Hoppning
25 december 2015 07:00

”Hästarnas välfärd ska skyddas”

Flera ryttare har visat sin support för Bertram Allen efter diskningen på Olympia. I går meddelade FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibšűez sitt stöd för det agerande av FEI:s utsända som ledde till diskvalifikationen och poängterar att allt handlar om att skydda hästarna.

Sedan Bertram Allen diskvalificerades efter GP-segern i London i måndags har flera ryttare visat sitt stöd. På Allens häst syntes blod från en mindre reva på höger sida efter ryttarens sporre och ekipaget blev uteslutet när FEI:s steward såg detta efter hoppningen.

Bland annat gav vinnaren Michael Whitaker honom sin segerrosett och sa att Bertram egentligen var den sanna vinnaren. EM-tvåan Gregory Wathelet säger enligt World of Showjumping att reglerna måste ändras på något vis. Samma webbsida rapporterar att VM-vinnaren 2010, Philippe Le Jeune, kallar Bertram Allens fall för en ”absurd situation” och att det är dags att både FEI och de nationella ridsportförbunden gör något.

Efter de heta diskussionerna i ämnet har FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez nu uttalat sig i frågan.
– Naturligtvis har denna händelse skapat en stor mängd diskussioner i sociala medier eftersom Bertram Allen annars skulle ha vunnit Grand Prix, så det finns en hög grad av sympati för honom. FEI:s tjänstemän var dock på Olympia, som de är vid varje tävling som lyder under FEI:s regler, för att garantera ett ”fair and level playing field” och att hästarnas välfärd skyddas.

I pressmeddelandet från FEI står det även att generalsekreteraren understryker att diskvalificering enligt den aktuella regeln inte innebär att det skulle ha funnits någon avsikt att skada hästen, men att regeln likväl ska följas för att skydda hästarna.
– Det är väldigt lätt för sporttjänsteman att kritiseras när de helt enkelt gör sitt jobb. Allt på Olympia sköttes på rätt sätt och i enlighet med reglerna, men det är ingen tvekan om att det var ett olyckligt slut på en fantastisk tävling.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden