Träningstips
5 oktober 2023 08:55
Ridsportplus

”Hästen är inte designad för att springa i cirklar”

TräningsinspirationLongeringsvoltens diameter, hästens egen balans, underlaget och tempot. Allt spelar in för att longeringen inte ska bli mer skadlig än nyttig. Vi talar om longeringens effekt på lederna med djursjukgymnasten Anna Havsjö.

”Hästen är inte designad för att springa i cirklar”
Hästen ska få hitta sin balans och sidoböjning på volten utan inspänningstyglar, anser Anna Havsjö. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Longering är något de flesta hästägare använder sig av då och då. Men det kan innebära ett kraftigare slitage på lederna än arbete på rakt spår, så det gäller att göra det på rätt sätt.

    Ridsport låter djursjukgymnasten Anna Havsjö, Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, berätta mer om longeringens effekt på hästens leder.

    Anna-havsjo-image-(005)
    Anna Havsjö är legitimerad fysioterapeut med vidareutbildning inom veterinär fysioterapi, godkänd av Jordbruksverket och pGD Veterinary Physiotherapy. Arbetar på Evidensia Specialisthästsjukhuset, Helsingborg.

    Vilka leder är det som slits extra hårt vid longering och varför?
    – Hästens kropp är designad för att transportera sig längre sträckor rakt framåt med enstaka svängar här och var, inte springa runt i cirklar, säger Anna Havsjö.
    – När hästen rör sig på böjda spår måste den luta kroppen mer eller mindre inåt i svängen för att motverka centrifugalkraften. Det inre benparet tar mer belastning och det yttre får i stället använda en större påskjutskraft för att komma runt på volten. Lederna pressas då samman på in-sidan och passiva strukturer som sido-ligamenten utsätts för sträckande stress på utsidan.
    – Alla övningar och rörelser som är monotona och tenderar att försätta lederna i sina ytterlägen eller snedbelasta dem, riskerar att skada leder och andra strukturer i kroppen.
    – Underlaget påverkar också ledbelastningen. Ett eftergivligt underlag minskar den komprimerande kraften på insidan, jämfört med att longera till exempel på en hård grusplan eller asfalt.

    Fakta

    Stabila muskler stöttar leden

    • En led bör hålla sig inom sina ytterlägen, med välutvecklad muskelstabilitet.
    • Om muskulaturen är svag eller uttröttad och leden hamnar i sitt ytterläge får ledkapsel, ligament och andra passiva mjukdelar i och runt leden ta emot och bromsa rörelsekraften. Det handlar om exempelvis kollateralligament, korsband och menisk.
    • För en led som upprepade gånger kommer ut i sina ytterlägen (så kallat mikrotrauma) eller tänjs ut med stor kraft (trauma) är risken för ligament- och andra mjukdelsskador stor.

    Finns det några sätt att minska slitaget?
    – Att lära hästen att arbeta i balans och med korrekt böjning på longervolten – först i skritt, innan påskjutet ökas på. Hästen måste få hitta sin balans och sidoböjning på volten utan inspänningstyglar. De begränsar halskotpelarens rörelser, hämmar korrekt muskelaktivering och skapar felaktiga muskelspänningar i överlinjen.
    – Använd i stället bommar som är upphöjda på insidan av volten, för att motverka att hästen lutar inåt.
    – Förutom arbetsformen, hastigheten och underlaget så påverkas också led-slitaget av dosen eller mängden träning på longervolt. Jobbar hästen i en bra balans och i ett lagom tempo klarar givetvis lederna en större ”dos” än om hästen springer runt utan balans och lutar inåt som en motorcykel på rallybanan. Därför går det inte att säga en exakt mängd longeringsträning som är säker att utföra.
    – Generellt är det bra att variera träningen: både underlag, övningar på raka och böjda spår samt avsuttet och uppsuttet arbete.

    Hur gör du när du ska rehabilitera en häst – vid vilka skador undviker du att longera?
    – Patienter med skador eller problem som involverar strukturer som provoceras på böjda spår longeras inte under sin rehabilitering. I övrigt använder jag longering ganska sparsamt i mina rehabplaner.
    – För hästar med ryggbesvär som behöver arbetas utan ryttare en period är jag noggrann med utförandet av övningen, provar ut hjälpmedel som kinesiotape eller equiband för att aktivera rätt muskulatur och arbetsform, samt doserar övningarna lagom utifrån hästens fysik och behov.

    Fakta

    Doserad volt en fördel

    En doserad longeringsvolt, som är svagt sluttande, reducerar snedbelastningen i lederna. Sådana finns på en del större anläggningar.

    Longering som provokation

    I samband med hältutredning kan det vara ett plus att ansträngningen i benet blir annorlunda jämfört med när hästen travar rakt fram. Där blir longering ett sätt för veterinären att provocera fram den smärta som hästen kommit till klinik för.

    Unga djur särskilt känsliga

    Unga hästar har aktiva tillväxtzoner och bör därför bara longeras korta stunder och på inte alltför liten volt.

    I USA har en studie på kalvar visat att även longering i skritt kan påverka lederna negativt. 24 kalvar, nio veckor gamla, longerades på antingen en 12 meters volt eller en 18 meters volt. De började med fem minuter och tiden ökade med fem minuter varje dag tills de var uppe i en halvtimmas longering. Totalt longerades de varje dag i sju veckor, hela tiden i skritt.

    När benen mättes efter studiens slut, var ledernas diameter annorlunda på de kalvar som hade longerats på den mindre volten. De hade fått en asymmetrisk belastning mellan in- och utsidan av benen.

    Alyssa Logan, som utförde studien, poängterar att denna påverkan redan i skritt bör få hästägare att fundera både över varför och hur de longerar sin häst.

    Källa: The Impact of Circular Exercise Diameter on Bone and Joint Health of Juvenile Animals. Alyssa Logan et al, Animals 2022.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden