AkutsjukvårdDistriktsveterinärernas nerdragningar på jourtid har redan fått följder för de hästkliniker som har akutsjukvård. "Vi har fått in hästar som dött på vägen och som kunde räddats om de fått hjälp tidigare", säger Torunn Mehammer på Husaby Hästklinik.
Hästar dör på väg till akuten
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Torunn Mehammer är veterinär och delägare i Husaby Hästklinik i Götene.
− Det som sker nu är den största försämringen av djurskyddet under mina 20 år i yrket, och det är bara början.
I klinikens upptagningsområde har flera veterinära jourverksamheter stängt ned, såväl Distriktsveterinärernas som privata jourer, och belastningen på hästakuten i Skara har ökat.
– Vi får in hästar som dött på vägen eller är jättesjuka när de kommer in. Det handlar om kolik och tarmvred, men också om fölningar som gått fel, och där är det otroligt bråttom, säger Torunn Mehammer.
– Hästar ska inte behöva självdö i stora smärtor om det finns möjlighet att rädda dem.
Samhället har ett ansvar
Husaby kommer att ha sin akut i Skara öppen i sommar, men det är möjligt endast genom stora uppoffringar från personalen och delägarna, som gör många jourpass i rad.
– Vi har en helt fantastisk personal, men det är inte hållbart i längden, säger Torunn Mehammer, som menar att veterinär jourverksamhet måste vara ett samhällsansvar.
– Om vi har bestämt att vi vill äta kött, dricka mjölk och ha hästar att rida på, då måste samhället se till att det finns jourveterinärer även kvällar och nätter.
– Distriktsveterinärerna gör ett fantastiskt jobb, men de följer inte sitt beredskapsuppdrag när de stänger jourer samtidigt som de erbjuder avancerad djursjukvård på dagtid, i konkurrens med privatpraktiserande veterinärer, säger Torunn Mehammer.
Betydligt fler områden
Robert ter Horst, biträdande chef för Distriktsveterinärerna, säger att de har ett bredare uppdrag än att bara ha beredskap.
– I dag har vi samma antal veterinärer som för 20 år sedan, men ansvar för betydligt fler områden utan att anslagen ökat. Och det är ett fåtal veterinärer som bara vill arbeta på jourtid, vilket är ett skäl till att vi även har dagverksamhet.
Han vill inte ställa olika veterinärorganisationer mot varann, utan ser samverkan som enda vägen framåt.
– Den här sommaren blir tuff för alla, och vi har haft särskilt stora problem med att rekrytera i glesbygdsområden.
Både Robert ter Horst och Torunn Mehammer råder hästägare att undersöka tillgången till jourveterinär redan i förväg.
– Jag tycker också att man kan anmäla till länsveterinären varje gång det inte går att få tag i en veterinär på jourtid. Det är länsstyrelsen som ansvarar för den regionala tillsynen av djurhälsopersonal och då måste de få veta när det inte fungerar, säger Torunn Mehammer.
Kan påverka vården dagtid
Ridsport har varit i kontakt med övriga dygnet runt-öppna hästakuter i landet, och de kommer alla att ha öppet i sommar, men några uppger att akutverksamheten kan påverka möjligheterna att utföra planerad vård dagtid.
Fakta
Fem hästsjukhus öppna dygnet runt
- SLU:s hästklinik i Uppsala är den nordligaste hästkliniken med möjlighet att ta emot akutfall dygnet runt.
Övriga är:
- Evidensias specialisthästsjukhus i Strömsholm och Helsingborg.
- Mälaren hästklinik i Sigtuna .
- Husaby hästakut i Skara.
Samtliga dessa kliniker kommer att hålla öppet som vanligt i sommar och har säkrat upp med personal för att klara detta.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på