Hästägartips
6 mars 2021 15:35
Ridsportplus

”Har inte ändrat något sedan jag började föra bok”

Värd varenda krona2020 bad Ridsport åtta hästägare runt om i Sverige att bokföra varenda krona de lägger på sin häst under ett helt år, och här kan du nu se resultatet. Kostnaden kom inte som en chock för Jennie Johansson som sedan tidigare haft god koll på sin ekonomi.

”Har inte ändrat något sedan jag började föra bok”
Jennie Johansson med Arrogatio. Foto: Leif Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Reaktionerna från min omgivning efter första artikeln var att en del blev förvånade över att det var så dyrt, säger Jennie Johansson. Flera som har häst började dock räkna lite överskådligt och insåg att de själva låg i ungefär samma spann som jag. De som inte har häst var överraskade över att jag lägger så mycket pengar på min hobby, men för mig är det värt varenda krona.
– Under det senaste halvåret har jag inte ändrat något sedan jag började föra bok, och jag har sedan tidigare haft väldigt god kontroll på vad min häst kostar.

När det gäller kostnaderna för det andra halvåret har Jenni framför allt haft höga veterinärkostnader då hennes häst behövde opereras.
– Jag har dock fått en stor del ersatt från mitt försäkringsbolag. Detta har även medfört högre kostnader för strö och resor, men å andra sidan minskade kostnader för exempelvis kraftfoder och träning.

Lägger större delen av sin fritid på hästen

Större delen av sin fritid lägger Jennie på sin häst, så för hennes del är det inget hon prioriterar bort utan det är ett val hon gjort och som hon inte ångrar en sekund.
– Jag har även flertalet av mina kompisar i stallet.
– Jag har en ekonomisk buffert, dock inte specifikt för min häst utan jag har ett månadssparande för oförutsedda kostnader.

Det Jennie lärt sig under det senaste året är att det är en trygghet att ha en försäkring som täcker in oförutsedda händelser för hästen.
– Dessutom är det bra att ha koll på vad du har för kostnad varje månad.

Jennie
Jennies kostnader 2020

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden