Sverige
21 april 08:34

Hästar får inte vara ute nog – cirkus hotas med vite

Cirkus Maximums hästar får inte vara ute tillräckligt mycket enligt länsstyrelsen. Nu hotas cirkusen med vite.

Hästar får inte vara ute nog – cirkus hotas med vite
Hästar ska ha tillgång till daglig utevistelse. (Arkivbild).

Cirkus Maximum befinner sig på turné och inför veckans föreställningar saboterades deras affischer med dekaler som löd ”Inställt på djurplågeri”. Det rapporterade Mariestads-Tidningen om och nu berättar samma tidning att cirkusen hotas av vite eftersom deras hästar inte får vara ute tillräckligt mycket.

Vite på 50 000 kronor per tillfälle
Inför årets turnéstart besiktigades cirkusen och efter det beslöt länsstyrelsen att Cirkus Maximum kommer att krävas på ett vite på 50 000 kronor vid varje kontrolltillfälle och dag om inte åtgärder genomförs gällande hästarnas utevistelse.

Länsstyrelsen i Hallands län gjorde kontroller som visade på bristande utevistelse redan 2015 och året efter tog länsstyrelsen beslut om föreläggande. Enligt Mariestads-Tidningen grundade sig det beslutet på att hästarna måste få röra sig fritt genom daglig utevistelse och om detta är mindre än två timmar per dag är det inte nog.

Ny kontroll i går
Cirkusen förklarar det hela för tidnigen med att utrymmet på vissa cirkusplatser gör det svårt med utevistelse och att beslutet, trots årets nybesiktning, skulle grunda sig på förra sommarens förhållanden då en person som inte längre arbetar vid cirkusen inte följde reglerna.

Karolina Lindell som är djurskyddsinspektör på länsstyrelsen i Västra Götaland, berättar om varför föreläggandet med vite likväl har utökats inför året.
– Det är inte så enkelt, även om den aktuella artisten är borta så kvarstår faktumet att de har svårt göra upp hagar så att djuren kan vara ute tillräckligt länge, säger hon till Mariestads-Tidningen.
I går gjorde hon en kontroll inför cirkusens föreställning i Skara.
– Men just för att det inte är så enkelt har vi inte kunnat ta något beslut om uppföljningen under dagen, säger Lindell till tidningen.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar