Fölbedömningar
21 augusti 2022 09:18
Ridsportplus

Experterna om bedömning av hoppföl: ”Inte mycket att gå på”

HoppavelHur ska hoppföl bedömas när vi ser vilka hästar som tar OS-medaljer? Letar vi fel egenskaper eller är vi på rätt väg? Ridsport har intervjuat Karl-Henrik Heimdahl och Mikael Nolin, båda erfarna domare, om bedömning av hoppföl.

Experterna om bedömning av hoppföl: ”Inte mycket att gå på”
Karl-Henrik Heimdahl dömer många föl varje år och han har även varit med om att utveckla reglementet för bedömningarna. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Två relativt lågställda och burkiga individer tar OS-medalj i hoppning och uppfödarna måste ställa sig frågan om de avlar rätt och vilken hjälp fölbedömningen kan ge.

    Är fölbedömningen något att förlita sig på?
    – Typen och sättet att använda sin kropp har stor variation bland världshästarna i dressyr, men bland hopphästarna är variationerna ännu större. Den som vill hitta sin framtida hoppstjärna som föl har egentligen inte så mycket att gå på, konstaterar avelsprofilen Karl-Henrik Heimdahl och får medhåll av Mikael Nolin, ledamot i SWB:s avelsvärderingsnämnd.

    Karlhenrikheimdahl_e324_0095
    Karl-Henrik Heimdahl Foto: Yvonne Karlsson

    Men om det är så vad ska då köparen gå på?
    – Härstamningen är ofta direkt avgörande när hoppföl köps. Och så ska de vara korrekt byggda och ha en balanserad och användbar galopp, säger Karl-Henrik Heimdahl.

    Han är veterinär, exteriördomare och tidigare mångårig ordförande i avelsvärderingsnämnden, och har stor erfarenhet av att döma föl. Han har dessutom varit med och skruvat på fölbedömningsreglementet genom åren.

    Gynnar systemet gångartsfölen?
    – Ja, det är ingen hemlighet. Det viktiga är att gångartsfölen och hoppfölen inte jämförs med varandra, utan att vi ser dem som två olika grupper. Dessutom tillåter det inte att bedöma avgörande saker som hoppteknik och inställning till hinder. Men jag tycker ändå det är idé att visa sina hoppföl, säger Karl-Henrik Heimdahl.

    Vad ser ni på fölbedömingarna då?
    – Gångartsfölen har generellt bättre skritt och trav än hoppfölen, medan hoppfölen inte sällan bländar med sin galopp.

    Mikaelnolin_e243_0056z
    Mikael Nolin Foto: Yvonne Karlsson

    Vad tittar du efter för egenskaper hos hoppföl?
    – Jag tycker personligen inte det är så intressant om galoppen är si eller så, utan det viktiga är att fölet kan koordinera sin galopp,  oavsett om den är stor eller markbunden. Om fölet tvärstannar efter att ha sprallat i väg vill jag se att det bibehåller sin balans, säger Mikael Nolin, huvudansvarig för hoppning i SWB:s avelsvärderingsnämnd.

    Eftersom de viktiga egenskaperna för en hopphäst – kapacitet, mod, hoppteknik och inställning till hinder – inte går att bedöma på fölbedömning, har du något tips på hur man ändå kan få en fingervisning om det hos fölet?
    – Jag tittar mycket på hur fölet uppför sig, om det är nyfiket och vill kolla på grejer. Om det har ett öppet sinne eller bara hänger mamma i rumpan. Däremot vill jag inte se föl ”löshoppa”. Det är alldeles för stor skaderisk och säger väldigt lite om fölets förmåga, säger Mikael Nolin.

    Finns det några planer på att ändra nuvarande reglemente för att anpassa det mer till hoppfölen?
    – Nej, det är inte aktuellt. Hade det funnits någon klockren parameter att väga in i bedömningen hade det varit en annan sak, men så enkelt är det inte. Och när det till exempel gäller korrekthet i exteriören är det ju ingen skillnad på gångarts- och hoppföl. Sedan är ju till exempel en bra, hög halsansättning inte lika betydelsefull för hopphästen som dressyrhästen, även om hopphästen inte bör vara byggd i framvikt, säger Karl-Henrik Heimdahl.

    Varför ingår inte resultaten från fölbedömningar i avelsvärderingssystemet på samma sätt som unghästester?
    – Sambanden mellan resultat vid fölbedömningar och vad hästen sedan blir är inte så starka. Jag tycker ändå det är idé att visa sitt hoppstammade föl. Det ger en indikation om vart man är på väg med sin avel och kan vara en hjälp för uppfödaren att bedöma resultatet av sin betäckning. Men vi kan inte och ska inte bedöma hur fölen hoppar, säger Karl-Henrik Heimdahl.

    Fakta

    Så bedöms hoppfölen

    • Vid SWB:s fölvisningar är det ingen skillnad i bedömningen av dressyr- respektive hoppstammade föl. Det finns inte heller några domare som är specialiserade på det ena eller det andra.
    • Fölen får poäng i fem olika moment: exteriör, skritt, trav, galopp och allmänt intryck. Fölen i de båda klasserna rangeras i olika resultatlistor. Då gångarterna är mer avgörande för en dressyrhäst än en hopphäst gynnas gångartsfölen av det nuvarande systemet om grupperna jämförs.
    • Dessutom får gångartsfölen ett betyg på sitt instrument – gångarterna – till skillnad mot hoppfölen som inte hoppar vid bedömningen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Här hittar du årets alla fölbedömningar (30)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden