Sverige
10 december 2013 07:32

Hästar smartare än vi tror

En ny tysk studie visar att hästar kan vara mer intelligenta än vad vi tidigare trott. Studien visar att hästar är kapabla till social inlärning, det vill säga att de kan lära sig saker av varandra.

I studien har man undersökt hästars förmåga till social inlärning och hur den påverkas av flera faktorer som exempelvis inbördes status i flocken, ålder med mera. I studien ingick 44 hästar och ponnyer, varav 30 av dem studerades i små grupper. Dessa hästar hade känt varandra i minst två år och hade en väletablerad hierarki. I dessa grupper fick en häst vara demonstratör och de andra observera när den hästen fick lära sig hur denne kunde få mat genom att dra i ett rep med tänderna för att öppna en lucka.

De övriga 14 hästarna fick vara kontrollgruppen där ingen häst var demonstratör. I den gruppen lärde sig bara två av hästarna tricket på egen hand.

Däremot lärde sig hästarna i den större gruppen bäst från de hästar som är högst i hierarkin och som är äldre. 10 av de 14 hästar som var yngre än observatörerna lyckades lära sig tricket. Men när åldern var omvänd, och de hästar som observerade var äldre, lyckades bara två av elva hästar.

Forskargruppen, ledd av Konstanze Krüger, drar slutsatsen att hästar inte behöver vara mindre intelligenta  för att tidigare försök till social inlärning misslyckats – utan att det kan ha att göra med att hästarna väljer att inte ta efter en yngre häst. Detta skriver ATL.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden