Sverige
25 november 2014 10:32

Hästarna hjälper människor tillbaka

Toric Center, i Lysekils kommun, är en av ett 20-tal gårdar i Sverige som är godkänd som Grön Arena. Det innebär att de vill låta människor som står långt utanför arbetsmarknaden ta del av de positiva effekter som närheten till djur och natur ger.

Hästarna hjälper människor tillbaka
Att röra vid en häst har lugnande effekt och sänker blodtrycket.

– Vi är väldigt glada över att ha blivit godkända som Grön Arena-verksamhet. Det innebär att vi kan utveckla vår verksamhet med att hjälpa människor som står långt utanför arbetsmarknaden, säger Maria Lifv som driver Toric Center tillsammans med sin sambo Peter.

Med anledning av godkännandet har Maria fått besök av politiker och tjänstemän från närliggande kommuner och de gillade vad de fick se och höra.
– Det här låter fantastiskt bra. Det ger oss möjlighet att skapa nya och bra arbetsplatser, sa Maria Sundell, politiker från Munkedal och fick medhåll från sin kollega Hans-Joachim Isenheim;
– Att använda sådan här verksamhet är en liten kostnad om man ser till vad man får ut i längden, sa han.

När man klappar en häst så sänks blodtrycket, det vet man och djur används i många sammanhang inom sjuk- och hälsovård.
– Att vara här på gården och delta i de dagliga rutinerna skapar rutiner. När man anstränger sig fysiskt och vistas ute blir man hungrig och vill äta och på kvällen blir man trött och vill sova, säger Maria.

I Värmland har man under flera år arbetat med konceptet Grön Arena med gott resultat vilket har möjliggjort för Västra Götaland att starta en utbildning i konceptet. Ett projekt som finansierats av Leader Ranrike. Sju gårdar i Västra Götaland är nu godkända och Toric Center är en av dem. I utbildningen har ingått att lära sig om försäkringsskydd, LSS, sekretess och mycket annat.

– Detta för att skapa en trygghet och trovärdighet hos både köparna och säljare av Grön Arena tjänster, säger Christina Milén Jacobsson, projektledare för Grön Arena, Hushållningssällskapet Väst.

Kunder till Grön Arena-verksamheter kan vara såväl kommun, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Maria växte upp i ett alkoholisthem och hon vill använda sina erfarenheter till något positivt. Hon har en stor drivkraft för att hjälpa människor som står utanför såväl arbetsmarknad och samhället.
– Jag vill hjälpa människor att hitta sina nycklar så att de kan fungera, säger hon.
I det dagliga arbetet på gården ingår många moment som korsar andra områden såsom till exempel matematik när man ska mäta och väga hästarnas mat. Arbetet med djur kräver rutiner och disciplin och att lära sig rutinerna på gården hjälper deltagarna att även skapa rutiner i det egna livet.

På Toric Center finns torihästar, en estländsk hästras som är känd för att vara stabil och lugn. Maria använder dem som körhästar vid bland annat bröllop. Det finns även hund, katter och höns på gården. Maria och Peter är även familjehem och har en gedigen erfarenhet av att hjälpa personer som hamnat utanför samhället.

Fakta Grön Arena: Grön Arena är ett varumärkesskyddat koncept inom Hushållningssällskapet för utveckling och godkännande av gårdar som erbjuder tjänster inom social omsorg, skola och inom hälsoområdet. I Västra Götaland finns sju företagare som har utbildat sig i konceptet, projektet har finansierats av Leader Ranrike.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-