Fälttävlan
12 november 2022 20:04
Ridsportplus

Hästen och utveckling i fokus på årets fälttävlansmöte

Årlig träffFälttävlansavel, rekrytering av hästar och önskemål om fler träningsbanor. Det var bara några punkter vid lördagens traditionsenliga fälttävlansmöte i Linköping.

Hästen och utveckling i fokus på årets fälttävlansmöte
Eva "Oa" Gudmundsson och Björn Svensson var några av föredragshållarna vid årets fälttävlansmöte och de delade med sig av sina erfarenheter när det gäller avel och utbildning av unghästar. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Huvudsaken för oss i år var VM i Pratoni. Där hade vi två mål; att kvala till OS och ha ett fungerande lag som kunde arbeta tillsammans. Båda sakerna uppnådde vi, sa förbundskapten Fredrik Bergendorff när han inledde mötet.

    Alltså, finns det ens fälttävlansavel i Sverige? Och vill ni ha det måste ni ta tag i det. Eva ”Oa” Gudmundsson.

    Över 100 fälttävlanentusiaster samlades i Linköping för att stöta och blöta svensk fälttävlan på lördagen. Fredrik Bergendorff berättade bland annat vilka bitar han tycker är viktiga att slipa på för att utveckla svenska landslaget:
    – Vi ledare ska arbeta på ett sådant sätt att ryttarna kan prestera sitt allra bästa. Vi behöver också bli bättre i dressyren, hitta ett annat sätt att jobba där, och bli snabbare i terrängen. Sedan tycker vi alla det är viktigt att vi verkar för att hålla hästarna friska, att vi blir ännu bättre på att förebygga skador hos dem.

    Hästfrågan kom tillbaka på många olika sätt under lördagen. SWB:s Lottis Levin berättade bland annat om det projekt som SWB och Svenska Ridsportförbundet har tillsammans med syfte att hitta lovande unghästar med siktet inställt på mästerskap.
    – Just nu har vi 17 hästar i projektet. Två av dem gick UVM i år, vilket är ett av delmålen, sa Lottis Levin.

    Hoppstam med fullblodsinslag

    Många av hästarna i projektet Unga fälttävlanstalanger har hoppstam med fullblodsinslag. De selekteras ur en grupp där bland annat Fredrik Bergendorff finns med. Ägarna får sedan hjälp och råd angående hästens utbildning och tävlande. Det finns också möjlighet att para ihop hästen med lämplig ryttare.

    Uppfödaren Eva OA Gudmundsson och unghästutbildaren Björn Svensson utmanade publiken när det gällde fälttävlansavel.
    – Alltså, finns det ens fälttävlansavel i Sverige? Och vill ni ha det måste ni ta tag i det, sa Eva Gudmundsson.

    Både hon och Björn Svensson är i huvudsak inriktade på hoppning. De vände och vred på utmaningarna med att ha en specifik fälttävlansavel för att ta fram de modiga, uthålliga hästarna med fullblodsinslag som hoppar med bra frambensteknik och rör sig tillräckligt bra för att plocka poängen i dressyren.
    – Jag har svårt att se att det finns något som heter dubbeltalanger, sa Björn Svensson.

    Stonas betydelse

    Eva ”Oa” Gudmundsson lyfte fram stoets betydelse och varnade generellt för att använda dressyrstammade ston i aveln för den som vill producera fälttävlanshästar.
    – Hästens grundinställning till livet kommer ofta från stoet, och dressyrston trivs sällan på tävlingsarenan. Och de är inte särskilt modiga. Släpp ut ett hoppstammat föl i ett ridhus med några bommar utlagda och det kommer börjar hoppa över bommarna. Gör du samma sak med ett dressyrstammat föl springer det till mamman och talar om att det ligger konstiga saker i ridhuset.

    Hon poängterade dock att de finns undantag, och det finns hästar med mycket dressyrblod som presterar på fälttävlansbanorna.
    – Men att få fram en enstaka individ som presterar är en sak, men att kunna göra det kontinuerligt som till exempel Margareta Algotsson har gjort är en annan sak.

    Den eviga diskussionen om fullblod i fälttävlan kom också upp. De flesta var överens om att fullblodsinslag behövs i fälttävlanshästar, inte minst för att de ska orka de långa och ofta hinderintensiva terrängbanorna.
    – Problemet är bara att de fullblodshingstar som finns att tillgå hoppar för dåligt och du kan riskera att stå där med en osäljbar produkt. Det är nog inte alla som kan tänka sig att använda en fullblodshingst för att arbeta så långiktigt i generationer framåt, sa Björn Svensson.

    Lördagen avslutades med en diskussion om utveckling av sporten i Sverige. Fredrik Bergendorff efterlyste bland annat fler träningsbanor, men det visade sig att det finns en hel del träningsbanor runt om i Sverige. Hur dessa ska sammanställas och kunna hittas för bokningar och så vidare blir en fråga för Fälttävlanskommittén.

    Vill ha in fler ungdomar

    Ungdomarnas landslagledare Viktoria Carlerbäck funderade lite över rekrytering bland de unga: – Jag vill få in fler ungdomar i fälttävlan och håller på att hitta argument för att få dem att välja fälttävlan. Ett sådant kan vara att det är enklare att komma med i landslag och tävla internationellt än i hoppning/dressyr eftersom konkurrensen inte är lika hård, sa hon.

    Efter lördagens möte hölls den årliga fälttävlansgalan med utdelning av olika utmärkelser. I morgon, söndag, är det bland annat möte för tävlingsarrangörer.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden