Dressyr
3 juni 2023 08:00
Ridsportplus

Hambrosio – postorderköp under pandemin

LusitanohingstDressyrryttaren Charlotte Haid-Bondergaard har en ny kärlek. Han är brun och vacker och blir stallets andra häst med rasen Lusitano i stamtavlan.

Hambrosio – postorderköp under pandemin
Charlotte Haid-Bondergaard med den avelsgodkände portugisiske lusitano-hingsten Hambrosio. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sedan något år och lite till rider Charlotte Haid-Bondergaards dotter Mary-Sophie Haid-Bondergaard hennes tidigare häst Roberto Des Frettes (LUS hingst br f -05 e Carinho Des Noes u  Idole Des Frettes e Boulou Des Frettes uppf  Mlle Annie Augras äg Norrehee DRESSAGE Stable AB). ”Robban”, som är på Strömsholm för U25-SM tillsammans med Mary-Sophie, är fransk sportlusitano och var den häst som startade Charlotte Haid-Bondergaards intresse för den portugisiska lusitanon i modern form.

    På Strömsholm rider hon den godkände hingsten Hambrosio (APSL hingst br f -13 e Beirão u  Libia II e Rubi uppf  Estado Portugues – Coudelaria de Alter do Chão äg Charlotte Haid-Bondergaard, António Miguel  Mota B) i Lövsta Future Challenge för unga hästar.

    Charlotte Haid-bondergaard
    Charlotte Haid-Bondergaard på Strömsholm Foto: Kim C Lundin

    Annorlunda hästköp

    Hennes bana med Hambrosio – som uttalas Ambrosio men han kallas för ”Bosse” – började för 2,5-år-sedan.
    – Jag fick en video från hans ägare för två år sedan. Han hade sett att jag tävlade en sportlusitano redan och skickade mig en video. Knappt hade vi fått kontakt innan han hade satt Hambrosio på en transport till Sverige. Anledningen till att jag fick chansen är lite tragisk, hans ägare drabbades av prostatacancer men vill gärna behålla sin häst så jag har köpt in mig på en andel efter att vi provat honom, förklarar Charlotte Haid-Bondergaard,

    När de först fick kontakt var det pandemitider, att resa ut i Europa och prova hästar gick inte riktigt som vanligt.
    – Han är ett postorderköp och det ligger ju lite i familjen, det går att köpa hästar med på det sättet, säger Charlotte och det är familjeföretaget Clas Ohlson hon tänker på.
    – Vi har lagt en plan och tar det i Hambrosios takt, jag har ett jättebra samarbete med hans ägare som fortfarande har en majoritetsandel.

    Begåvning

    Vad är det du har fastnat för hos Hambrosio?
    – Har har en jättebegåvning för samling, han har haft lite svårare med byten, det är det vi har jobbat mest på. Han har ännu lite svårt att sätta sig i piruetterna. På framridning och hemma fungerar det bra men han känner av lite spänning inne på banan så där är det mer chansartat om det ska fungera eller inte, förklarar Charlotte.

    – Han blir väldigt vaken på banan och han har en stor hingstnacke och när han spänner upp sig så blir det lite svårt att få med ryggen ännu. Hambrosio är väldigt kort i ryggen jämfört med ”Robban” som är mycket längre.

    – Hambrosio har väldigt fin stam men kan bli lite introvert och släppa bak när han spänner sig. Vi har framfört önskan om att kanske kastrera men hans majoritetsägare vill inte. Jag har jobbat lite med det ett tag och idag i Intermédiaire II-klassen så kom han väldigt bra till ridning och det var riktigt roligt på banan, kommenterar Charlotte.

    Hambrosios morfar Rubi har 21 internationellt tävlande avkommor i dressyr och de mest kända idag är Coroado och Fenix de Tineo som den portugisiska dressyrryttaren Maria Caetano tävlat i mästerskap och världscup med.

    På väg ut från banan efter Intermediaire II.

    Annorlunda hästar

    – Jag tycker det är något helt speciellt med rasen lusitano, de är så tillgivna och snälla, de är mer som hundar än hästar. Otroligt personliga och väldigt väluppfostrade, litar på människor och har oerhört lätt för att lära sig. Ibland kan de kanske ha exteriören lite emot sig men de vill så gärna jobba. ”Robban” är hetare, kan bli väldigt hetsig men Hambrosio är lugnare, han kan bli lite som hingstar är emellanåt – lite tråck men det går snabbt över, menar hon.

    – Han har dessutom verkligen ett ”titta på mig”-uttryck, hans stora öron vippar rejält när han är avslappnad och på rätt spår. Jag är inte ensam om att gilla lusitanos, priserna har gått upp ordentligt för att det är en sådan efterfrågan från norra Europa. Det är temperamentet som är den stora skillnaden, så gott som alla kan rida på dem. Att sen Carl Hester också har en gör inte saken sämre eller hur, säger Charlotte Haid-Bondergaard som ser framtiden an med sin sportiga lusitanohingst.

    Mary-sopie Haid-bondergaard-roberto Des Frettes 1 230601 Rt
    Mary-Sophie Haid-Bondergaard och Roberto Des Frettes i U25-kvalet på Strömsholm. Foto: Roland Thunholm

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt om SM i dressyr 2023 (15)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym