Sverige
17 december 2013 07:40

Hästar svartslaktas i Sverige

Knappt ett år efter hästköttskandalen kan SVT avslöja att en systematisk svartslakt av hästar förekommer runt om i Sverige. Risken är stor att okontrollerat kött kommer ut i affärer och restauranger.

SVT:s EU-reporter Malin Syrstad och veterinär Göran Åkerström medverkar i tisdagsmorgonens Rapport och berättar bland annat att av de runt 20 000 hästar som årligen dör i Sverige, enligt en undersökning som Jordbruksverket gjort tillsammans med Hästnäringens Nationella Stiftelse, saknas 1 000-tals i den officiella statistiken och rapporteras varken som slaktade, begravda eller brända. Vissa hästar antas begravda utan tillstånd medan andra hamnar på en svart marknad.

Malin Syrstad berättar att en man hade kommit till en lokal slaktare och erbjudit en häst, som han ville skulle slaktas utan papper och utan rapport till myndigheterna. Mannen hade också sagt att han kunde få tag på hur många andra hästar som helst att slakta. Den aktuella hästen räddades från slakt.

SVT har även träffat en nödslaktare som avlivar hästar på plats i Stockholmstrakten.
– Minst en gång i månaden får jag själv eller hästägare jag känner propåer från folk som vill köpa kropparna. Filé och entrecôte är lätt att sälja till restauranger, resten mals ner till köttfärs. Men det är förbjudet, de måste tas till destruktion men så länge det finns pengar i det här skor sig folk på det, det är fruktansvärt, säger nödslaktaren.

Enligt många som SVT pratat med förekommer slarv med hästpassen, både från hästägares och veterinärers sida, och även medvetet fusk. Och vid svartslakt ställs få frågor.

– Utan fungerande hästpass kan det vara en ren fara för folkhälsan. Vi riskerar att få antibiotikaresistens och att få i oss salmonella eller andra bakterier, säger veterinär Ewamari Lewin, som representerar Sveriges veterinärförbund i Jordbruksverkets referensgrupp för hästfrågor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden