Hoppning
3 januari 17:49
Ridsportplus

Harry Charles gillar hästar som lär av sina misstag 

I stalletEngelsmannen Harry Charles är ännu U25-ryttare, men redan nu VM-medaljör i lag. Han ligger i dagsläget på tredje plats i västeuropaligan i världscupen, efter segern i La Coruña med stjärnskottet Sherlock.

Harry Charles gillar hästar som lär av sina misstag 
Harry Charles har flera lovande hästar i stallet. Här ses han med Romeo 88 som inte längre är lovande utan bevisat sitt värde – ekipaget var fyra i världscupfinalen 2022 och ingick i det brittiska OS-laget 2021. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sherlock, som bara gjort tre 1,60-starter innan sin världscupseger, ägs till hälften av svenska Stall Zet. Förra året kom Harry tvåa i samma världscupklass med Stall Zets Casquo Blue, som tidigare reds av Douglas Lindelöw

    Bakom sig har Harry pappa Peter Charles, europamästare individuellt 1995 för Irland och OS-guldmedaljör i lag 2012 med Storbritannien. Pappan är uppväxt i England men med irländskt påbrå, och då är en sådan dubbel möjlig. 

    All hans erfarenhet är en mycket stor hjälp, konstaterar sonen. I somras utgjorde Harry och lillasystern Sienna halva det brittiska laget som kom tvåa i Falsterbos nationshoppning. Harry red femstjärnigt i Aachen redan som 19-åring och OS i Tokyo då han var 22. 

    Vi tycker inte att en unghäst behöver ha all scope i världen, för det kommer mer när den blir starkare i kroppen.

    Han slutade gymnasiet i förtid för att rida som proffs, men har andra talanger i tillägg. Han skulle ha älskat att bli pilot och har byggt en flygsimulator hemma. Han har vid sidan om ridningen dessutom spelat golf upp på internationell nivå – en av många toppryttare med bollsinne.

    – Jag gillar en häst som har ett bra mindset, är intelligent och lär sig av sina misstag. Vi tycker inte att en unghäst behöver ha all scope i världen, för det kommer mer när den blir starkare i kroppen. 

    – Sedan gillar jag också en lite snabbare galopp, en häst som inte är så tung utan lättare i modellen. Men det är i den ideala världen, det finns undantag, säger Harry. 

    Ge unghästarna tid

    Några av hans bästa hästar har familjen utbildat själva, några har kommit med rutin från hästägare som Stall Zet och den amerikanska affärskvinnan Ann Thompson. Kontakten med Stall Zet har för övrigt fått familjen att börja följa med mer i travsporten, som inte är stor i Storbritannien.

    Familjen Charles filosofi är att ge unga hästar tid, och att en häst om den får den tiden har potential att vara som bäst då den är 12–16 år. 

    – Kan man matcha den så kommer den att vinna mer än om man vill vinna när den är 9 – 12 år, säger Harry. 

    – I dag är det vanligt att man ser 8-åringar som går stora klasser och 9-åringar som går mästerskap. Det hade inte fungerat med Sherlock, han var inte mogen för det, säger Harry. 

    Överraskning i Spanien

    Han var själv mycket överraskad över fullträffen i La Coruña världscup med Sherlock, som familjen just gett mycket tid och som därför nyligen kommit upp på 1,60-nivå. Två veckor innan funderade Harry på att ta med fjolårstvåan Casquo Blue i stället, för att maxa poängchanserna. 

    – Men sedan tänkte jag att det vore bra för Sherlocks rutin att vara med inomhus, och att jag fick offra resultaten för det. Vilken överraskning det blev, säger Harry om segern, som samtidigt gav honom ledningen i den västeuropeiska världscupligan. 

    Sherlock blir elva nästa år. OS i Paris är en möjlighet för hästen, men det avgörs till våren, efter en vila.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2023.

    Fakta

    Harry Charles om sina kommande topphästar

    Sherlock 2
    Sherlock. Foto: FEI/Mackenzie Clark

    Sherlock

    BWP hingst f -13 e Bisquet Balou C-Malito du Reve, uppf Gustaaf Quintelier, äg Heathcroft Farm och Stall Zet.

    Harry har utbildat Sherlock själv från att han var en helt grön 5-åring. Stammen är mycket intressant;  mamman är syster till stoet som lämnat Jessica Springsteens OS-silverhäst Don Juan vd Donkhoeve, och även hingstsidan är stark.

     Affären gjordes genom en kontakt som också hittade en av Harrys första topphästar, Sieco. 

    – Han visade en video av en 5-åring. Vi såg fem språng och köpte honom direkt. Han hade scope, var rädd om sig och var hinderklok, helt enkelt en fantastiskt fin häst och mycket imponerande, berättar Harry om första intrycket. 

    Sherlock hade då bara gjort en eller två tävlingar, med en finsk ryttare, och han behövde tid.

    – Han hade så mycket kraft och scope och på större hinder blev han nästan rädd, han förstod inte riktigt vad han kunde göra med sin kropp. Som 6-åring var han väldigt svårriden. Han hade svår mun och accepterade inte skänkeln, berättar Harry. 

    – Han var knepig och det var några gånger som jag kliade mig i skallen och undrade hur jag skulle lösa något, men jag trodde hela tiden på honom. 

    Harry Charles-dunroe Quality-aach23l64937
    Dunroe Quality. Foto: Digishots

    Dunroe Quality

    ISH hingst f -15 e OBOS Quality 004-Cruisings Mickey Finn, uppf Ted McKenna, äg Heathcroft Farm (familjen Charles).

    – Han är en av de mest spännande hästar som jag haft i stallet och jag har höga förhoppningar på honom. Han lär sig väldigt snabbt men vi har ändå tagit det lugnt. I somras gick han Youngster Tour på Hickstead. Nästa år har jag tänkt börja rida honom i FEI-rankningsklasser. 

    – Vi köpte honom för två år sedan av Malcolm Pyrah, som pappa tävlade tillsammans med förr. Det var många som var intresserade men jag fick provrida, och pappa blev kär i hästen. När vi fick honom gick det inte så bra först. Han bockade av mig de första tre gångerna. Men det lossnade och nu är han helt briljant. 

    Harry Charles-aralyn Blue-aach23l64110
    Aralyn Blue. Foto: Digishots

    Aralyn Blue

    Old sto f -11 e Chacco Blue-Ludwig As, uppf Franjo Udovc, äg Ann Thompson.

    – En otrolig häst, som jag ska rida i Geneves Grand Slam-GP. Hon vann nyligen German Masters i Stuttgart. Hon kom från prinsessan Haya tillsammans med en annan av hennes hästar, och har varit en superstar från dag ett, en riktig Rolls Royce. Efter vår första tävling kom fem-sex personer och ville köpa  henne. Jag hade tur, för Haya ville sälja och jag hade just fått Ann Thompson som hästägare, och Ann köpte henne, berättar Harry.

    Harry Charles-balou Du Reventon-omah23l00138.jpg
    Balou de Reventon. Foto: Digishots

    Balou de Reventon

    Old hingst f -06 e Cornet Obolensky-Continue, uppf Gestüt Lewitz/Paul Schocke-möhle, äg Ann Thompson.

    – Jag har turen att själv få rida honom och han har redan gett några riktigt fina avkommor. Vi har en del egen uppfödning hemma och använder honom på våra ston. Han har ett otroligt temperament, väldigt snäll, en riktig gentleman i stallet. Man kan inte tro att han är hingst. Det är bara när man kommer upp på honom som han blir mycket vassare.

    Dakota

    – Vi har flera fina 6-7-åringar. En av dem är Dakota, som vi köpte som föl. Det är den största häst som jag haft, 182 cm!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden