Hästägartips
16 februari 16:57

Hallå där Chistina Bengtsson, en av initiativtagarna till EQUI Talk

KunskapUtbildningsskalan och lättillgänglig kunskap baserad på den senaste forskningen är vad hästvälfärdsforumet EQUI Talk ska handla om. Under våren arrangeras tre workshops som går att följa både digitalt och på plats på Täby Ryttarcenter. Målet med EQUI Talk är att skapa en dominoeffekt för förbättrad hästvälfärd i Sverige och du som prenumerant på Ridsport ges rabatt på alla tre tillfällen.

Hallå där Chistina Bengtsson, en av initiativtagarna till EQUI Talk
”Ridskolorna har en stor möjlighet att kunna lära eleverna rätt från start, men jag tror vi behöver bli bättre på att förklara så eleverna förstår vad som händer biomekaniskt om du till exempel drar i innertygeln”, säger Christina Bengtsson driver Täby Ryttarcenter. Foto: Lina Nydahl

Berätta mer om initiativet och bakgrunden?
– Jag har alltid känt att det behövs ett forum där vi kan sprida kunskap. Det är tanken med detta, och idén med namnet – det ska finnas ett forum i Sverige där kunskap sprids som är baserat på beprövat och bra erfarenhet samt forskning, med hästen i främsta rum.
– Täby Ryttarcenter ska vara platsen varifrån kunskap sprids ut till alla hästintresserade. Det är inte bara för ridlärare, tränare eller vissa grenar, utan till alla hästintresserade. Vi behöver få ut mer kunskap och jag tror det här är det bästa sättet för att nå ut till så många som möjligt.

Varifrån kommer ditt intresse?
– Jag driver sedan 2002 ridskolan Täby Ryttarcenter och har alltid varit väldigt intresserad av friskvård för hästarna. Därför har jag vidareutbildat mig själv inom fasciabehandling, equiterapeut och laser så att vi ska kunna hålla våra ridskolehästar så friska och sunda som möjligt.
– Det är ett stort intresse hos mig i grunden. Hela verksamheten genomsyras av hästens välmående – sedan vi startade har det varit vår högsta prioritet, förutom säkerheten förstås. Och nu är det dags för forumet EQUI Talk för att nå ut till många fler.

Hur kommer föreläsningarna gå till?
– Vi vill på ett positivt sätt sprida så mycket kunskap som möjligt. Dels live under trevliga och välkomnande former där det också ska vara inspirerande. Deltagarna ska kunna nätverka och vi hoppas på en positiv dominoeffekt genom att de sprider kunskapen vidare. Det är också viktigt att det går att vara med digitalt så det inte bara blir de närmaste som får möjlighet att delta.

Vem riktar sig föreläsningarna till?
– Vi riktar oss till alla – ridlärare, tränare, privathästägare. Alla de som är aktiva och på något sätt håller på med hästar där ute. Det är de som kan sprida kunskapen vidare och skapa en förändring.

Berätta mer om bakgrunden till ämnesvalen för vårens föreläsningar?
– Utbildningsskalan och grundridning är ett jätteviktigt ämne som verkligen måste lyftas och arbetas med på ett djupare plan, så att man verkligen förstår. Allt som har med ridning och hästar att göra återkopplar dit, allt kan härledas dit. Förstår man utbildningsskalan så förstår man att det inte är vettigt att forcera våra hästar som det faktiskt görs idag på många sätt.
– Hästens fysiologiska förutsättningar hänger i allra högsta grad ihop med utbilningsskalan och känns som en bra koppling. Vi vill sprida mer kunskap om hur man förstår hästen som varelse med allt från kropp till fascia, strukturer och hur hästen fungerar biomekaniskt. Jag upplever att det inte finns så lättillgänglig information om detta som går att ta till sig för att sedan använda i sin vardag.

– Föreläsningen om munhåleundersökning och tygelspänning hänger ihop bra. Det handlar återigen om vad vi gör som ryttare. Alla skador som finns i munnen från bett – vi måste sprida mer kunskap. Det kopplat till tygelspänning känns som en jättebra kombination.

– Vi kommer jobba vidare under hösten med bland annat etologi och lära mer om hur hästens inlärning fungerar för att skapa kunskap och göra hela hanteringen av hästarna mer effektiv och positiv. Förståelsen för att ryttarens egen sits och balans är avgörande för hästens balans och hållbarhet.

Hur har initiativet mottagits?
– Vi har fått mycket positiv respons! Det känns jätteroligt, intressant och spännande att se vad det kommer leda till. Grundsyftet är att för hästens skull att sprida kunskap.

Du som är prenumerant på Ridsport får 10 procents rabatt på priset på samtliga tre workshops (både de digitala och om du deltar på plats) när du uppger koden RIDSPORT i samband med bokning.

Här hittar du info om hur du anmäler dig.

Fakta

Vårens workshops

17 mars – Förklaring och fördjupning för hästens och ryttarens utbildningsskala
Föreläsare: Traudi Björling

14 april – Hästens fysiologiska förutsättningar för arbete i teori och praktik
Föreläsare: Cajsa Ericsson (leg godkänd sjukgymnast, specialist i fysioterapi inom veterinärmedicin, FEI Equine therapist) samt Traudi Björling.

26 maj – Munhåleundersökning – modern kunskap, diagnostik & behandling för ökad hästvälfärd
Föreläsare: Tove Särkinen (leg veterinär från Mälaren hästklinik)
Vad kan vi lära oss om tygelspänning genom att observera hästens beteende
Föreläsare: Marie Eisersiö (doktor i husdjursvetenskap med doktorsavhandling från SLU i studier om tygelspänning och hästens beteendemässiga respons på dem)     

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 103 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym