Världen
26 april 2020 11:14
Ridsportplus

Här finns den riktiga Catoum – och hästen på bilderna

Hästbedrägerier del 3 av 3När Marina Johansson trodde hon hade hittat drömhästen och betalade 122 000 kronor blev hon lurad av hästbedragare. Catoum som använts i bedrägeriet är i själva verket två hästar. Ridsport har hittat båda och pratat med de riktiga ägarna.

Här finns den riktiga Catoum – och hästen på bilderna
Hästen som Marina Johansson trodde sig köpa är egentligen två olika hästar: Carrasca Z i USA och Catoum i Tyskland.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästen som Marina Johansson trodde sig köpa är egentligen två olika hästar. Ridsport har gjort ytterligare efterforskningar och lyckats komma i kontakt med den rättmätiga ägaren till Catoum och veterinärkliniken som drivs av den riktige Steve Orrell. Ridsport har även lyckats lokalisera den häst som synts på alla bilder och filmer som Marina Johansson fått från ”Lucas Bailey”.

Catoum finns i Tyskland och rids och tävlas av 15-åriga Michelle Haupt. Hästen ägs av familjen Haupt och är inte till salu. Så här skriver mamma Anja Haupt till Ridsport:
– Vi köpte Catoum från Bernhard Ritter (bor i Schweiz och hade hästen hos en tränare i Frankfurt) i mitten av förra året. Vi körde till Frankfurt flera gånger för att provrida och lära känna hästen.
– Det verkar som att det lades upp flera falska annonser i olika länder för över ett år sedan, där man använde bilder på Catoum, med mera. Jag är ledsen för dem som blir lurade och hoppas att bedragarna tas av polisen.

Catoum-och-michelle-haupt
Det här är den riktiga Catoum som finns i Tyskland och rids av Michelle Haupt. Catoum har förekommit i flera falska annonser.
Carrasca-z-och-taylor-flury-
Carrasca Z, hästen som syntes på bilderna och filmerna som Marina Johansson fick skickade till sig. Carrasca Z finns på AliBoo Farm i Illinois, USA.

Hästen på bilderna finns i USA

Hästen på bilderna och filmerna som Marina fick sig tillskickat heter i själva verket Carrasca Z och finns på familjeägda AliBoo Farm i Minooka, Illinois, USA, där den tävlas av Taylor Flury.
– Tyvärr är det inte första gången som det här har hänt med vår häst. Vi har pratat med vår polis och polisen i London och även det amerikanska ridsportförbundet, och alla säger att det inte finns så mycket att göra åt det. Vi har försökt hitta dem som gör det, men de fortsätter bara att ta bort och lägga upp nya annonser. Det är otroligt frustrerande och först var vi rädda att de kom och tog bilder på honom, men sedan förstod vi att de stal bilderna från vår Facebooksida” skriver Taylor Flury till Ridsport.

Tyvärr är det inte första gången som det här har hänt med vår häst.

Taylor Flury, AliBoo Farm i Illinois USA

Veterinärklinikens namn används av bedragare

Röntgenbilderna som Marina Johansson fick var märkta med ”Orrell Equine Veterinary Practice” och hennes veterinär trodde sig ha en mejlkonversation med veterinären Steve Orrell, men det var också en bedragare.
– Detta har hänt oss många gånger i både Tyskland och Sverige. Just nu pågår det en polisutredning. Tydligen är det ett komplicerat nätverk av bedragare. Röntgenbilderna kommer inte från oss, inte heller veterinärintygen, skriver Lisa Orrell på Orrell Equine Veterinary Practice i engelska Warrington till Ridsport.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden