DjurskyddTrots att kvinnan hade djurförbud fanns det många djur på hennes gård i Värmland, bland annat hästar. Nu har länsstyrelsen beslutat att alla djur ska omhändertas. Även ett par i Halland får sin hästar omhändertagna.
Hästar omhändertas på flera platser efter vanvård
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Kvinnan i Värmland har fått flera chanser på sig att själv göra sig av med sina djur efter det att han fick djurförbud i november förra året.
Nu har länsstyrelsen beslutat att i stället omhänderta djuren på hennes gård.
Det handlar om ett stort antal djur; bland annat hund, får, getter, strutsar, grisar, hästar och fjäderfän. Djuren fanns fortfarande på gården när länsstyrelsen gjorde ett besök i februari 2024.
Har överklagat
Kvinnan har uppgett att hon vill vänta in resultatet av det överklagade djurförbudet, men länsstyrelsen menar att deras bedömning att han är olämplig att ha hand om djur gäller. Myndigheten bedömer att det finns en stor risk för att djur utsätts för lidande om de finns kvar hos kvinnan.
Djurförbudet har bland annat föregåtts av ett föreläggande 2023. Detta efter en inspektion som länsstyrelsen gjorde hos kvinnan. Inspektionen visade på många brister i djurhållningen, bland annat hade hästarna förvuxna hovar och takhöjden i stallet var inte tillräcklig.
Ingen säker miljö
Det var inte heller säkert för hästarna där de gick på grund av lösa skivor, grindar och lastpallar med glesa plankor samt veka kompostgaller.
Kvinnan har hela tiden motsatt sig djurförbudet. Hon har också åtgärdat en del av bristerna från inspektionen, men menar samtidigt att länsstyrelsen har haft fel i vissa av sina bedömningar, bland annat gällande att en av hästarna hade dåligt hull.
”Bristerna har varit allvarliga”
Ett par i Halland får sina tre hästar omhändertagna av länsstyrelsen.
Även detta par hade ett djurförbud som bland annat gäller hästar. Djurförbudet utfärdades i september 2023 efter att brister i parets djurhållning framkommit i samband med djurskyddsinspektioner under flera års tid. Det har bland annat handlat om otillräcklig tillsyn av djuren, för långa hovar, onormalt hull, otillräcklig utfodring och otillräcklig vård av en sjuk häst tidigare. ”Bristerna har varit allvarliga och återkommande och talar för att du inte besitter tillräcklig kunskap eller handlingskraft för att följa djurskyddsbestämmelserna. Länsstyrelsen bedömer att de många och upprepade bristerna som konstaterats i din djurhållning innebär en stor risk för upprepande. Det har i ärendet inte framkommit tillräckliga omständigheter som visar att ett upprepande inte är sannolikt,” skriver länsstyrelsen bland annat.
Paret har också fått tre föreläggande genom åren. Paret har nekat till de mesta som länsstyrelsen menar har hänt och anser att det handlar om felaktigheter och lögner.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på