Hoppning, Ponny
23 november 2021 18:34
Ridsportplus

”Han var lite galen men han kunde hoppa”

PonnyhistoriaPonnyn Celtic Ash har skrivit ridsporthistoria med ryttare efter ryttare. Nu är han 30 år gammal och går fortfarande genom livet med öronen framåt. "Han var lite galen och ganska okontrollerbar", minns Royne Zetterman, som var den som tog irländaren till Sverige.

”Han var lite galen men han kunde hoppa”
Olly Swärd Poucette och Leona Poucette med 30 år unga Celtic Ash. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  På gården Filsbäck strax utanför Lidköping har Celtic Ash bott de senaste åtta åren.
  − Det är lite som Follyfoot här, säger Olly Swärd Poucette och syftar på den engelska serien från tidigt 1970-tal om gården som blev en tillflyktsort för gamla hästar.

  Celtic Ash Foto An Fix
  Celtic Ash, 30 år gammal men fortfarande med glimten i ögat. Foto: Anna Nyberg

  I stallet finns numera bara pensionärer från olika håll, och en av dem är C-ponnyn Celtic Ash. När han kom hit, 21 år gammal, var han dock i högsta grad aktiv.
  − Vi letade ponny till äldsta dottern Jacqueline, och träffade Lotta Hamilton som då ägde Celtic Ash. Vi åkte och tittade på honom, och så blev han vår, berättar Olly.
  − Det hör väl inte till vanligheterna att köpa en 21-årig ponny, men Jacqueline har haft väldig glädje av honom. När hon var klar med honom trodde vi att han skulle gå i pension, men då kom Leona in i bilden. Hon var bara nio år, men red honom upp till Lätt B och tävlade i Ponnyallsvenskan, berättar Olly.
  − När han var 26 år började han stanna på träningar och då förstod vi att det var dags att sluta.

  Då hade Celtic Ash tagit guld i SM och NM och dessutom mängder av placeringar med i tur och ordning Adrian Kolgjini, Karl-Philip Ingvarsson, Clara Hornbek, Viggo Björklund och Alexia Hamilton.

  Kom till första ryttaren efter avancerad bytesaffär

  Alltihop började som en inbytesaffär, när Royne Zetterman sålde en häst till Norge och fick den irländska ponnyn som en del av betalningen.

  − Jag fick bara se en film på ponnyn. Den hade ett stort hopp men var lite galen och ganska okontrollerbar. Jag tog den i inbyte och när jag kom hem fick Satu Liukkonen som jobbade hos oss då rida den.

  − Med en ryttare som red korrekt hoppade ponnyn perfekt. Hon hoppade den ett par gånger, och sedan frågade jag Johan Ifverson om han visste någon som letade ponny. Han sa att Kolgjinis letade till Adrian.

  − Adrian provade den, och den hoppade som tusan, och han var intresserad men Ludde (Adrians pappa) drog lite på det. Till slut blev det en bytesaffär där jag fick halva Spirit Magic av Johan Ifverson, och han i sin tur fick en halv eller om det var en hel travhäst av Ludde, och Kolgjinis fick ponnyn.

  Olly Swärd Poucette Celtic Ash 1 Foto An
  ”Han var en kanonkula på banan”, berättar Olly Swärd Poucette om Celtic Ash. Foto: Anna Nyberg

  Det visade sig bli en bra affär för alla inblandade. Royne fick en guldklimp.
  − Spirit Magic gick femstjärnig hoppning och såldes sedan till Mexico, berättar Royne.
  Adrian Kolgjinni vann SM-guld på Celtic Ash 2005.

  Det största man kunde vinna i Sverige och absolut det största för migAdrian Kolgjini

  – Jag var 13 år och då var det fruktansvärt stort. Det största man kunde vinna i Sverige och absolut det största för mig. Det var dit man siktade hela året, berättade Adrian Kolgjini för  Travkompaniet för några år sedan.

  – Hästen var min stora stjärna som jag plockade fram själv. Det var jag och en till som hade ridit felfritt inför sista rundan. Hon rev ett hinder och jag kom ut direkt på banan. Om jag kunde rida felfritt en gång till så skulle jag vinna. Det var en enorm press. Man jag gjorde det och att lyckas när man har sådan press på sig gör att det känns mycket starkare, berättade Adrian Kolgjini, i dag professionell travtränare.

  Ingvarsson Karl-philip Celtic Ash Foto Rt
  Karl-Philip Ingvarsson red till SM-seger 2006. Foto: Roland Thunholm

  Nästa ryttare blev Karl-Philip Ingvarsson som vann SM-guld 2006, och därefter tog Clara Hornbek över tyglarna med guldmedalj i såväl SM som NM 2008 som resultat.

  Med Viggo Björklund och sedan Alexia Hamilton i sadeln blev det ytterligare framgångar för Celtic Ash.

  HŠst
  2008 var Clara Horrnbeks glansår med Celtic Ash. Foto: Roland Thunholm

  − Det är en ponny med tävlingshjärna, även om han bär sig åt som en trött gammal ridskolehäst på framridningen.
  − Vi har sett gamla filmer där han kan vara svår att få in på tävlingsbanan och sedan blir en dynamitponny på banan, en riktig kanonkula, säger Olly Swärd Poucette.
  Hon konstaterar att han aldrig tog sina ryttare till framträdande placeringar i GP-Ponnyn, föregångaren till Sverigeponnyn.
  − Stildomarna sade till ryttarna: ”Försök ställ honom inåt i svängarna”. Han gick alltid med huvudet utåt.

  Emma Larsson Celtic Ash Foto An Fix
  I dag går det bra att goas med ”Bullen” visar skötaren Emma Larsson. Foto: Anna Nyberg

  − Han var ponnyn jag lärde mig rida på och han hoppade allt. Men när vi köpte honom ville han inte gosa. Han var lite arg av sig, berättar Leona.
  − Storasyster Jacqueline satt hos honom i boxen och läste för att bonda med honom, och i dag är han gosig, säger Olly.

  Olly Swärd Poucette Celtic Ash 3 Foto An Fix
  Olly Swärd Poucette har haft Celtic Ash gå gården i snart tio år. Foto: Anna Nyberg

  En tradition de fick ta över var att han skulle få godis direkt när han kom ut från banan.
  − Det var jätteviktigt, fick vi höra. Jag har inte gjort så med hästar tidigare, men jag fick stå där med havrehinken. Och fick han inget, så började han knuffas.

  Celtic Ash går under smeknamnet Bullen. Var det kommer ifrån vet inte Olly och Leona.
  − Men när jag hade födelsedag så hade min storasyster slagit in en bulle till mig, och sa: ”Här får du en bulle, och i stallet står en bulle till som du får nu”, berättar Leona.

  I dag går 30-åriga Bullen promenader med Leona och sin skötare Emma Larsson, och någon enstaka gång kan ett litet barn få rida honom.
  − Men han är fortfarande kungen i stallet, säger Leona Poucette.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden