Sverige
19 februari 2020 09:40
Ridsportplus

Hästföretagarens utmaning: ”Att ta och få rimligt betalt”

HästföretagarforumDet är inte bara sport som gäller på Gothenburg Horse Show, på torsdag möts hästföretagare från hela landet för att inhämta kunskap och nätverka. Åse Ericson har gått på alla Hästföretagarforum sedan starten 2010.

Hästföretagarens utmaning: ”Att ta och få rimligt betalt”
Åse Ericson är hästföretagaren som inte missat ett enda forum på tio år. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Varför besöker du Hästföretagarforum varje år?
– Hästföretagare är många gånger småföretagare, ”ensamarbetare”. Man har förstås mycket människor runt sig men många av dem är ens kunder. Jag vill möta kollegor i ett eget sammanhang och få inspiration och nya nätverk och lära mig mer inom olika ”stuprör” inom häst.

Vad tar du med dig från tidigare års forum?
– Att vi har häst som gemensam nämnare men våra verksamheter ser väldigt varierande ut och det finns något att lära av det. Att när allt kommer omkring handlar om vilken kompetens och vilket sammanhang du själv befinner dig i, vad du gör med det och vad kunderna och marknaden vill ha och efterfrågar.

Vad ser du fram emot i år?
– Finns många godbitar, det som intresserat mig mest genom åren är att höra andra företagares erfarenheter. Det är blandade affärsverksamheter denna gång alltifrån grön rehab till solceller, AI-teknik till Maria Gretzer som arbetat hela sitt liv med häst och företagande.

Vad har hästföretagare för utmaningar idag?
– Att ta och få rimligt betalt för sin arbetstid, det kan låta löjligt men så är verkligheten för många. Att som minimum mäta den tid man utför tjänster på och ta betalt för den. Personliga tränare på gym har högre timpeng än många ridtränare som övat hela sitt liv för att bli yrkesskicklig, varför? Att ha ekonomin och prioritera att göra de investeringar som behövs för att få en säker och rationell arbetsmiljö som är tilltalande att arbeta i, att bli långsiktigt hållbar helt enkelt. Att tänka över och planera sin hästhållning så man kan stå på etiskt torra fötter när vi talar god djuromsorg utifrån hästen som biologisk varelse.

Vad har du för typ av verksamhet?
– Jag driver en hästgård utanför Falköping med 40 hästar i grupphållning utomhus (både avelshästar och ridhästar) samt ridutbildning för häst och ryttare, företrädesvis islandshäst.
Jag är också på deltidsanställd som lärare på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara som bedrivit YH-utbildning i över 20 år för verksamhetsledare för häst, landsbygdsföretagare och hovslagare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden