Veterinärt
4 oktober 2017 10:00
Ridsportplus

Hästens tunga är en känslig doldis

VETERINÄRTHästens tunga reflekterar vi sällan över, möjligen om hästen råkat bita sig i den så att det börjar blöda.
Men den är ett viktigt organ med uppgift att hjälpa hästen att äta och svälja, samtidigt som den har både känselkroppar och smaklökar.

Hästens tunga är en känslig doldis
Hästens tunga är känslig och mycket rörlig. Tungans tjocklek har stor betydelse för hur hästen reagerar på bettet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästars tunga kan ha mycket olika form och tjocklek. Den är stark och består av flera olika muskler, vilket gör den elastisk.
    Sidorna och tungspetsen är känsligare än mittdelen. Den rörliga, främre delen av tungan väljer tillsammans med tänder och läppar vad hästen ska stoppa i munnen; foder och olika grässorter sorteras noga.
    Att denna funktion är väl utvecklad, vet alla som har försökt att ge medicin inblandad i fodret. Ofta ligger medicinen kvar i botten på utfodringstråget sedan hästen ätit upp allt kraftfoder.

    Fördelar fodret
    Tungans olika delar hjälper sedan till att fördela fodret i munnen och slutligen att föra det till svalget. Under denna process rensas tänderna från foderrester och tungan rengörs kontinuerligt av saliv.
    Även om tungan är försedd med en tjock slemhinna är den mycket känslig och kan uppfatta smärta, värme, tryck och olika smaker. Den innehåller känselkroppar och i upphöjningarna på tungans yta finns smaklökar.
    Tungan är rik på blodkärl, så det blöder ymnigt om den blir skadad, framför allt om större artärer drabbas. Om mindre kärl går av hinner hästen oftast svälja undan blodet och därmed är det lätt att missa att det har hänt något inne i munnen.

    några tecken

    Skador på hästens tunga

    •  Ovilja att äta (framför allt grovt foder).
    • Hästen dreglar.
    •  Spiller hö och annat foder.
    • Svullen i tungan eller kinderna.
    • Dålig andedräkt.

    Kolla tungan
    Om ett föl eller en unghäst börjar bli extremt nafsig och tuggar på allt den kommer åt, kan det vara tungan som är orsaken. Det kan vara en vass tagg eller någon del av ett grässtrå som har fastnat i tungan och gett sår och/eller infektion. Det är därför viktigt att undersöka munnen på hästen.
    Kontrollera även foderkrubborna så att det inte finns någon utskjutande spik eller annat hårt föremål som hästarna kan riva tungan mot.
    Ibland är det en vass kant på en tand som irriterar tungan, annars är bettet den vanligaste orsaken till skador på tungan – antingen genom dålig passform eller för hårda tygeltag.
    Det finns olyckstillbud då hästen bitit av sig en del av tungan, i samband med att den gått omkull eller har blivit sparkad. Det finns viss chans att sy fast den igen eller att hästen fungerar med avkortad tunga. Varje enskilt fall avgör prognosen och om hästen kan äta och fungera normalt eller ej.

    Fakta

    Tungans roll för bettet

    •  Storleken på tungan avgör hur bettet kommer att verka i hästens mun, eftersom de flesta bett verkar genom tryck mellan tungan och lanerna.
      Om hästen har en tjock tunga tar det längre tid innan bettet kommer att vila på lanerna – och längre tid innan den reagerar för ett tygeltag – jämfört med om den har en tunn tunga.
    •  För att kontrollera hur tjock tungan är kan man dela hästens läppar medan den fortfarande har munnen stängd, och se efter om tungan fyller munhålan eller till och med väller ut över lanerna. Gör den det, kommer det inte att finnas plats för ett tjockt bett och det kan blir svårt med utrymmet för ett kandar. 
      Här måste ryttaren vara noggrann i sitt val av bett, så att det verkligen passar hästens mun utan att ge den obehag. 

    Artikeln är tidigare publicerad i Ridsport nummer 15 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden