23 februari 2015 16:51

Hälta vid longering

En läsare undrar över hälta vid longering. Veterinär Anette Graf säger att frågan inte kan besvaras utan att se hästen.

Fråga

Vår häst visar en hälta i höger framben endast vid longering i trav i vänster varv och endast de första varven sedan försvinner den. Vi har kontakt med veterinär som kommer att utreda, men i väntan på det undrar jag om det kan vara typiskt för att hältan kan komma från t ex vänster fram?
/Ullis

Svar

När det gäller hältor eller överhuvudtaget undersökning av rörelseapparaten hos hästar så måste man få undersöka hästen. Även då kan en diagnos vara svår att fastställa så att svara på din fråga blir helt omöjligt.

Många så kallade låga hältor blir mer påtagliga när det halta benet är i yttervarv, men även problem i ett framknän kan ge liknande symtom. Hältan kan också finnas på ett bakben med en kompensatorisk hälta fram. Kanske ni ser fel och hästen är halt på vänster fram i stället för höger.Hoppas ni förstår vad jag menar med detta.

Mitt råd är att vänta med spekulationer tills veterinären kommer och bedömer hästen på plats. Hoppas allt går bra!

Ställ din egen fråga här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden