Världen
28 juni 12:41
Ridsportplus

Häng med på invigning i Aachen

CHIO AachenVarje år har CHIO Aachen ett samarbete med en värdnation, i år är det Storbritannien och årets upplaga av mini-VM invigdes av Prinsessan Anne som har många egna minnen från Aachen. Det blev uppvisningar och shownummer, häng med i vårt maffiga bildspel.

Häng med på invigning i Aachen
Household Cavalry var ett av shownumren under invigningen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Årets invigning bjöd på mycket pompa och ståt både med kunglig närvaro från HKH Prinsessan Anne och det brittiska Household Cavalry parat med influenser från brittisk popmusik och hästkultur.

Prinsessan Anne

Chio Aachen 2023
Prinsessan Anne invigningstalade, fick hederspris och avlöste trupperna till höger Hendryk Wüst som är förbundsstaten Nordrhein-Westfalens premiärminister. Foto: Kim C Lundin

Prinsessan Anne är en institution inom hästsport som tidigare FEI-ordförande, framgångsrik fälttävlansryttare och lika hästintresserad som sin moder drottning Elisabeth. I sitt invigningstal pratade hon om sitt senaste besök i Aachen – när hennes dotter Zara Tindall startade i fälttävlan här.
– Jag tror inte det här uppdraget att inviga CHIO Aachen blir lika mycket av ett spänningsmoment som det var då, sa Prinsessan.

Årets tema är ”All you need is love” och den klassiska Beatles-kompositionen spelades till intåget av en klassiskt röd dubbeldäckare fylld med brittiska plommonstop, paraplyer och dansare iklädda regn-trenchcoat.

Love Is All You Need
Temat för det britiska värdskapet ”Love is all you need” – kärlek är allt du behöver. Foto: Kim C Lundin
Chio Aachen 2023
Prinsessan Anne invigningstalade, fick hederspris och avlöste trupperna till höger Hendryk Wüst som är förbundsstaten Nordrhein-Westfalens premiärminister. Foto: Kim C Lundin
Chio Aachen 2023
Prinsessan Anne invigningstalade, fick hederspris och avlöste trupperna till höger Hendryk Wüst som är förbundsstaten Nordrhein-Westfalens premiärminister. Foto: Kim C Lundin

Household Cavalry – ståtligt värre

Brittiska Household Cavalry hade flera mångfacetterade inslag, både stiligt och imponerande och fartfyllt och djärvt.

Household Cavalry – fartfyllt och djärvt

Ryttarna i de olika uppvisningarna kunde rida riktigt fort och med precision.

Vackra säckpipor från Skottland och irländska dansare

De professionella säckpipeblåsarna med en trumslagare och en dirigent i täten spelade otroligt vackert på det uråldriga och vemodiga sätt som traditionell säckpipa ljuder. De irländska dansarna i röda klänningar var ett effektfullt inslag i bilden.

Körglädje i mängd

En stor parad av brittiska vagnar med både enbet, par-, fyr- och till och med tio-spann tillsammans med utställningsekipage, fårvallning och frihetsdressyr fyllde hela den gigantiska innerplanen,

Shownummer – över 100 barn deltog

Flera olika shownummer innehöll massor av barn från traktens olika ridskolor och klubbar.

Bond i dubbel – trippel upplaga

Brittiskt ponny Grand National

De små ponnyerna i shownumret Pony Grand National hade verkligen rest hela vägen från öriket med sina små ryttare för att uppträda inför 38 500 i publiken och framför allt chansen att glänsa framför Prinsessan Anne. Vinnaren höll ett kort och väl inövat tacktal där hon framförde den stora äran att få rida inför publik och kunglighet – klang och jubel och massor av flaggviftning.

Final till vattenspel

Finalnumret innehöll inte så mycket hästar som rejäla vattenkaskader när den starka ordinarie bevattningsanläggningen användes på ett spektakulärt sätt.

Invigningen avslutades med parad med alla deltagare runt arenan till ljud- och vattenspel.

Vattenspel
När mörkret lade sig satte belysta vattenspel igång. Foto: Kim C Lundin

Vill du se filmglimtar från invigningen finns det en reel på vårt instagramkonto, klicka här för att se den.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden