Hästägartips
31 augusti 2022 11:55
Ridsportplus

Hästar är ofta överviktiga – trots att hästägare tycker annat

Koll på kilonVisst har vi väl koll på våra hästars vikt? Och om de är lätt- eller svårfödda? Njae, svarar forskningen. Studier visar att hästägare ofta tror att hästen är smalare än vad den egentligen är.

Hästar är ofta överviktiga – trots att hästägare tycker annat
Studier visar att hästen ofta väger mer än hästägaren tror. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästfolk brukar prata om lätt- och svårfödda hästar. De hästar som klarar att hålla hullet på relativt lite mat är lättfödda, och de som får mycket foder och ändå inte går upp i vikt räknas som svårfödda.

    En lättfödd häst behöver cirka tio procent mindre energi än en svårfödd häst.

    Generellt sett räknas fullblod som svårfödda och kallblod och ponnyraser som lättfödda, men det finns stor variation även inom olika raser.

    Tror hästen är smalare än den är

    Undersökningar brukar visa att hästägare oftast underskattar hästens vikt, och alltså bedömer att hästen är smalare än vad den i själva verket är.

    Mellan en femtedel och hälften av alla hästar är feta, enligt flera studier.

    En studie visar att det är svårt för hästägare att avgöra ”balanspunkten”, det vill säga när det är balans mellan vad hästen får att äta och hur hästen motioneras. Studien använde sig av en skala vid namn EKSS för att bedöma 240 hästar och ponnyer av olika slag, och forskarna kom fram till att 35 procent av hästarna var lättfödda, 45 procent var svårfödda och 25 procent mediumfödda.

    Fakta

    Tuggtid viktigt

    Tumregeln är minst ett kilo torrsubstans per 100 kilo kroppsvikt och dag. Hästen kan få mer vallfoder om den inte blir tjock. Om hästen är fet måste den ändå få grovfoder, då ett alternativ kan vara att ge halm i stället för hö, för att få sysselsättning.

    Källa: Hästsverige.se

    Men ägarna hade svårt att bedöma vikten, enligt studien. Svaren från dem visade att 45 procent av ägarna tyckte sig ha lättfödda hästar, 32 procent menade att hästen var mediumfödd och 23 procent ansåg att hästen var svårfödd.

    Gäller att välja rätt foder

    Det är lätt hänt att ta i för mycket när hästen bör gå upp eller ner i vikt. Om hästen ska förlora kilon ska den äta så lite som möjligt och helst bara grovfoder, men då finns risken att hästen får för lite mineraler, vitaminer och protein. Dessutom behöver hästen mycket tuggtid för att må bra.

    Fakta

    Många överviktiga hästar

    En rapport visar att 35 procent av de 96 hästar som ingick i studien fick över sju på en fetmaskala som gick upp till nio. Forskarna bakom rapporten menade att fetma kan vara det största problemet när det gäller hästar i västvärlden, och problemet handlar om att tjocka hästar riskerar att bli insulinresistenta, något som ökar risken för fång och artros.

     

    Den som vill få upp hästen i hull kan göra misstaget att ge för mycket kraftfoder, eller kraftfoder som är för energirikt. Både fel foder, för mycket foder eller för lite foder kan påverka hästen negativt. Därför kan det vara värt pengarna att anlita en foderrådgivare.

    – Hästägare får bäst resultat om de jobbar med en foderrådgivare eller använder analysverktyg. Alla extremer i utfodringen kan påverka mikroorganismer och hästens välmående, säger doktor Kathleen Crandell, som är foderexpert vid Kentucky Equine Research, till Equinews.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 14/2022

    Källor:

    Giles, S.L., S.A. Rands, C.J. Nicol, et al. 2014. Obesity prevalence and associated risk factors in outdoor living domestic horses and ponies. PeerJ 2:e299.

    Johnson, A.C.B., and A.S. Biddle. 2021. A standard scale to measure equine keeper status and the effect of metabolic tendency on gut microbiome structure. Animals (Basel):11(7):1975.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden