Distansritt
8 januari 12:10
Ridsportplus

Halverad spetstrupp i årets distanslandslag: ”Bygger för framtiden”

LandslagLandslagstruppen i distansritt har vuxit 2024, men i yttersta eliten har antalet ekipage minskat med hälften - två rutinerade ryttare utgör just nu spetstruppen. Något som landslagsledaren Frida Westlund hoppas ska förändras under våren. "Det ser lovande ut, vi har en stor utmanartrupp som jagar VM-kval", säger hon.

Halverad spetstrupp i årets distanslandslag: ”Bygger för framtiden”
Sara Henriksson och Woo Boo Doo är ett av två ekipage i spetstruppen 2024. Foto: Svenska Ridsportförbundet/Frida Westlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Världsmästerskapen i distansritt har ett par stökiga år bakom sig – 2018, då det sista samlade VM:et gick, fick tävlingen avbrytas på grund av vädret. 2020 skulle mästerskapet har gått i italienska Pisa i september, men coronapandemin gjorde att tävlingen fick skjutas upp till maj 2021.

  2022 fick Verona arrangörskapet, men sex veckor innan VM skulle ridas ställde FEI in – de ansåg att det fanns allvarliga brister hos den italienska arrangören. Istället reds senaste distans-VM i Boudheib, Förenade Arabemiraten, i februari 2023. Sverige valde att inte skicka några ekipage dit.

  Då 2024 är ett ordinarie VM-år är årets distansmästerskap planerat att gå av stapeln i franska Monpazier i september.

  Minskad spetstrupp

  Ridsportförbundet presenterade på måndagen landslaget i distansritt för 2024, där spetstruppen – de ekipage som är aktuella för mästerskap – består av två erfarna ryttare. Förra året fanns fyra ekipage i truppen.

  – Vi har haft lite skadebekymmer med några av hästarna som var med i spetstruppen förra året. Vi har även haft en ryttare som har avslutat sin elitsatsning, så spetstruppen är mindre i år. Vi har dock en desto större utmanar- och utvecklingstrupp, så vi ser ändå att återväxten är på gång. Men det är klart att man alltid vill ha flest ekipage högst upp, sammanfattar landslagsledaren Frida Westlund.

  Utvecklingstruppen, ett ganska nytt projekt inom svensk distansritt, har enligt Frida vuxit sig allt starkare.
  – Jag tror att vi är inne på tredje året nu och det märks verkligen att vi börjar nå de ryttarna som vill komma uppåt. Om ett, två år hoppas vi att de ska ha tagit sig uppåt och ge lite resultat på sikt.

  Tätt mellan mästerskapen

  Det svenska laget vann NM-guld i lag 2023, en bedrift man gärna vill upprepa i år. Tävlingen ligger dock nära i tid med lag-SM, som i år för första gången rids under SM-veckan i Västerås.
  – Vi hoppas att vi får ihop ett lag till NM, sen får vi se hur vi kan toppa det laget. Men målsättningen är absolut att kunna konkurrera och försvara vårt guld, säger Frida Westlund.

  Med årets VM i Frankrike på nära håll, jämfört med flera tidigare år, så hoppas landslagsledaren på tillräckligt många ekipage kvalade.
  – Utöver de två i spetstruppen, Sara Henriksson och Ella Lindblom, har vi några från utvecklingstruppen som kan klara sitt kval under försäsongen – genomför de en trestjärnig under våren så har de genomfört sitt kval. De måste ju även visa att de kan leverera, det får inte bli att vi bara skickar för skickandets skull, konstaterar Frida, och säger att det ser lovande ut.

  – Alla som är med i utmanartruppen har planen att kvala. Nu har vi ju haft det ganska kallt, men vi hoppas att de ska kunna rulla igång ordentligt med träningen nu.

  Så vad är förväntningarna inför årets VM?
  – Det realistiska förväntningarna är att jag hoppas och tror att vi kommer få ihop ett lag, alltså minst tre ryttare som åker och tar sig i mål. Vi har tyvärr inte fått in godkända resultat på just de internationella mästerskapen de senaste åren, så det är vår stora målsättning. Får man i mål ett godkänt lag så kan man ändå placera sig topp sex i lagresultatet.

  ”Hoppas hålla huvudet kallt”

  Frida Westlund nämner mästerskapsnerver som ett av ”hoten” mot svensk framgång.
  – Det är svårare att hantera ett mästerskap. Jag hoppas att vi kan hålla fokus och köra vår grej, koppla bort all den här mästerskapshetsen. Att kunna hålla huvudet kallt där ute på banan.

  Sara Henriksson, som har varit med sedan juniortiden och har ridit flera mästerskap, är mest rutinerad i det svenska landslaget. Hennes häst Woo Boo Doo är inte superrutinerad men har gått två EM, dock utan att fullfölja. Ella Lindblom red sitt första internationella mästerskap förra året, och sitter på Celuna d´Aurieres.

  – Det är två starka och trygga ekipage som kan utgöra grunden i den här mästerskapstruppen, avslutar Frida Westlund.

  Landslag i distansritt 2024

  Spetstrupp – ekipage/ryttare som är aktuella för mästerskap.
  Sara Henriksson/Woo Boo Doo
  Ella Lindblom/Celuna d´Aurieres

  Utmanartrupp – ekipagen/ryttaren kan vara aktuella för mästerskap.
  Ebba Bota/El Qatar
  Timmy Compier/Enzo Exlusive ox
  Annette Falk/Min Pontijack
  Jessica Holmberg/PQs Solero
  Anna Remmare/Kingsleah Majid

  Utvecklingstruppen – ekipage som tävlar på minst CEI* nivå.
  Frida Ekström/Notsobright
  Emma Jansson/My Tout ou Rien
  Wilma Kjellqvist/Sir Wilfred of Ivanhoe
  Anna Lundholm/CAS Jeremiah Gray
  Camilla Nilsson/Ponduz Boy
  Eva Oskarsson/El Weira
  Erica Svensson/Gazolin
  Cecilia Winkler/Prizetta

  Ungdomstrupp 2024

  Spetstrupp
  Emma Schuber
  Joline Lindblom
  Selina Andersson-Kjellberg
  Frida Waner

  Utmanartrupp
  Mira Koren
  Ebba Troje
  Stella Nilsson
  Natalie Bäckström-Wallin

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden