Sverige
19 februari 2015 08:56

Häst utsatt för misstänkt sexövergrepp

En man är misstänkt för sexuellt övergrepp på en häst i Nyköping. Det var slutet av förra veckan som han togs på bar gärning.

Mannen stod med öppen gylf bakom ett sto i hagen när han ertappades av hästägaren. Gärningsmannen flydde snabbt därifrån i bil när han blivit upptäckt. Polisen har ingen misstänkt i nuläget, men säger sig ha bra spaningsuppslag, skriver Sörmlands nyheter.

Det är inte första gången som ägarens hästar blivit utsatta. Under 2013 och 2014 har ägaren anmält flera incidenter, bland annat en häst som fått skärskador i sina bakhasor.

I april förrra året blev sex med djur förbjudet enligt djurskyddslagen.
– Vi försökte bevisa för politikerna att det här är ett reellt problem. Och långt ifrån alla fall rapporteras, oftast är det ingen som har sett övergreppet, säger Johan Beck Friis, veterinär och informationschef i Sveriges Veterinärförbund och en av dem som engagerade sig starkt för att få riksdagen att besluta om en kriminalisering av sex med djur.

Lagändringen fick draghjälp av en uppmärksammad granskning i tidningen Expressen år 2008.
– Det finns nätverk av människor som byter djur med varandra för sex. Det är väldigt bra att förbudet till slut kom in i lagen, säger Johan Beck Friis till Sörmlands nyheter.

Så säger djurskyddslagen:
9 a § Det är förbjudet att genomföra sexuella handlingar med djur. Förbudet omfattar inte handlingar som utförs av veterinärmedicinska skäl, i samband med avel eller av liknande berättigade skäl.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden