Sverige
19 december 2013 07:00

Han kanske räddade Elins liv

Han kanske räddade livet på ryttaren som hade anfallits av två stora hundar. Därför är Jan-Erik Hägglund Svenska Hjältars livräddare.

Det var i mitten av april förra året. Jan-Erik fanns hemma på gården utanför Norrtälje när han såg hur två hästar utan ryttare rusade förbi utanför fönstret. Han tog på sig gummistövlarna och gick ut för att titta vad som hade hänt.

I ett dike en bit bort på vägen fick han se två stora hundar och något som kved. Han trodde först att det var ett djur som hundarna fått tag på – det var ryttaren Elin Gärdegård.

Hon hade ridit tillsammans med två grannar när hundarna gick till attack. Hästarna skenade, hundarna följde efter när Elin insåg att hon inte skulle få stopp på hästen kastade hon sig av och hamnde i diket. Där hann hundarna ifatt henne och gick till anfall.

När Jan-Erik kom var hela Elins kropp full av djupa, blodiga bitsår. Jan-Erik agerade direkt. Han hade drivit kennel i 40 år och är inte rädd för hundar – även om det var stora, kraftiga alaskan malamute.

– Jag försökte schasa bort hundarna och hjälpa henne så gott det gick. Men det var svårt för hundarna var på henne hela tiden, säger han till Aftonbladet.

Han lyckades få iväg hundarna som senare avlivades på plats. Elin kunde hämtas till sjukhus, där hon fick intensivvårdas.

På fredag hyllas Jan-Erik Hägglund på Cirkus i Stockholm för sitt mod skriver tidningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden