Sverige
14 juni 2023 18:57
Ridsportplus

Hallå där: Anita Qvarnström som är ute på en rejäl långritt

På turLigga på stranden och äta glass i sommarvärmen? Det är ingenting som lockar 65-åriga Rimbobon Anita Qvarnström. Hon befinner sig just nu mitt ute i den sörmländska skogen, där hon tillsammans med två hästar och hunden Dina tar sig fram på Sörmlandsleden, sover i tält och är med om ganska så rafflande äventyr. Målet? Ett dop i Köping.

Hallå där: Anita Qvarnström som är ute på en rejäl långritt
"Det är bara att hoppa upp och ge sig ut". Det säger 65-åriga Anita Qvarnström som just nu är på långritt på Sörmlandsleden tillsammans med sina hästar Paloma och Idalgo. Medföljer gör även hunden Dina. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Du är ute på en riktig långritt, berätta!

    -Ja det stämmer bra! Jag startade i måndags från Nykvarn, dit jag fick skjuts med mina hästar från vårt hem i Rimbo norr om Stockholm. Jag går och rider nu på Sörmlandsleden med mina två hästar Idalgo, Paloma och min hund Dina, just i dag (tisdag) är jag på väg till Laxne. Planen är sedan att ta oss vidare mot Malmköping, Eskilstuna, över Kvicksund och Strömsholm och sedan vidare till Köping där vi ska gå på ett dop. Därefter tar vi oss tillbaka via Västerås och Enköping är planen.

    Fakta

    Fakta: Äventyrerskan

    Namn: Anita Qvarnström

    Ålder: 65

    Bor: Rimbo och i tält på Sörmlandsleden

    Yrke: Jobbar inom hemtjänsten i Rimbo och som handledare i sorgbearbetning.

    Medföljare: Connemaran Idalgo, korsningsponnyn Paloma och hunden Dina.

    Har jag alltid i min packning: Karta, flugmössa till hästarna, insektsspray till hästarna, regnkappa, vanlig vandrarutrustning. Och ficklampa! Man bör dessutom ha ett par bekväma och väl ingådda vandringskängor då man promenerar mycket.

    Expandera

    Spännande! Hur länge planerar ni att vara ute?

    -Det är helt omöjligt att säga, på en sådan här långtur kan det hända mycket så det gäller att vara flexibel i sin planering, annars blir man bara besviken. Faktum är att jag just nu är lite osäker på om jag kommer greja det, jag skadade min ena hand ordentligt i går när en av hästarna blev rädd och försökte komma loss.

    Hur kommer det sig att du bestämde dig för att ge dig ut på detta äventyr?

    -Jag har tidigare bott i Belgien och har jag hållit på med långritter sedan 2007 då jag och Idalgo, som då var tre år gav oss ut första gången. Detta är dock den allra första långritten jag gör i Sverige. Jag är lite av en nomad, det är härligt att förflytta mig tycker jag. I Belgien finns det ett liknande system med leder som i Sverige. Skillnaden i Belgien är att det finns betydligt fler leder, dessutom har varje ridskola man passerar en bar och restaurang, vilket gör det både lättare och roligare med mat och dryck. Man kan också enkelt rida mellan olika bondgårdar och där få både mat och husrum. I Sverige verkar det vara lite större utmaning, det blir fler middagar på spritköket om man säger så. Fast nu har jag lagt ut lite efterlysningar om platser att stanna på, det vore skönt att kunna släppa hästarna i någon paddock och träffa lite människor längs med vägen.

    Img42771
    Anita Qvarnström är en van äventyrare. Hon har ridit långritter sedan 2007 och är just nu ute på tur på Sörmlandsleden. Här tillsammans med sina hästar i den medföljande hagen hon satt upp vid lägret intill Skottvångs Gufva i Sörmland. Foto: Linda Vikström

    Hur enkelt är det att rida på Sörmlandsleden, som ju är rätt kuperad på flera håll?

    -Det går förhållandevis bra, men man behöver verkligen en bra karta för det finns sträckor som helt enkelt inte går att ta sig fram på med häst. Vattendrag och broar är för vandrare. Just nu går jag därför på småvägar vilket är riktigt tråkigt, men snart kommer vi kunna gå tillbaka till leden hoppas jag.

    Berätta om din utrustning, vad har du med dig?

    – Jag har tält och hage med till hästarna, en hel del torrfoder till hunden och mig och därtill russin och nötter. Hästarna betar längs vägen och när vi slår läger. Vatten är lite knepigare, framförallt till mig, men det finns alltid ställen där man kan fylla upp flaskor, folk är ofta hjälpsamma. Hästarna har varsin bomlös sadel, varav den ena är en westernmodell. Det är lite tricksigt med kläder, nu ska jag till exempel passa på att byta underkläder i värmen, för på natten är det riktigt kallt här i Sverige!

    Hur många långritter orkar man med på ett år?

    -Nu gör jag bara denna i år, min hund Dina sjunger på sista versen. För mig som kvinna känns det väldigt viktigt och säkert att ha med en hund, jag skulle inte göra detta utan. Hon varnar om det kommer någon och vaktar mig om vi skulle hamna i någon utsatt situation. Men som sagt, alla jag mött hittills har varit väldigt vänliga. I dag mötte jag till exempel en snäll skogsarbetare som bjöd mig på smärtstillande, vilket hjälpte med min onda hand. Jag får hoppas att jag stöter ihop med någon vandrande läkare om smärtan håller i sig, ha, ha.

    Vad ska man tänka på om man vill göra som du?

    -Att ge sig ut och rida långt har kvinnor gjort i alla tider, jag skulle inte säga att det är särskilt unikt. Titta på Linde Klinckowström-von Rosén och det finns massor med fler inspirerande exempel. Det viktiga är att inte krångla till det, har du en häst är det bara att rida. Själv hade jag faktiskt först tänkt att rida till Skåne och sedan ta oss vidare ner och hälsa på vänner i Belgien. Men tyvärr är det lite knepigare med färjorna och biltrafiken nuförtiden än då Linde i väg på sina äventyr.

    Det tog ett tag innan du återkopplade på texten (Anita ville läsa sina citat och skulle återkomma på onsdagsmorgonen). Vad var det egentligen som hände?

    Lindavikstrom
    Linda Vikström, journalist och hjälpande medmänniska hjälpte Anita och leta efter de försvunna tältpinnarna. Foto: Anita Qvarnström Foto: Anita Qvarnström

    -Det blev ett äventyr kan man säga! Jag kom fram till Skottvångs Grufva utanför Laxne och insåg att jag behövde hjälp att ladda min telefon. Där mötte jag en vänlig kvinna som lånade ut sin. Medan telefonen laddade gick jag för att sätta upp tältet. Och inser att mina tältpinnar är borta! Jag måste ha tappat dem mellan Skottvång och mitt förra läger. Nu gick det hela att lösa lite provisoriskt och så bad jag om hjälp i Facebookgruppen Hästfolk i Södermanland. En fantastisk tjej, Linda Vikström hörde av sig och kom i morse hit med kaffetermos och bil och sedan körde vi tillbaka till mitt förra läger för att se om de fanns där. Tyvärr gjorde de inte det, men då mötte vi en herre som heter Kjell Andersson som i går gett oss lite vatten. Han hörde om tältpinnarna och bestämde sig för att fixa nya! Kjell böjde snabbt i hop tio nya tältpinnar, rejäla doningar, till mig. I dag har vi haft lite av en vilodag men nu ska jag packa ihop och fortsätta mot Malmköping under kvällen. Även om det är stressigt när sådana här saker sker är det ju också helt fantastiskt. Hade inte tältpinnarna försvunnit hade jag ju inte träffat varken Linda eller Kjell, båda två fantastiska människor!

    Img4278
    Försvunna tältpinnar stoppade inte Anita Qvarnström från att fortsätta färden genom Sörmland till häst. Nyfunne vännen Kjell Andersson utanför Laxne tillverkade nämligen tio nya som nu är säkert förankrade i packningen. Foto: Linda Vikström

    Underbart, varmt lycka till på ditt fortsatta äventyr!

    -Tack. Och får jag lägga till en sak? Det allra viktigaste när man är ute så här, det är att faktiskt våga be om hjälp. Det finns alltid människor som vill ställa upp och det är jag väldigt tacksam för!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden