Sverige
20 februari 2019 14:22

”Hästägarens ansvar att inte hovslagaren sprider smitta”

SäkerhetKan hovslagare medverka till att smitta sprids från stall till stall?
− Inte om de får rätt information av hästägarna. Godkända hovslagare är utbildade i smittskydd och lagstiftningen kring detta, svarar veterinären Heidi Andersson, som undervisar hovslagare på Flyinge.

”Hästägarens ansvar att inte hovslagaren sprider smitta”
Godkända hovslagare har en plan för hur de ska agera i stallar som kan ha smittor. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: Roland Thunholm

I spåren av EHV-1 och andra smittor är det många som frågar sig vilken roll hovslagare spelar, och hur de agerar för att inte sprida smittor.
− Alla godkända hovslagare som utbildats på riksanläggningarna har gått en omfattande kurs om smittskydd och lagstiftning för djurhälsopersonal. De har lärt sig om olika sjukdomar och dess smittvägar, vad som är luftburet och vad som smittar via direktkontakt, säger veterinären Heidi Andersson, som undervisar på den kursen på Flyinge.
− Det får också lära sig hur de ska sanera utrustningen, sig själva och bilen.

Endast godkända hovslagare får åka till stall där det finns smittor av allvarligare typ.

Det handlar också om att planera arbetet klokt, och ta en gård med smitta sist på dagen eller sist på arbetsveckan, för att sedan kunna göra saneringen inför nästa arbetspass.
− Sedan finns det sådant som är svårt att sanera, som förklädet, och då är det bra att använda ett gammalt förkläde som kan kasseras sedan, om de arbetar i ett stall med smitta.

Måste få veta

Helt avgörande är att hovslagaren får veta i förväg om det finns smitta eller misstänkt smitta i ett stall.
− Vi råder alla hovslagare att meddela nya kunder vad de förväntar sig, och då är information om smittrisk en av dessa saker, säger Heidi Andersson.

Heidi Andersson Veterinär Flyinge
Heidi Andersson

Godkända hovslagare står också på den lista som får information av länsveterinären om befarade eller konstaterade smittsamma sjukdomar. Om det inte är akut kan hovslagaren avstå från att åka till en gård med smitta.
− Men om ett djur lider så ska de hjälpa till, i den mån de kan upprätthålla ett gott smittskydd. Det är också viktigt att veta att endast godkända hovslagare får åka till stall där det finns smittor av allvarligare typ, som zoonoser och epizootier, säger Heidi Andersson.

Har strategi

Hon är övertygad om att alla seriösa hovslagare har en genomtänkt strategi när det gäller smittskydd.
− Jag har också sett att både hovslagare och veterinärer har lagt ut på sina hemsidor hur de arbetar. De yrkesverksamma har ett genomtänkt förhållningssätt, medan vi kan se mer oro hos enskilda hästägare.

Hur smittskyddskunskapen är hos andra grupper, som massörer och equiterapeuter, går inte att säga något om, eftersom dessa utbildningar inte är godkända av Jordbruksverket.
− Därmed finns inte någon kontroll av vad de får lära sig när det gäller smittskydd, säger Heidi Andersson.

Råd från

Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA ger råd gällande sjukdomen:

  • Om du har besökt en anläggning som kan ha haft smitta, ska du tvätta dina kläder och rengöra skor och annan utrustning. Tvätta och desinficera händerna. Det är alltid en bra rutin efter alla besök på hästgårdar eftersom man inte säkert vet smittläget.
  • Om din häst har besökt en anläggning som kan ha haft smitta, ska du inte åka på hästsammankomster med den förrän det gått minst 21 dagar utan tecken på sjukdom. Följ hästarnas temperatur och välbefinnande dagligen.
  • Risken för sjukdom är högre om din häst har haft direktkontakt med en sjuk häst, eller delat stall, hage, skötare eller utrustning med en sjuk häst inom de senaste 10 dagarna.
  • Risken för sjukdom är lägre om din häst inte har haft någon kontakt enligt ovanstående punkt eller om det gått över 10 dagar sedan kontakten och den inte visat symptom.
  • Om din häst visar symptom: feber, luftvägssymptom eller neurologiska symptom, eller är ett sto som har kastat sitt foster, ska du isolera hästen och anläggningen och tillkalla veterinär för provtagning. Ibland finns inte virus i näs- och blodprov fastän hästen är infekterad. Om virusabort ändå misstänks, kan nytt prov tas inom 2 – 4 dagar.
  • Om ditt stall har drabbats, ordna med isolering, skyddskläder och handhygien så att smittan inte sprids. Isolera sjuka hästar från friska om det är möjligt.
  • Mät hästarnas temperatur en eller två gånger per dag. Notera näsflöde, ögonflöde, svullna ben, vinglighet, svaghet, slapphet i svansen, och svårigheter att urinera.
  • Håll veterinär och alla i stallet informerade om rådande läge. Informera besökare och dem som nyligen haft hästar på anläggningen om smittrisken.
  • Isolering bör hållas i minst tre veckor efter sista symptom.
  • Rengör och desinficera utrymmen där kastning skett samt infekterade hästars stall och utrustning.
  • Stress kan aktivera en latent herpesinfektion. Undvik därför stressande situationer för dräktiga ston. Ston bör föla i sin hemmiljö och de ska inte flyttas under sista delen av dräktigheten. Håll dem avskilda från unghästar och tävlingshästar och hantera dem före de andra.
  • Separat personal bör sköta de olika enheterna tävlingsstall, karantänsstall, unghäststall respektive avelsston som rutin.
  • Undvik transporter som blandar hästar från olika besättningar.
  • Placera nytillkomna hästar i ett karantänsstall några veckor. Kontrollera nytillkomna hästars temperatur och sjukdomstecken varje dag.
  • Om du har en anläggning som tar emot besökande hästar, efterfråga hälsostatus (så kallad hästägareförsäkran)
  • Om du vill vaccinera dräktiga ston kan vaccin med indikation mot kastning orsakad av EHV-1 ges i en serie enligt tillverkarens rekommendation. Skyddseffekten tar tid att bygga upp och är inte hundraprocentig.
    Vaccin med indikation mot luftvägsinfektion orsakad av EHV-1 kan ges förebyggande till andra än dräktiga hästar enligt tillverkarens rekommendation, vanligtvis en serie med grundvaccinationer följt av påfyllnadsdos varje halvår. Skyddseffekten tar tid att bygga upp och är inte hundraprocentig.
  • Inget vaccin skyddar mot den neurologiska formen av EHV-1.

Källa: SVA

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden