Sverige
6 februari 2018 20:04

Hästföretagare fick rätt efter fyra års tvist

DomDet räcker att ha en enda häst i ett hästföretag, om hästen bara är tillräckligt bra. Det står klart efter en dom i kammarrätten.
−Min klient har haft väldiga besvär med att få Skatteverket att förstå den här typen av hästföretagande, säger skattejuristen Hans Danielsson.

Hästföretagare fick rätt efter fyra års tvist
Domen i kammarrätten ger andra hästföretagare något att luta sig mot, menar Hans Danielsson. Foto: Istock

Affärsidén gick ut på att köpa in en lovande unghäst, förädla den och få den tävlad av en duktig ryttare, för att sedan sälja den med vinst. Precis så blev det också. Hästföretagaren köpte år 2008 in en häst som skulle utvecklas i hoppning, bland annat av en närstående till företagaren.

Efter ett tag visade det sig att hästen hade luftvägsproblem, vilket ledde till att den hästen såldes och en annan häst köptes in för närmare 700 000 kronor. Fem år senare såldes den hästen för nästan det tiodubbla, 6,5 miljoner kronor.

Följt planen

Företagaren hade alltså följt sin plan, men Skatteverket godkände inte detta som näringsverksamhet, eftersom verksamheten under flera år gått med underskott.
Verksamheten bedrevs i aktiebolag, men Skatteverket ansåg att det handlade om hobbyverksamhet och företagaren blev privat beskattad. Förmånsbeskattningen bestämdes till mellan 500 000 och 700 000 kronor per år.

−Denna beskattning var fullständigt oskälig, speciellt mot bakgrund av att företagaren privat tagit en hel del kostnader, säger Hans Danielsson, skattejurist, som drivit målet åt sin klient.
−Det är som att Skatteverket inte förstår hästföretagande, utan utgår från att hästverksamhet är hobbyverksamhet.  Men det tar tid att ta upp en häst i högre klasser och det är också normalt att verksamheten begränsas till en enda häst på grund av de höga kostnaderna. En försäljning kan ligga flera år framåt i tiden och först då kommer den egentliga intäkten.

Viktig seger

Att det blev seger i kammarrätten värderar han högt.
− Det är sällan som verksamhet kopplad till ridsport har framgång i domstolarna och det är såvitt jag vet första gången en sådan här typ av verksamhet, begränsad till en häst, får framgång i rätten. Detta trots att en verksamhet där lovande unghästar vidareutbildas på ett professionellt sätt har alla förutsättningar att bli lönsam.

Kammarrättens dom ger andra hästföretagare något att luta sig mot, menar Hans Danielsson, som både kan detta med skatterätt och vet hur hästvärlden fungerar, eftersom han själv är hästägare och dessutom har en dotter, Mikaela Alderin-Danielsson, som driver eget dressyrstall.

− Förhoppningsvis kan kammarrättens avgörande nu leda till en mer nyanserad bedömning.
Men jag tror att hästföretagare, framförallt inom ridsporten, kommer att ha det fortsatt svårt, speciellt i en uppstartsfas där det kan ta tid innan verksamheten börjar gå med överskott.
−Får man en tvist kan det också ta väldigt lång tid att få ett slutligt avgörande, och det är inte roligt att leva i ovisshet i flera år, särskilt inte när det handlar om stora belopp. I detta fall tog det mer än fyra år fram till kammarrättens avgörande.

Staten vinnare

Ett problem i många hästföretag är att vinsterna är små, eller inga alls, och kommer först efter många år av förluster. I just det här fallet kunde hästen säljas med en vinst på 5,8 miljoner kronor.
−Sammantaget fanns det ett positivt överskott att beskatta, så staten vann på att den här verksamheten klassas som näring och inte som hobby, säger Hans Danielsson.

Tidningen Ridsport har varit i kontakt med företagaren, som är lättad i dag men avböjer att medverka med sitt namn.

Hans Danielssons

råd till hästföretagare

  • Var noggrann. Spara kvitton och underlag för alla transaktioner.
  • Ta företagandet på allvar. Sköt företaget på bästa sätt, upprätta en affärsplan och se till att få kvalificerad hjälp med bokföringen och deklarationerna. Det blir då lättare att klara en granskning.
  • Ta hjälp om det blir ifrågasättanden eller tvist med Skatteverket. Vänd dig till någon som kan både hästar och beskattning för att få rätt argumentation från början.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden