Sverige
10 februari 2021 11:28

Hästens vanligaste skador påverkas främst av ridningen

SkadorAtt hältor är hästarnas folksjukdom är ingen nyhet. Det bekräftas nu återigen när Agria Djurförsäkring bryter ner de vanligaste diagnoserna sett till vilken gren hästen används till. Samtidigt säger Agrias veterinär Karl-Henrik Heimdahl att hältor från leder och senor främst handlar om ridningen.

Hästens vanligaste skador påverkas främst av ridningen
Hältor av olika slag är den vanligaste diagnosen. Foto: Istock

Inom fyra av fem grenar är hältor från leder och senor den vanligaste skadan. Det konstateras av Agria Djurförsäkring som har tittat på de vanligaste diagnoserna kopplat till vad hästen används till. De vanligaste skadorna inom hoppning, dressyr, fälttävlan och westernridning är hältor från leder och senor. Hos brukshästarna är det främst fång och kolik som toppar skadelistan.

– Agria har drivit kunskapsprojektet #stoppahältan ett par år nu, och vi ser en liten, liten ljusning i skadestatistiken. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att skydda våra hästar från onödiga skador där vi som ryttare kan göra stor skillnad, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Kotledsinflammation, skada i gaffelband, knäledsinflammation, kotledsartros och övriga ledinflammationer är idag de vanligaste diagnoserna. Framför allt är det ridningen som påverkar de här diagnoserna. Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring berättar hur:
– Alla hästens leder utsätts för belastning när vi rider på dem, men vi ser i statistiken att det framför allt är kotlederna fram och knälederna bak som brukar säga ifrån först. Vi behöver ge hästarna mer tid och varierad träning för att stärka muskler, leder, senor och ligament och därmed undvika många skador.

Den relativt lilla kotleden utsätts för en enorm belastning när hoven slår i marken vid hoppning. Att hästen kanske inte alltid rids i balans och i högt tempo ökar skaderisken för hopphästarna.

Motsvarande skador märks även hos dressyrhästarna. Här tar knäna bak särskilt mycket stryk när hästen kommer upp i klasserna och samlar mer av vikten bak för att kunna utföra rörelserna. Lägg därtill ridning på ett ensidigt underlag.

Genom att stärka hästens muskler, leder och senor i det vardagliga arbetet med hästen kan dock skador undvikas. Att hästen bär sig i balans och ryttaren är i balans utgör själva grunden. Varierad träning, intensitet och underlag är ytterligare förutsättningar för att undvika skador. Detta enligt Agria Djurförsäkring.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden