Krönika
10 juni 2023 12:02

Gästkrönikören om säkerhet: ”Hästen har ingen dold agenda”

GästkrönikaLär dig läsa av hästen, så ser du signalerna hästen ger dig. Kanske är det inte läge att rida ut denna dag - eller i alla fall inte före du suttit upp och ridit några varv i Ridhuset. Ridsports gästkrönikör funderar över hästens kommunikation och agenda, samtidigt som han sitter med sitt hand i bandage.

Gästkrönikören om säkerhet: ”Hästen har ingen dold agenda”
Björn Svensson är unghästutbildare, influencer och festfixare. Foto: Fredrik Blomqvist

När jag skriver det här sitter jag och väntar på röntgen av min hand. Att hästar är stora, kraftfulla djur som ofta rör sig plötsligt kommer vi aldrig ifrån, så ett visst riskmoment kommer det alltid vara att vistas runt dem.

Det är alltså inte konstigt att det pratas mycket om säkerhet. Fler och fler använder den skyddsutrustning som finns att tillgå. Detta är givetvis positivt.

Bjornny
Hur löjligt stort gips man får för att stabilisera en liten fraktur i handen. Foto: Privat

Jag har personligen alltid lagt störst fokus på att leka ”inte nudda mark”. För att vinna den leken så ofta som möjligt är ett hett tips att förstå att hästen är en häst.

På en framhoppning är det många hästar på liten yta. Här är det bra att tänka att hästar med röd rosett i svansen kommer att agera om någon rider närmare än en hästlängds avstånd – men också att hästar utan rosett faktiskt kan agera om någon rider nära.

När jag går in på en framhoppning scannar jag direkt av de andra hästarna. Givetvis kollar jag efter det uppenbara som röda rosetter eller om någon har en ”dum i huvudet-luva” på sig. Men jag har hela tiden också koll på om det finns någon hingst, om någon häst ser stressad ut, piskar med svansen eller lägger öronen bakåt.

För att vinna den leken så ofta som möjligt är ett hett tips att förstå att hästen är en häst.

När det kommer till vardagen så börjar jag läsa av hästarna direkt när jag kommer till stallet. Ser hästen pigg ut ute i hagen, hur beter den sig när den görs i ordning för träning?

Har hästen ”blinkat röd” sedan jag kom in i stallet kanske jag måste tänka om min plan för dagen. Jag har aldrig suttit upp på en häst och tänkt ”vad synd att jag longerade den innan” .

Har jag tänkt rida ut och hästen redan i stallet larmar för hög fart och flykt så sitter jag förmodligen upp i ridhuset och hittar rätt sinnesstämning innan – om alls – jag rider ut.

Blåser det mycket kanske hästen får en vadderad luva och en ”Jesus strap” om halsen. Jag fokuserar alltså på att skyddsutrustningen inte ska behöva skydda.

Det finns ju väldigt många kurser man kan gå i hur man får hästar att acceptera människors påhitt. Men jag tror att du för säkerhetens skull först ska lägga tid på att lära dig att förutse och förstå hästens egna ”påhitt”.

Deras enda fokus i livet är i stort sett flock, flykt, föda och fortplantning.

Hästar är enkla djur och har ingen dold agenda med sina reaktioner. Deras enda fokus i livet är i stort sett flock, flykt, föda och fortplantning. Har du det i tanken så börjar många av deras oväntade reaktioner bli ganska väntade.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden