Veterinärt
24 mars 2020 17:55
Ridsportplus

Hästens sätt att tugga kan mätas

Teknisk kollKolik kan ha många orsaker, där en av dem kan vara att hästen inte tuggar fodret ordentligt, beroende på tandstatus eller fel foder. Nu finns möjlighet att registrera varje hästs tuggmönster och ättid.

Hästens sätt att tugga kan mätas
Foto: HoofStep

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Information om detta gavs vid en välbesökt sammankomst på Flyinge för några veckor sedan på temat ”Hållbarhet, kolik och ätbeteende” med flera föreläsare.

    Veterinären och hästodontologen Nina Lundgren, Svenska Hästtandvården, delgav viktiga fakta kring hästens munhåla, bett och tänder.
    – Man kan säga att kopplingen mellan kolik och tändernas funktion har två påverkansfaktorer, berättade Nina Lundgren. Den ena är om bakterier från munhålan, orsakade av foderinpackningar, kommer ner i magen och orsakar kolik.

    – Den andra är hur fodret omvandlas, hur hästen tuggar. Om problem med tänderna innebär att hästen inte kan mala ner fodret korrekt kan det skapa olika problem som foderbollar och för långa fibrer.

    Huvudposition viktig

    Att hästen inte tuggar sitt foder väl kan ha en rad orsaker, allt från ärftliga defekter i bettet till utrustningsrelaterade skador.
    – Mycket handlar också om foder och utfodringshantering, sade Nina Lundgren. Några exempel är för lite vatten i förhållande till foder, för hög sockerhalt i fodret och att hästen får pellets och hästgodis som bildar sega inpackningar i tänderna.
    – Sedan ska man inte glömma huvudposition när hästen äter – huvudet bör vara vid marknivå – eller att vissa hästar stressäter på grund av negativ flockdynamik.

    Tuggmönster, tuggcykel och ättid noteras

    Priscilla Olsson från HoofStep, företaget som tagit fram en produkt som medför övervakning av vad hästen gör och hur mycket den rör sig, berättade om en utveckling av produkten.
    – Nu går det även att kontrollera tuggmönstret för varje häst och tidigt upptäcka störningar i munhålan, sade Priscilla Olsson.

    Det kan vara till god hjälp att se hur varje individ i stallet äter och vilket mönster den har för detta i vardagen, särskilt för hästar som ofta får kolik. Under långa transporter till tävling går det att direkt se om någon häst avviker från det normala ätbeteendet och behöver annat foder eller extra tillsyn.

    Larm i telefonen

    Tekniken innebär att hästen har ett särskilt huvudlag med en sändare, som skickar information om hästen och larmar till en smartphone vid avvikande beteende. Det är samma produkt som används på hästarna i Brösarpsprojektet, där en grupp unghästar rör sig över mycket stora arealer. Genom denna teknik kan man se hur mycket de rör sig per dag.

    Professor Ingvar Fredricson berättade om initiativet från Hästen i Skåne med AUC, Avel och Uppfödning i Centrum, där ett nätverk av uppfödare, ryttare och forskare samarbetar för att undersöka faktorerna bakom en hållbar häst.

    Brösarpsprojektet är en del i detta, en annan är att undersökas om asymmetriska tuggmönster och ojämn tandslitning kan orsaka kolik.

    Fakta

    Några fakta om tuggning

    • Hästar tuggar normalt på en sida i taget.
    • Efter cirka 50 tuggrörelser byter den sida.
    • Söndermalandet av fodret i munhålan är grunden för hela matsmältningssystemet och normalt äter hästar i små tuggor, tuggar dem väl och blandar med saliv.
    • Det tar ungefär 40 minuter för en normalstor häst att tugga i sig ett kilo hö, medan den bara behöver 10 minuter för att äta ett kilo havre.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden