Sportnytt
28 november 2018 10:06

Alla nominerade till priserna vid kvällens Ryttargala

HyllningarI kväll är det dags för den årliga Ryttargalan där en lång rad ridsportare och prestationer hyllas. Här hittar du listan över alla som är nominerade till årets priser.

Alla nominerade till priserna vid kvällens Ryttargala
Fredrik Jönsson och Peder Fredricson. Arkivbild: Roland Thunholm

Onsdagen den 28 november är det dags för ridsportens egen gala på Grand Hotel i Stockholm. En rad priser ska delas ut och i flera av kategorierna får alla nyfikna veta redan på förhand vilka som är nominerade. Här är listan över priserna och årets kandidater:
(All information kommer från förbundets site)

 

ÅRETS BRAGD

Årets bragd tilldelas den som med vilja och övertygelse antagit ett kraftprov, övervunnit motstånd och under press levererat ett enastående resultat, långt utöver det förväntade.
Nominerade:
Fredrik Jönsson, 46, Flyinge, Flyinge HSF
För en enastående prestation och makalös skräll i VM-debuten. Och för iskylan i en pressad omhoppning mot världens bästa lag. Han kom till VM rankad 313 i världen. Kom hem som silverhjälte med laget, åtta individuellt och överraskade dessutom genom att bli bäst i laget. Fredrik Jönsson är en debutant i världsklass, guld värd för det svenska VM-silvret!

Stephanie Holmén, 27, Vellinge, Österlens RK
För att i sin blott andra världscupstart respektlöst sätta världseliten på plats med en osannolik omhoppning som slutade med seger i Zürich med Flip´s Litte Sparrow. En bragd i sig och bara början på ett fantastiskt år.

Juliette Ramel, 31, Löningen/Tyskland, Lejondals RF
För dubbla personbästa och en åttondeplats i specialen i VM-debuten med Buriel K.H. Och för topplaceringar med Wall Street JV som starkt bidrog till det svenska lagets totalseger i Nations Cup. En vinnarskalle som är som bäst när det gäller och raket på världsrankingen.

Ridsport
Juliette Ramel kan ta hem pris för Årets prestation med laget och för Årets bragd individuellt.

ÅRETS PRESTATION

Exceptionell prestation under året.
Nominerade:
Peder Fredricson, 46, Vitaby, Österlens RK
En av världens bästa ryttare och svensk ridsports megastjärna fortsätter att lysa starkt och klättra på världsrankingen! Klokt, varsamt och med järnfokus lotsar han häst efter häst till världstoppen och höll en exceptionellt hög nivå hela året. Var rankad näst bäst i världen under sommaren. Mäktigt!

Hopplandslaget
Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Fredrik Jönsson och förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Efter en massiv laginsats och en andlöst spännande guldmatch mot hemmalaget USA, vann Sverige VM-silver i hoppning, bara två sekunder från guldet. En sportslig framgång byggd på teamkänsla som bevisar Sveriges plats i världstoppen. Det var den första VM-medaljen på 16 år och en prestation som engagerade en hel nation. Tack för underhållningen!

Dressyrlandslaget
Patrik Kittel, Tinne Vilhelmson Silfvén, Therese Nilshagen, Juliette Ramel och förbundskapten Bo Jenå.
Totalseger i Nations Cup och tre av fyra ekipage kvalade till VM-final säger allt! Svensk dressyr är i världsklass och var bara 0,172% från bronset i VM. Hatten av för det!

ÅRETS HÄSTSKÖTARE

Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra.
Nominerade:
Tiia Karhu, Wachtberg, Tyskland
Finska Tiia är svenske Henrik Von Eckermanns trygga superkraft sedan fyra år och den viktiga kuggen bakom fantastiska framgångar. När det hettar till som mest är Tiia som coolast. Hennes lugn är hennes signum och en vinnande egenskap som smittar av sig på känsliga hästar som Toveks Mary Lou. Inte konstigt att det var just Tiia som fick förtroendet att flyga med hopphästarna de nio timmarna mot VM i USA. Tiia är fostrad i världstoppen och ett sant proffs.

Josefine Ander, Lövsta Stuteri, Upplands Väsby
Alla borde ha en Jossan i sitt stall! Då blir det både ordning, framgång och dessutom himla kul. Det kan dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén intyga. Hoppryttaren och unghästutbildaren ”Jossan” från Åkersberga började sin praktik på Lövsta Stuteri. Idag är hon Tinnes trygghet och hästskötaren som har stenkoll på praktiskt taget a l l t. Jossan är noggrann, lösningsorienterad och sätter alltid hästarna främst. En kul och klok klippa och en hästskötare i världsklass, vars härliga attityd och positiva energi ger kraft åt hela laget.

Roberto Scherneck, Tyskland
Tyske Roberto är som klippt och skuren för hästskötaruppdraget och är fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholts högra hand på tävling. Till vardags jobbar han på en veterinärklinik. Roberto är ett riktigt fullblodsproffs som brinner för hästarna och för sitt uppdrag. Med stor skicklighet, lugn och noggrannhet ser han till att Saras topphästar får absolut bästa förutsättningar för att prestera i världsklass i ridsportens tuffaste gren. Roberto är en stor tillgång för det svenska teamet och ett sant fälttävlansfan som går ”all in”, till exempel med en snygg, svensk VM-frisyr.

Tiiamarylouprivat2
Tiia Karhu och Mary Lou är båda nominerade på Ryttargalan. Foto: Privat

ÅRETS HÄST

Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport. Nominerade:
Cold Play
Brun, val, f 2008 e Contendro I u. Honey Moon 1 ue Argentinus.
Uppfödare: Guido Anneken. Ägare: Fredrik Jönsson/Lars Ingvarsson/Yvonne Sterntorp Ingvarsson
Den coole valackens starka formkurva har pekat spikrakt uppåt och på VM hoppade han rakt in i världseliten och svenska folkets hjärtan tillsammans med Fredrik Jönsson. Cold Play har en bra balans och perfekt galopp och växlar på ett trollslag mellan latmask och taggad atlet. Och som får buden från hoppvärlden att hagla. En världsstjärna är född!

Toveks Mary Lou
Brun, sto f 2006 e Montendro u Pina Colada ue Portland L Uppfödare: Hubert Nienhaus Ägare: GT Elite Scandinavia AB
Henrik von Eckermanns superhäst Toveks Mary Lou har allt en världsstjärna i hoppning behöver. Hoppade felfritt rakt genom världscupkvalen och tog bronset i finalen för andra året i rad. Segern inför hemmapubliken i Göteborg satt som en smäck. VM avslutade ekipaget på topp med lagsilver.  Toveks Mary Lou har en sällsynt vinnarväxel och är en stor tillgång för svensk hoppning.

Well Done de la Roche
CH, Brun, sto, f 2008 e Fürstentraum u Washari ue Walt Disney
Uppfödare: Franҫoise Trembley. Ägare: Francoise Trembley Muriel Perret
”Wellis” VM-debut står i en klass för sig! Det vackra stoet presenterade sig för världen med dunder och brak genom dubbelt personbästa och en slutlig fjärde- respektive femteplats i Grand Prix och Grand Prix Special. Wow! Well Done är en drömhäst med fantastisk lätthet, spänst och stor talang för piaff och passage. Ännu en topphäst ur Patrik Kittels framgångsstall.

ÅRETS UPPFÖDARE

Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar.
Nominerade:
Per-Arne Persson, Klemedstorp Stuteri, Västra Torby
Klemedstorps kvalitetskoncept har levererat klasshästar i generationer. Per Arne Persson fick rådet av sin far att satsa på stofamilj F2, den så kallade Spindastammen. 46 år senare kan han blicka tillbaka på en fantastisk gärning med över 100 uppfödningar som alla härstammar från stamstoet Romance. Idag finns den sjätte generationen hästar på gården. Sex gånger har Per-Arne Persson varit SWB:s representant i unghäst-VM. Han har tagit fram fyra godkända hingstar och fick i våras en fullträff med Demand 1344 (SWB f-14 e Ampere u Delight) som blev bruksprovsvinnare bland gångartshingstarna. Det vinnande samarbetet med unghästutbildaren Yvonne Österholm är förstås en del av framgången.

Lena Nyström, Hässleberga, Genarp
Snacka om bredd! Lena Nyström satsar framgångsrikt på både avel och sport och förser sedan 25 år toppryttare med kvalitetshästar i dressyr och fälttävlan. Numera finns även hopp- och islandshästar i verksamheten! Lenas avkommor har tagit plats i flera unghäst-VM. Bland kända avkommor finns elitstoet Synovia (e D-Day 935 u Savoia 24849 (36) ue Master 850). För andra året i rad fick Lena ta emot Kungakannan för bästa treåriga dressyrsto när hennes Vesicula, eller “Kulan” (SWB f 15 e Totilas u Vesica ue Ampere) vann Rikssto samt Breeders Trophy för treåriga dressyrhästar med Sandra Sterntorp i sadeln. Men i framtiden blir det fälttävlan för “Kulan” som ska matchas av Therese Viklund.

Christina Olsson, Menhammar, Ekerö
Christina är en tungviktare inom svensk avel med en alldeles särskild känsla för gångartshästar. Ett avelsproffs vars genuina intresse har lagt grunden till en verksamhet där kvalitet alltid går före kvantitet. 2018 var ett riktigt toppår med Astoria (SWB f 12 e Sir Donnerhall II  ue Quaterback) med final i unghäst-VM och braksuccé i Breeders Trophy med två sköna segrar; Astoria som vann sexårsfinalen, skickligt matchad av Jeanna Högberg och Athena (SWB f 13 e Tailormade Temptation x  u. Miami  ue Master) som visades proffsigt av Rebecca Mauléon och tog hem segern i femårsfinalen.
Alla hästar växer upp i lösdriften på familjegården i Hälsingland. Christina är chef för Svensk Travsports avelsavdelning och har även fött upp en och annan travhäst.Hon är A-domare i både exteriör och gångarter och Avelsvärderingsnämndens ordförande sedan 2009.

Pedercrusaderics_rt
Peder Fredricson på Crusader Ice, som kan bli Mogondagens häst. ArkivFoto: Roland Thunholm

MORGONDAGENS HÄST

Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.
Måste inte vara svenskfödd.
Nominerade:
Crusader Ice 1357 (hingst, skimmel,  f 2011 e Cabachon u Tarusa ue Corland, uppfödare Thina Stigsson, ägare: Grevlundagården i Vitaby AB). Hoppning.
Segern i den internationella debuten i Spanien i våras visade vägen men är bara början för Crusader Ice framgångsrika korståg i hoppvärlden. Sedan dess har han staplat segrar och dubbelnollor på varandra i en imponerade resultatrad, skickligt matchad av Stephanie Holmén. I Linz och Samorin var han felfri i samtliga starter. I sjuårschampionatet i Falsterbo var han bäst av de svenskfödda hästarna och kom tvåa med Peder Fredricson som nu tagit över i sadeln. Crusader Ice kom till Grevlunda som treåring och verkar även framgångsrikt i aveln. Rustad med ett fantastiskt temperament och kapaciteten som krävs tar han nu språng mot världstoppen.

Bon Coeur 1389 (hingst f 2012 e Bennetton Dream FRH u Sonnenschein ue Sandro Hit, uppfödare Birgit Tietjen, ägare: Lövsta Stuteri). Dressyr.
Bon Coeur är en nykomling inom svensk dressyr och en talang med kvaliteteter utöver det vanliga. I Tyskland är han redan prisad och har otaliga gånger belönats med 9,0 för sin suveräna ridbarhet i kvalen till Bundeshampionat. Han var champion i Hannover 2016 och var både som tre- och fyraåring vice-Bundeschampion i Warendorf. I september 2018 gjorde han sin första start i Sverige och satte ner foten direkt med 93% och en tia för framtidsutsikter i 6-årsprogrammet. Bon Coeur betyder ”gott hjärta”, precis ett sådant som den här svarta pärlan har.

Astoria (sto, brun, f 2012, e Sir Donnerhall II u Aquarell ue Sandro Hit, uppfödare Christina Olsson, ägare: Hipponews KB/Christina Olsson). Dressyr.
I fjol avrundade de ett framgångsrikt år med att vinna femårsfinalen i dressyr i Breeder´s Trophy och Champion of the Winners i Friends Arena. I år har framgångarna fortsatt för superstoet Astoria, mästerligt matchad av Jeanna Högberg. För andra året tog de plats i unghäst-VM i nederländska Emerlo där det bar hela vägen till sexårsfinal, där Astoria blev näst bästa sto. Scandinavian Open i Falsterbo slutade med en tredjeplats. I årets Breeder´s Trophy spikade Jeanna och Astoria igen sexårsfinalen med 88,4%. Fem segrar av tio starter är en lysande resultatrad för det bruna stoet, som helt klart har Grand Prix i sikte.

MORGONDAGENS STJÄRNA

Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.
Nominerade:
Lina Dolk, 21, Sparreholm, Ågesta RK. Dressyr.
Med knivskarpt fokus kliver Linda Dolk mot dressyrens riktigt stora uppgifter. Under YREM i Frankrike var Lina och Langedouc vassast i laget och säkrade det stolta bronset åt Sverige. I anrika Aachen blev det en andraplats med laget och Biggles 1045 i U25-klassen. På SM smakade såklart bronset i U25 fint. Liksom den sköna segern i U25 under Saab International Grand Prix Dressage där Lina även belönades extra för sin mjuka ridning. Tack vare läromästaren Biggles 1045 och tränaren Kristian von Krusenstierna har Lina redan inlett sin kometkarriär. Energin hittar hon bland annat ute i naturen och i backarna i sitt vackra, sörmländska ”uteridhus”.

Linnea Kristiansen, 19 år, Huskvarna, Jönköpings FRK. Sportkörning.
Linnea och superponnyn Plassens Lucky Lukes, 17, EM-guld för unga kuskar i Ungern i somras är en av de största svenska framgångarna i sportkörning hittills. Visst är det mäktigt! Så väl matchat och ett guld som kröner en fyra år lång karriär tillsammans! Unga Linnea ger alltid seniorerna en tuff match och har skördat flera internationella framgångar och segrar under året. På svensk mark har Plassens Lucky Luke och Linnea vunnit rubbet i sina starter och SM-guld tre år i rad. Visste ni förresten att ekipaget även tävlar på SM-nivå i fälttävlan?
Linnea Kristansen sätter alltid hästarna främst. Hon är en fantastisk förebild, ett proffs ut i fingerspetsasarna och den perfekta lagkamraten som alltid har tid över för att hjälpa andra.

Irma Karlsson, 25 år, Hörby, Bollnäs Ridsällskap. Hoppning.
Iskalla nerver, klok, järnfokus och ett tålamod som aldrig viker en tum. Det är egenskaper som gör Irma Karlsson till en vinnare. Irma är vår svenska mästare från 2017 som nu satt full fart mot världstoppen och målet – att bli världsbäst.  Årets fina formkurva har tagit henne och stoet Ida van de Bisschop mot nya höjder och debut i både Nations Cup och världscupen. En tiondeplats i den första världscupstarten och en femteplats i GP i Bordeaux visar världsklass. Ekipaget har också hoppat felfritt i det svenska nations Cup-laget vid flera tillfällen, som i Samorin, Sopot och Gijon och Rotterdam. Två andraplatser i Grand Prix, i Falsterbo och Ascona, Schweiz, hör också till höjdarna. Irma gör en helhjärtad satsning, tränar för Agneta Lindelöw och sviker aldrig fansen i moderklubben Bollnäs.

20180527_linneakristiansen_evaosterlund
Linnea Kristiansen kan bli Morgondagens stjärna. Foto: Eva Österlund

ÅRETS RYTTARE/KUSK

Championatstecken
Vinnare av championatstecken är den person som har fått flest rankingpoäng i sin gren under året.

ÅRETS KÄMPE

Presenteras av Patrik Kittel
Priset delas ut till en ryttare med funktionsnedsättning som aldrig ger upp trots att kroppen inte alltid gör som hen vill, men som med järnvilja, beundransvärd inställning och läkande hästkraft tar sig vidare mot nya mål i livet inom ridsporten.

ÅRETS HEDERSPRIS

Juryn utser vinnaren.

ÅRETS RIDSKOLEHÄST

Ridskolehästar betyder så mycket för så många! Ridsportsverige nominerar sina favoriter. Juryn utser en vinnare bland de som har nominerats. Quinn är Årets ridskolehäst – läs mer här.

ÅRETS RIDSKOLA

Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Folksam, Årets Ridskola.
Juryn utser en vinnare bland de som har nominerats. Årets ridskola är Skogslottens RF – läs mer här.

ÅRETS KOMET

Vinnaren utses av Tidningen Ridsports läsare. Vinnaren av Årets komet är en ryttare/kusk som under innevarande år börjat göra fina resultat på högre nivå och bedöms ha utvecklingspotential inom sin gren.

Dressyrryttaren Denise Ljungqvist, hoppryttaren Alice Tapper eller fälttävlansryttaren Vendela Eriksdotter Rubin är nominerade och röstningen är avslutad.

ÅRETS ELDSJÄL

Ideell person som genom osjälviska handlingar, ett brinnande engagemang och med djupa rötter i det ideella föreningslivet, gör ridsporten rikare för andra.
Jeanette Flensburg är Årets eldsjäl – läs mer här.

ÅRETS RIDLÄRARE

Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället.
Maria Persson från Karlstad RK är Årets ridlärare – läs mer här.

(All information kommer från förbundets site)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden