Sport
27 februari 2014 11:32

Hästföretagarforum är igång

För femte året i rad anordnas Hästföretagarforum och under hela torsdagen och halva fredagen kan man njuta av ett digert program. Under torsdagsförmiddagen var bland andra Patrik Kittel på plats för att prata om sitt företagande och framgångssaga.

Hästföretagarforum är igång
Patrik Kittel pratade om sin resa som företagare och orsakade många skratt bland publiken. Kim C Lundin kim@witnet.se

Karin Mattsson-Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande, inledde morgonen med att tala om hur hon ser på framtiden för hästsporten.
– Tittar vi på vår näring så är det en ridsport, men också en hel livsstil. Hästnäringen står inför väldigt stora utmaningar.

Hennes budskap var att man måste renodla och tydliggöra sitt varumärke som hästföretagare.
– Om man inte vet men man är och vad man vill åstadkomma, är det väldigt svårt att nå sina mål. De stora lagidrotterna har fördelar med att de är väldigt kommersiella. De är väldigt strukturrerade, på ett helt annat sätt än i en individuell idrott som ridpsort.

Karin Mattsson Weijber menade att man måste anpassa sig efter dagens människor genom att erbjuda andra alternativ än att köpa en hel termins ridlektioner.
– Det är viktigt att vi hänger med i dagens trender. Idag vill man vill inte knyta upp sig för en speciell tid en kväll i veckan. Det är mer konkurrens om folks disponibla fritid idag och vi måste se till att hitta andra erbjudanden.

Patrik Kittel, dagens andra talare, började utan varken pengar eller fina hästar. I dag har han två företag och åtta anställda.
– Alla är vi barn i början och man måste inte vara rik för att lyckas. Jag hade varken pengar eller talang i början men nu står jag här med två företag. Så hur gör man då för att starta ett företag? Jag kunde ingenting, jag hade en etta i matte men visste att man måste gå plus ekonomiskt och fokuserade på det.

Att våga ta betalt för sina tjänster ville Patrik Kittel trycka extra på.
– Att ta betalt är också att visa att man står för kvalitet. Jag betalar gladeligen min advokat 2000 kronor i timmen, men skulle jag komma och säga att jag ville ha 2000 kronor för en timmes ridlektion skulle folk inte tycka att man var klok. Men varför ska inte vi kunna ta betalt i vår bransch?

Som företagare tyckte han också att det fanns en sak som var helt nödvändigt för att klara sig som företagare: familjen och att ha kul.
– Familjen ger de punkter som företaget inte ger, trygghet. Och har man roligt under tiden leder det till framgång. Medaljer och framgång glöms väldigt fort bort. Men resan på väg till medalj är ju det som gör livet.

Uppdatering 13:15:
Hur lyckas man med sin affärsidé som internationell entrepnör inom ridsporten? Det vet Peter Bollen, agronomen som startade internationella foderföretaget Cavalor för 25 år sedan. Idag arbetar han heltid med att arrangera tävlingar upp till världscupklass. Som 18-åring debuterade han som arrangör för en hästtävling. I dag är meritlistan lång och han har bland annat arrangerat VM och EM ett flertal gånger.

– Att arrangera hästtävlingar idag är mer av en hobby än ett yrke. Vinsten du gör för varje show är väldigt liten. Showen i Mechelen som jag arrangerar kostar 3,5 miljoner euro och budgeten för den typen av tävlingar ökar 5-10 procent varje år.

Som grundare av det internationella foderföretaget Cavalor, menade Peter Bollen att man ständigt måste hålla sig ödmjuk.
– Professionella ryttare försöker alltid att förbättra sig själva och det är vad vi försöker göra med våra produkter också. Varje dag lär man sig nytt och den dag man tycker att man är fullärd ska man sluta.

Uppdatering 14:50:
Hästjuristen Helena Andreasson från LRF Konsult Gotland talade om att köpa och sälja häst och ämnet var minst sagt aktuellt med tanke på att antalet köpetvister kring hästar har ökat markant de senaste 10, 15 åren.

Vad kan man då göra för att undvika att köpa en häst som har en massa fel?
– Man kan reglera en hel del med avtal, men inte allt. När man köper häst finns det två lagar, köplagen och konsumentköplagen.
Det svåra med att köpa och sälja häst är att svensk lag inte är anpassad efter levande djur.
– Svensk lag ser på hästar som saker. Lagen är anpassad efter kylskåp och tv-apparater och fungerar inte alls lika bra på hästar som är föränderliga.

Lagen kan dock komma att ändras – eller rättare sagt kan det komma en ny lag.
– Det är svårt att förändra konsumentköplagen som den är idag. Istället gäller det att ta fram en ny lag gällande köp av djur. Vi vet att det är oerhört viktigt för svensk djuruppfödning och frågan är igång, säger Stefan Johansson, ordförande för HNS.

Under dagen diskuterades även skatter och hästföretagande, något du kan läsa mer om i nästa nummer av Ridsport. Dagen avslutades med att Södertälje Ridklubbs verksamhetschef Andrea Barth berättade om hur hon förde ridklubben mot att bli Årets ridskola 2013. Detta kan du läsa mer om i Ridsport nr 3.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden