Sverige
27 januari 2023 14:30
Ridsportplus

Utsatte häst för svårt lidande – kvinna får djurförbud

Vanvårdad hästEn kvinna i Dalarna har under två års tid försummat hovvården så illa att hennes häst till slut måste avlivas. Hästen har utsatts för ett svårt fysiskt och psykiskt lidande, skriver veterinären i sitt utlåtande.

Utsatte häst för svårt lidande – kvinna får djurförbud
Stoet hade utsatts för ett svårt lidande under lång tid. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var i april 2019 som länsstyrelsen i Dalarna fick in en anmälan gällande kvinnans hästhållning. Främst handlade det om ett arabsto som hade extremt långa hovar med extremt olika vinklar. När länsstyrelsen gjorde en kontroll av kvinnans hästhållning bedömdes hovvården hos arabstoet vara kraftigt eftersatt och samtliga hovar var långa i tån. Tåspetsen på vänster framhov hade börjat peka uppåt.

    Kvinnan berättade vi kontrolltillfället att hästen hade haft fång 2014 samt fått ett återfall under vintern 2016-2017. Den hovslagare som kvinnan hade anlitat under 2018 hade inte verkat stoets hovar efter juli månad på grund av sjukdom. Den senaste gången hade han inte vågat ta så mycket då han ansåg att stoet var mycket hård i hovarna.

    Svårt att få tag i hovslagare

    Sedan augusti 2018 hade kvinnan anlitat en annan hovslagare som hade verkat stoets hovar lite grann, men sedan avsagt sig uppdraget på grund av stoets fånghistorik och att hovslagaren saknade vidareutbildning. I november 2018 hade ännu en hovslagare anlitats, denna gång en utbildad hovslagare, som inte hade vågat ta så mycket av hovarna. Men kvinnan upplevde att det fanns en plan.

    Kvinnan berättade också att hon hade kontaktat flera av de äldre hovslagarna i länet samt frågat vänner och hästkunniga om tips på hovslagare, men inte lyckats få någon att komma ut.

    I mitten på april  2019 beslutade länsstyrelsen att förelägga kvinnan om att omgående se till att ta ut en godkänd hovslagare för undersökning och behandling av hovarna. Vidare förelades kvinnan att följa hovslagarens rekommendationer och verkningsintervaller samt skicka in en journalkopia på undersökningen till länsstyrelsen. Ingen sådan journalkopia kom dock in till myndigheten.

    En andra anmälan

    I juli 2022 mottog länsstyrelsen ytterligare en anmälan gällande kvinnans hästhållning. Av anmälan framgick liknande uppgifter som i tidigare anmälan, det vill säga överväxta hovar. Till anmälan bifogades även en bild på hästen som visade att samtliga hovar var kraftigt förvuxna.

    Samma dag genomförde länsstyrelsen en kontroll där det konstaterades att anmälan gällde samma arabsto som tidigare. Samtliga hovar var kraftigt förvuxna och stoet hade svårigheter att röra sig samt stod i en onaturlig ställning.

    Kvinnan berättade återigen att hon hade försökt få tag i hovslagare som hade kunnat verka stoets hovar, men att dessa av olika anledningar inte hade dykt upp. Hon sa också att hon under drygt två års tid hade haft en hovslagare som hon var nöjd med, men som hade gått upp i rök. En hovslagare hade även sagt att det behövdes en större tång för att verka stoets hovar.

    Kvinnan hade ringt till alla hovslagare på Jordbruksverkets lista över godkända hovslagare, men ingen hade svarat eller återkopplat. Enligt kvinnan växte stoets hovar tio gånger fortare än normalt på grund av den tidigare fånghistoriken. Kvinnan ansåg också att det var hovslagarens ansvar att höra av sig till djurhållaren angående verkning.

    Avlivning enda utvägen

    Efter dialog med kvinnan under kontrollen gick hon med på att ringa ut en veterinär till platsen. Distriktsveterinärerna i Södra Dalarna kom ut och undersökte hästen. Veterinären kunde konstatera att stoet var rejält svullen i alla senor, hade förhöjd puls i samtliga ben och var kraftigt smärtpåverkat. Stoet hade även mycket svårt att röra sig på en tjock spånbädd.

    Veterinären gjorde bedömningen att hästen var utsatt för ett stort lidande som inte kunde avhjälpas med någon behandling, varför avlivning rekommenderades starkt. Kvinnan gick med på detta och hästen avlivades i boxen. Senare har veterinären i ett utlåtande påpekat det svåra fysiska och psykiska lidande som hästen utsatts för i form av smärta till följd av bristande hovvård.

    Lidandet har förstärkts av att hästen stressats till följd av oförmågan att röra sig normalt då hästar är utpräglade flyktdjur. Veterinären har även bedömt att lidandet har pågått i cirka två års tid med till en början mildare till svårare lidande i takt med hovarnas tillväxt.

    Mot bakgrund av detta har länsstyrelsen bedömt att kvinnan saknar förmåga att ha hand om hovbärande djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen. Det finns heller inget som säger att det inte kan hända igen. Länsstyrelsen har därför beslutat om djurförbud för kvinnan. Detta gäller tills vidare.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden