Hästliv
25 mars 10:22
Ridsportplus

Hästetologen: ”Hingstar behöver också sällskap”

FlockdjurAtt hingstar får mindre social kontakt med andra hästar under sin livstid är relativt vanligt – men behöver det vara så? Etolog Renate Larssen menar att ingen häst mår bra av att vara socialt isolerad och att även hingstar kan gå i flock livet ut. Här förklarar hon mer och ger tips på hur hingstägaren kan ge hästen ett socialt rikare liv. 

Hästetologen: ”Hingstar behöver också sällskap”
Många hingstar växer upp i flock, men går sedan ensamma i hagen när de blir vuxna. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Många väljer att hålla den unga hingsten i flock, men när hästen sedan växer upp är det vanligare att hingstarna går ensamma i sin hage istället. 

    – Många hästägare är införstådda med att unga hästar behöver vara ute mycket och leka med jämnåriga under tillväxten. Men det finns ingen vetenskaplig anledning för att sedan isolera en vuxen häst, detta är ett mänskligt påfund. Det finns nya studier där man har kartlagt hur vanligt det är att hingstar blir socialt isolerade och tyvärr är det väldigt vanligt, snarare standard för många, säger etologen Renate Larssen.  

    Att låta ston eller valacker gå i flock är vanligt förekommande, men hästägare är ofta rädda för att släppa ihop sin vuxna hingst med en annan häst. 

    – Själva idén att det skulle finnas en större risk för skador genom att släppa ihop en hingst med andra hästar, jämfört med valacker eller ston, finns det inget stöd för i forskningen. En hingst är en häst och hästar är skapta för att leva tillsammans. Det förekommer inte att hingstar lever ensamma i det fria, säger Renate. 

    Det förekommer inte att hingstar lever ensamma i det fria.

    Behöver lära sig det sociala språket

    Hon berättar om en studie som gjordes i Schweiz åren 2009-2010, då forskare och etologer anlitades av det schweiziska nationalstuteriet. Stuteriet ville låta sina hingstar gå i flock tillsammans och anlitade forskarna för att studera hästarnas beteende. 

    – Det som forskarna fann var att det inte förekom någon allvarlig aggression eller skador hos hästarna. Den aggressionsnivå som man såg minskade drastiskt efter bara några dagar. Studien gjordes över två somrar och det som var extra intressant var att de hingstar som var med under båda somrarna visade avsevärt mindre aggression andra sommaren, jämfört med de hingstar som inte hade någon tidigare erfarenhet av att leva med andra. Hästar kommunicerar med varandra på komplexa och finstämda sätt, men detta är något som de behöver lära sig. Precis som människor så behöver hästar lära sig det sociala språket. 

    ”Behöver umgås med äldre hästar”

    Självklart kan det hända olyckor när hästar går tillsammans i en hage, men det är inte en tillräckligt stor anledning för att isolera en häst, menar Renate. 

    – Vi kan inte förvänta oss att hingstar utvecklar social kompetens om de enbart går i flock med jämnåriga kamrater när de är unga och sedan lever isolerade resten av livet. Det är lika logiskt som om tonåringar skulle uppfostra varandra och aldrig träffa en vuxen. Unga hästar behöver umgås med äldre, mer erfarna individer som kan lära dem hur man interagerar i olika sociala sammanhang. Då blir de väl förberedda på livet och lär sig det sociala språket, säger Renate.

    Risker på grund av människan

    – Såklart finns det risker med att släppa ihop hästar med varandra och under en initial period kommer vissa rangrelationer att behöva redas ut. Men man måste komma ihåg att hästar är konfliktlösare av naturen. De har ett rikt språk och vill lösa konflikter utan bråk.

    – Riskerna uppstår på grund av människan, eftersom vi har hållit hingstarna socialt isolerade. En ensam häst kan få beteendestörningar i brist på social kontakt och detta kan yttra sig på olika sätt, exempelvis genom ökad aggression.

    Renate menar att det finns flera fördelar med att låta hingsten socialisera sig mera, både för hästen och för människans skull. 

    – För hästen blir fördelarna väldigt tydliga. De slipper vara isolerade och får leva som de är skapta för att leva, nämligen tillsammans. Hästar är en social art och lider utan sin grupp. Däremot får domesticerade hästar inte välja fritt själva vem de ska vara med och när. De kan inte göra som vi människor, som kan välja vilka vi vill umgås med. Men det är alltid bättre för hästen att vara med en flock än att vara ensam. För hästen innebär det en trygghet med sociala interaktioner, minskad stressnivå, lek och utbyte i vänskapliga relationer. 

    Färre stressrelaterade beteenden

    Hästägaren påverkas också av att hästen mår bättre av sällskap.
    – Hästägaren får färre stressrelaterade beteenden att ha och göra med, då risken för stereotypa beteenden och aggression är mycket lägre. Troligtvis har hingsten även mindre överskottsenergi och nafsar mindre på människan, eftersom den får utlopp för sitt rörelsebehov och sociala behov  i hagen istället. 

    Även kommunikationen mellan häst och människa kan förbättras om hästen får möjlighet att gå i flock. 

    – Min uppfattning är att hästarna får bättre förutsättningar för att interagera även med andra arter, som människor, när de lär sig umgås med andra hästar. De får en mer finstämd kommunikation och lär sig social problemlösning, och blir därmed också mer lätthanterliga.

    Grundläggande behov behöver tillgodoses

    Inom forskningen pratar man om tre områden som bör prioriteras, som ofta kan lösa många av hästens beteende-relaterade problem. 

    – Hästen behöver vänner att socialisera med, den behöver tillräckligt med grovfoder under tillräckligt många timmar på dygnet och den behöver frihet att röra sig i en bra hage i valfri gångart. Oavsett vilket beteendeproblem som hästen har så kan det nästan alltid kopplas till något av dessa tre områden, så länge det inte är ett problem som hänger ihop med smärta förstås. Men om det finns ett problem så är det bra att gå tillbaka till dessa tre grundläggande behov och se till att hästen får tillgång till dem. 

    Om man som hingstägare vill ge sin häst mer sällskap i vardagen finns det mycket som man kan göra. Renate föreslår en period av invänjning stegvis, speciellt om det handlar om en häst som inte har fått integrera med andra hästar på länge. 

    – Oavsett vilken häst som ska socialiseras, hingst eller inte, så är det bra att välja en socialt kompetent hästkamrat som vet hur flocklivet fungerar och som kan guida den nya hästen på ett snällt sätt, säger Renate. 

    – Det första man kan göra är att låta hingsten få fysisk kontakt med andra hästar med en barriär emellan, som över en delad boxvägg till exempel. Denna interaktion kan få pågå ett tag, alltifrån dagar till flera veckor beroende på hur hästarna beter sig. Observera då hur hingsten beter sig när du fodrar, tar den till resursförsvar eller inte? Hur mycket vänskaplig interaktion pågår mellan hästarna? Kliar de varandra, eller på annat sätt visar att de uppskattar varandras sällskap?, säger Renate. 

    Tänk på säkerheten – förbered väl

    Därefter kan man prova att ha hästarna bredvid varandra i varsin hage.
    – Här är det också bra med någon form av barriär som inte enbart är en eltråd på ett elstaket. Det kan komma ett framben flygande när hästarna hälsar och man vill inte att de fastnar i eltråden, så tänk på säkerheten, säger Renate. 

    Det kan sedan vara läge att släppa ihop hästarna i samma hage, men detta bör förberedas på bästa möjliga sätt. 

    – Släpp ihop hästarna i den största hagen ni har, ju mer yta desto bättre. Det är en fördel om det finns naturliga barriärer såsom skogspartier, en skogsdunge, lite sänkor eller dalar. Detta ser såklart olika ut beroende på vilka förutsättningar man har, men det är bra om hästarna får möjlighet att gå undan från varandra och ta avstånd om de skulle vilja det. 

    Det är även en fördel att släppa ihop hästar på sommaren, när det finns gott om gräs och man därmed undviker en situation av resursförsvar, det vill säga bråk om exempelvis foder eller vattentillgång. 

    – Jag tycker att man även ska ha respekt för att det ska vara fokus på att hästarna enbart ska lära känna varandra de första dagarna. Om vi hela tiden tar in och ut hästarna för att rida eller pyssla med dem, så stör vi hästarnas konversation. Låt hästarna vara ett tag. 

    En hingst som inte gått med en annan häst på väldigt länge måste få en chans att lära sig det samspelet på nytt.

    Hästarna kan behöva tid på sig för att anpassa sig till varandra. 
    – Visst kan en del skrik och uppvisningar förekomma från hästarnas håll de första dagarna, men detta är deras sätt att kommunicera med varandra. I väldigt sällsynta fall kan det bli allvarliga bråk där man kan känna att hästarna bör separeras. Detta kan man då förbereda genom att låta grimmorna vara på vid första ihopsläppet samt att ordna olika ingångar i flera delar av hagen, för att enkelt kunna leda ut en häst där den befinner sig just då. 

    – Eventuell aggression kommer att minska under de första dagarna och sedan fortsätta minska under de första veckorna. Men sedan kan det ta upp till tre månader eller längre för dem att reda ut hur rangrelationerna ser ut. För en häst utan tidigare erfarenhet av socialt liv kan det även ta tid att lära sig hur socialt samspel och kommunikation går till. En hingst som inte gått med en annan häst på väldigt länge måste få en chans att lära sig det samspelet på nytt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden