Sverige
12 april 2019 18:27
Ridsportplus

Hästen som familjen köpte var sjuk: ”Det är som ett Moment 22”

Hästköp Ponnyn gick igenom besiktningen och blev försäkrad. Men strax efter köpet konstaterades en tumör och nu står köparen med en häst som dömts ut som obrukbar för ridning – utan att få ut något på försäkringen och med en säljare som inte vill diskutera saken.
– Vi köpte en ponny som gick igenom besiktningen, vi fick den försäkrad, och nu gäller inget av det, säger Lisa Englund.

Hästen som familjen köpte var sjuk: ”Det är som ett Moment 22”
Precis under nosgrimmas syns knölen på ponnyn Ares som Lisa Englund köpte till dottern Ellen (till höger).

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    − Det är som ett Moment 22, säger Lisa Englund i Falköping gällande ponnyn de köpte förra året.

    Det var den 1 december köpte familjen en 15-årig D-ponny av en säljare i Västergötland. Enligt säljaren hade han haft ponnyn en längre tid, men dottern hade ramlat av och nu skulle den säljas. De senaste tre veckorna före köpet hade ponnyn varit utlånad till en ridskola, där den använts i verksamheten.

    Redan vid första besöket såg Lisa Englund att ponnyn hade en knöl på nosryggen.
    − Säljaren sade att ponnyn fått en spark som föl, och att det var en broskbildning, berättar Lisa Englund, som letade ponny till dottern Ellen.

    Vid besiktningen tittade veterinären på knölen, men eftersom det var en gårdsbesiktning kunde hon inte slå fast vad det kunde handla om. Veterinären tog också fasta på säljarens ord om att det var en gammal skada, och att bulan inte hade besvärat ponnyn tidigare.

    Ponnyn gick igenom besiktningen, och efter köpet försäkrades den i Sveland, utan reservationer. Ponnyn hade ingen försäkring sedan tidigare.

    Hade tumör

    Två dagar efter köpet blev ponnyn förkyld, och det gick inte över.
    − Till slut åkte vi till en klinik, och där konstaterade veterinären efter röntgen att knölen var en tumör.

    Hästen dömdes ut som obrukbar för ridning. Därpå kom nästa bakslag.
    − Vi får inte ut något på försäkringen, varken för veterinärbehandlingarna eller på användbarheten, eftersom försäkringsbolaget säger att skadan fanns när försäkringen tecknades.
    − I efterhand har de också lagt in en reservation för bulan. Jag hade ingen aning om att de kunde göra så, och hade jag vetat att vi skulle få reservation på bulan hade vi aldrig köpt ponnyn, säger Lisa Englund.

    Vi får inte ut något på försäkringen, varken för veterinärbehandlingarna eller på användbarheten.

    Familjen köpte ponnyn för 30 000 kronor, och har därefter lagt 10 000 kronor i veterinärkostnader.

    ”En veterinärbesiktning är ett stöd”

    Försäkringsbolaget Sveland kan inte uttala sig i det enskilda fallet med hänvisning till försäkringssekretessen, så Therese Wijkmark, ansvarig inom affärsområde häst på Sveland svarar generellt.

    Therese Wijkmark betonar att veterinärbesiktningen bara är en del i hästköpet, och inte det enda som ska avgöra om det blir köp eller inte.
    − En veterinärbesiktning är ett stöd vid köparens beslut att köpa häst. Väljer man att röntga så kan man se mer. I grunden är det köparens undersökningsplikt och säljarens upplysningsplikt som gäller vid affärer mellan privatpersoner, säger hon.

    Veterinarian Examining Horse Leg Tendons.
    Therese Wijkmark säger att veterinärbesiktningen bara är en del i hästköpet, och inte det enda som ska avgöra om det blir köp eller inte. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfbild: Istock

    Reservationer förekommer

    Angående frågan om att lägga in reservationer i efterhand, säger Therese Wijkmark att det kan förekomma.
    − Om det visar sig att finns fel på hästen som förelegat vid köpet så kan man lägga in en reservation efteråt, förklarar hon.
    − På varje försäkringsbrev står det också att försäkringen inte gäller för skador som funnits när försäkringen tecknades, och det gäller i alla försäkringsbolag.

    Hur ska man då göra som köpare för att undvika att köpa en häst som visar sig ha gamla skador?
    − Be om en fullmakt från säljaren som ger tillgång till tidigare försäkringshistorik, och till veterinärjournaler. Sedan rekommenderar vi alltid en grundlig klinikbesiktning, vid behov med röntgen. Vilken typ av besiktning du gör har inget med hästens inköpspris att göra, utan handlar om det ekonomiska åtagande du går in i som köpare, säger Therese Wijkmark.

    ”Jag tar inte tillbaka någon häst”

    För Lisa Englund återstår därmed att försöka häva köpet, eftersom hon enligt försäkringsbolaget köpte en ponny som var behäftad med fel vid köpet. Därmed har säljaren inte följt sin upplysningsplikt.

    Men det ser inte ut att bli så lätt. Hon har ringt säljaren flera gånger, och blivit otrevligt bemött. Samma får Ridsport när vi ringer säljaren.
    − Jag tar inte tillbaka någon häst, för jag har redan förlorat en massa pengar på den hästen, säger säljaren till Ridsport.
    − Det fanns inga dolda fel, eftersom veterinären såg knutan på nosen. Jag vill inte höra ett ord till om den här hästen. Då möter jag hellre köparen i tingsrätten, säger säljaren innan han trycker bort samtalet.

    − Jag förstår inte hur jag som lekman kunde ha vetat att det skulle sluta så här. Vi köpte en ponny som gick igenom besiktningen, vi fick den försäkrad, och nu gäller inget av det, säger Lisa Englund.

    Fakta

    Varningsklockor vid hästköp

    Affärerna har inte bokförts och därför åtalas en hästhandlare.

    • Ingen fullmakt – Säljaren vill inte skriva på en fullmakt som ger tillgång till hästens skadehistorik
    • Ingen försäkring – Hästen är oförsäkrad
    • Ofullständigt pass – Importhästar som saknar tilläggsregistrering trots att hästen ska ha varit i Sverige under en längre tid
    • Ingen chipmärkning – Alla ponnyer som ska tävlas i Sverige måste vara chipmärkta. Många rasföreningar har också obligatorisk chipmärkning
    • Kommentarer på veterinärintyget – Även om veterinären godkänner hästen kan kommentarerna spela in vid senare bedömningar.
    • Säljarens status oklar – Ta reda på huruvida säljaren är näringsidkare eller privatperson vid försäljningstillfället, eftersom det har stor betydelse vid en eventuell tvist. Köparens ställning är starkare om säljaren är näringsidkare.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden