Sverige
31 juli 2015 12:00

Hästfest stödjer forskningen

Höjdhoppning, rasparad, gymkhana, akademisk ridkonst och ponnytrav var några av alla uppvisningar som det bjöds på när familjefesten Equus for hope hölls på Kalmartravet. Målet var 100 000 kronor till cancerforskningen.

Hästfest stödjer forskningen
Bella Rodhelinds projekt Ride for cancer/Equus for hope har gjort succé.

Initiativtagaren till familjefesten är ridsportprofilen Ann ”Bella” Rodhelind som jobbar som ridinstruktör i Kalmar och som en dag fick en idé.

– Allt började med att jag satt vid köksbordet och läste en dödsannons om en stallkompis som hade dött i cancer. Även mina föräldrar har gått bort i cancer och jag kände att vi hästmänniskor har råd att göra något.  Om våra hästars täcken går sönder så har vi redan efter en halvtimme köpt ett nytt täcke för att vi tycker så synd om hästen. Jag tänkte att tillsammans kan vi göra något stort, förklarar Bella.

Bella startade Facebookgruppen Ride for cancer (numera Equus for hope) den 13 maj 2014 och sidan spreds i rekordfart bland hästfolket i Kalmar och sen vidare ut i hela landet. Nu ett drygt år senare har sidan över 7600 likes och projektet har än så länge dragit in över 300 000 kronor till cancerforskningen genom bland annat auktioner, donationer från företag och privatpersoner, tröjförsäljning och insamlingar från ridklubbar.

– Responsen har varit helt fantastisk måste jag säga. Cancer är ju något som berör alla och troligtvis känner vi alla någon som har drabbats. Vi som håller på med hästar är lyckligt lottade och på något sätt lyckas vi alltid se till att hästen får vad den behöver, även när ekonomin är knapp. Med denna tanke ville jag uppmana alla ridklubbar och privatpersoner att någon gång varje år avstå en slant till insamlingen.

I över ett halvår har Bella planerat för familjefesten och det har varit mycket jobb och slit. Men att få folk att ställa upp har inte varit svårt. Många har skänkt saker till auktionerna, de har bakats och lagats mat och folk har erbjudit sig att stå i både fiket och vid grillen för att hjälpa till att sälja fika under kvällen. Många företag har också varit med och sponsrat med läsk, korv, programblad, grus till arenan och mycket annat.

Förra årets familjefest blev en stor succé och nytt för i år var höjdhoppningen och rasparaden som blev mycket populära bland besökarna. Ett 20-tal raser visades upp inne på travbanan och under höjdhoppningen tävlade fyra ryttare om vem som kunde hoppa högst. Höjden slutade till slut på 1,60m efter en spännande final.  Wilma Petersson var en av dem som deltog i maskeradhoppningen och gymkhanan med sin ponny Max Motor och för henne var det en rolig kväll.

– Bella frågade om jag ville vara med och det ville jag verkligen. Jag har haft jättekul och jag hoppas att jag får vara med nästa år igen.

 92 000 kr samlades in under förra årets fest och i år hoppas Bella på en ännu högre siffra.

– Målet med årets fest är 100 000 kronor och jag tror att vi klarar den siffran med råge!

Text: Hanna Johnsson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden