Hoppning
8 september 2023 17:51
Ridsportplus

”Han lärde mig allt om vad hoppning handlar om”

Hästen i mitt hjärtaRidsport ber välkända ryttare och tränare att berätta om hästar som har satt ett rejält avtryck i deras liv. Laura Kraut väljer tre hästar som hon har tävlat – varav en är prio ett inför nästa OS.

”Han lärde mig allt om vad hoppning handlar om”
Simba Run är den första häst som Laura Kraut kommer att tänka på när hon ska välja ut sina hjärtehästar. Foto: Bob Langrish

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Lärde mig om scope

  150909064_abfa4
  Laura Kraut är en av USA:s mest rutinerade hoppryttare. 57-åringen tog bland annat lagguld vid OS 2008 och 2018 samt lagsilver 2021. Har vunnit över hundra Grand Prix. Satsar mot OS 2024 i Paris. Foto: Åierre Costabadie/Arnd.nl

  Den första häst jag måste nämna är tveklöst Simba Run xx (e Rube the Great-Dangerous Star). Han lärde mig allt om vad hoppning handlar om. Han var ett fullblod och hade gått några löp, men skolades om ganska snabbt. Jag fick honom när han var tio. Ägaren hade tagit upp honom i klasserna, men skulle själv trappa ner av åldersskäl, så jag fick ta över. Jag var rätt ung då, 25, och ganska grön, så han blev min första topphäst – med honom red jag min första världscupfinal, i Del Mar, Kalifornien, 1992. Vi kom tia. Sedan var vi reserver till OS i Barcelona samma år.

  Simba Run lärde mig vad scope är, hur det ska kännas med en häst som har kapacitet att gå hela vägen. Han kunde verkligen hoppa allt. Allt! Jag kunde styra honom mot den största oxer, utan sporrar. Han bara tog det. Det är tack vare honom som har jag lärt mig vad jag ska leta efter hos andra hästar, hur man känner om de ”har det”.

  Fram till slutet av 90-talet red jag mest fullblod. De kanske inte är lika starka som halvblod, men lättare. Jag älskade att rida fullblod, men nu är det dyrt och svårt att hitta en bra häst som har gått på banan. Det är synd. Simba Run och jag tävlade på Grand Prix-nivå i åtta-nio år innan han pensionerades.

  Våren 2005 drabbades Simba Run av cancer och avlivades. Han blev 25 år.

  Laura-kraut-o-cedric
  Cedric var en stor personlighet. Foto: LGCT/Stefano Grasso

  Mer som en hund

  Cedric (e Chambertin-Carolus II) är en av de mest speciella hästar jag haft. Inte bara för att vi vann lagguld vid OS i Hongkong och vann en massa stora Grand Prix; han hade framför allt en underbar personlighet. Han stod mig väldigt nära, var nästan mer som en hund än en häst. Han var som ett husdjur!

  Jag började rida honom när han var sju, mer som ett projekt. I början visade han inget speciellt – men som han växte! Fast helt enkel var han ändå inte. Han var envis och bestämd, och ängslig ibland. Han lärde mig att vara stark. Fick man honom fram till hindret rev han nästan aldrig.

  Vi tävlade tills han var 19, och nu lever han pensionärsliv på en gård i England.

  Baloutine_52854647496_0b3ae41c76_o
  Baloutine är Laura Krauts OS-satsning. Foto: FEI/MacKenzie Clark

  Otroligt att han är min

  Baloutinue (e Balou du Rouet-Landor S) satsar jag på till OS i Paris. Jag har två till som är tänkbara och av samma kvalitet, men Baloutinue är prio ett. Jag hade spanat på honom länge, men han var aldrig till salu. Så dök tillfället upp 2021, och min sponsor kunde köpa honom tack vare att vi har god relation med Katie Prudent och hennes son Adam, som red honom då.

  Vi lärde känna varandra snabbt och var med i laget som tog OS-silver i Tokyo. Han är en kombination av Simba Runs fullblodstyp och Cedrics försiktighet.  Fortfarande kan jag knappt tro att det är sant att jag har honom nu.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden