09
Ridsportplus

Håll koll på fölets hovar

HovvårdHovslagaren och uppfinnaren Rose-Marie Clark ger oss en tidslinje för fölhovar. Du ska ha god koll på fölets ben ända från födseln och hela den första sommaren.

Håll koll på fölets hovar
Rose-Marie Clark är erfaren när det gäller fölhovar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kan alla hovslagare föl? Frågan går till Rose-Marie Clark, som har mycket stor erfarenhet av just denna sorts arbete.

    – Att korrigera föl och att verka dem ingår i hovslagarens utbildning, även om en och annan fortfarande säger ”det där rättar till sig självt”. I dag har många förstått att det gäller att agera snabbt, annars kan det skita sig, och det är väldigt bra att både hovslagare och hästägare är mer vakna. 

    Rose-marie Clark 180514 Rt
    Hovslagaren Rose-Marie Clark har uppfunnit en anpassningsbar fölsko, undervisar i fölkorrigering på några hovslagarskolor och skriver just nu en bok om felaktig benställning hos föl. Foto: Roland Thunholm

    En del hovslagare kan vara obekväma med föl eftersom de har relativt få föl att verka. Då kan det vara bra att veta att många stuterier har erfarna hovslagare knutna till sig. Den egna hovslagaren kan också ta hjälp av en erfaren hovslagare.

    – Många föl hamnar hos mig, jag gör dem via internet. Hovslagaren gör fölet medan hästägaren filmar och jag ger råd, säger Rose-Marie Clark.

    Hon menar att det behövs en b-plan för den som skaffar föl och bor långt från allt.
    – En tjej i norra Sverige fick rådet att ta bort sin fölunge av en veterinär. Hon tog då hjälp av en annan veterinär, som tyckte att de skulle försöka rädda fölet. Men utan tillgång till hovslagare och veterinär blev det ändå så att fölet fick somna in, säger Rose-Marie Clark. 

    Borde man ens skaffa föl i glesbygd? 

    – Det kan man ju fundera på. Men jag tror att den veterinär som rådde att avliva hade insett att det inte fanns tillräcklig hjälp att få. 

    Något som också som bekant skiljer sig åt i det avlånga Sverige är temperaturen. 

    – Om ett föl föds tidigt och måste stå på box i fem veckor gör det stor skillnad på utvecklingen av senor, ligament och muskler jämfört med om fölet föds ute och kan gå och springa meddetsamma.

    Så tar du hand om fölhovarna

    Precis efter födseln
    Fölet ska kunna gå och stå. Kontrollera att fölet fått mjölk, för om det inte orkar resa på sig kan det bero på orkeslöshet på grund av matbrist eller en felaktig benställning. Om fölet kan gå och stå behöver du inte vara orolig det första dygnet. 

    Img_4388
    Fölputa. Foto: Ylva Naeve

    Mellan dag två och två veckor
    Titta under hoven. Fölet kommer ut med en fölputa, ett skydd för livmodern. Fölputan ska försvinna inom några dygn och gör det oftast av sig själv, i alla fall om fölet går ute. Om fölet har lite vek benställning från början och har en stor fölputa som det gungar på, tar det tid att räta upp sig och bli stark. Hovslagaren kan ta bort delar av fölputan om det behövs. 

    Vänj fölet vid att du håller fast det och att hovarna lyfts upp. Det är viktigt när hovslagaren ska komma att fölet accepterar att stå stilla och att det går att lyfta fötterna. När fölet blivit två veckor kan det vara i senaste laget, för då är det ofta för starkt för att hållas fast. Om du får bekanta på besök, be dem om hjälp med att lyfta benen, så att det inte bara är du som hanterat fölet när hovslagaren kommer. 

    Kolla på fölets benställning. Om benen ser ut som en miniatyr av mammans ben, och fölet står på benen och hovarna, behöver du som regel inte ta ut hovslagare förrän fölet är två veckor gammalt.

    Ridsport
    Dags för hovslagaren att verka. Foto: Roland Thunholm

    Efter två veckor
    Nu är det dags att hovslagaren kommer – det kan finnas små problem som du som hästägare inte upptäckt och med fölhovar gäller ju tidigare desto bättre. Om det finns något mindre problem är det ofta lätt för hovslagaren att åtgärda det med några rasptag. 

    Efter cirka fyra veckor
    Nytt hovslagarbesök. Fölhoven växer dubbelt så fort som den vuxna hästens hov, så lägg helt enkelt in ett extra besök mellan det att den stora hästen skos. Skos den stora var sjätte vecka kan det vara lämpligt att fölet verkas var tredje från och med månad 2. Det går fort om något blir fel med ett föl, så det är viktigt att ha uppsikt. 

    Före tre månader
    Alla problem som sitter från kotan och nedåt bör korrigeras innan månad 2 har passerat. 

    Bockhov-ballerinaföl
    Var uppmärksam på bockhov. Foto: Hovslagarskolan, Skara

    Efter tre månader
    Nu kan nya problem uppstå. En bockhov, när fölet ställer sig på tå, kan lätt uppstå om det till exempel kommer in grus i lamellerna när fölet går på bete. Det finns olika sätt att korrigera bockhov. En metod som ger bra resultat är att kapa djupa böjsenans förstärkningsband. Den operationen ska göras senast när fölet är fem månader för bästa resultat. Det går att göra senare men resultatet blir inte alltid lika bra. 

    Före ett halvår
    Att korrigera karpus går bra fram till denna tidpunkt, men ju tidigare desto bättre. 

    Efter ett halvår
    Nu har hela hoven vuxit ner (hos vuxna hästar tar det ett år), och du kan glesa ut hovslagarbesöken. Men glöm inte att kolla hovarna, även på lösdrift, för det kan vara fuktigt och lamellerna kan ta in grus. 

    Här kan du läsa ännu mer om fölhovar.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym