Sverige
24 december 2013 07:48

Hästföretagarna svarar Skatteverket

Ett företag utan kunder är inget företag – hobbyhästar är inte ett problem. De är en tillgång! Det skriver Hästföretagarna i ett svar till Skatteverket.

”80 % har hästar som hobbyverksamhet” skriver Skatteverket i sin rubrik som svar på inlägg från branschorganisationen Hästföretagarna som bland annat handlade om huruvida näringsidkare särbehandlas negativt just för att de driver företag som involverar hästen. Siffran kommer från en rapport utgiven 2012 av Jordbruksverket som heter ”Hästhållning i Sverige 2010”. Oavsett om man ser rapporten i hästföretagarnas eller i uppfödarnas perspektiv förefaller den på intet sätt spegla förhållandet mellan antalet näringsidkare och hobbyutövare. Som dessutom baseras på intervju av 2000 hästhållare, med 63% utfall, dvs lite drygt hälften, det är inte seriöst att använda en sådan undersökning som statistiskt mätbart. Denna siffra använder man som argument för att, ja för vad? För att rättfärdiga sina egna personliga tyckanden kring att neka folk som vill bli hästföretagare, eller för vad?

Hela hästsektorn, inklusive de ideella föreningsdelarna och hästälskare i gemen, välkomnar all typ av statistik kring hela sektorn och specifikt kring näringen inom denna sektor, det saknas fortfarande mycket. Då kanske det inte skulle komma som en överraskning att det finns lika många hästar som det finns mjölkande kor i svenska mjölkföretag eller ropen om fusk skulle inte ge stora rubriker i media när hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson röstas fram av folket som årets bragdmedaljör. För häst är stort i Sverige!

Det är inget problem att det finns ett stort antal hästar som är hobbyägda. För oss som yrkesarbetar med häst eller andra yrkeskårer som säljer tjänster till hästägare, så innebär det ju att det finns en kvarts miljon kunder (kundhästar), ej medräknat alla de kunder som (ännu) inte äger häst. Det är inte ett problem för tiotusentals bilverkstäder att det finns hundratusentals bilar att arbeta med heller – det är en förutsättning för företagande. Läs gärna den nyligen publicerade publikationen Hästen och vi – en studie om mervärden, utgiven av Landsbygdsdepartementet 2013. Problemet uppstår när Skatteverket som satsat på att bli en modern serviceorganisation och som självklart ska behandla f-skattsökande personer och företagare rättvist med de lagar och regler som finns, inte kan bedöma näringen. Om denna okunskap gör att myndigheten hindrar personer som vill och satsar både tid och pengar på att växla upp till yrkesmässig verksamhet, då är det negativt för både de enskilda personerna och för samhället. För vad består nyttan i att hindra satsande personer att bedriva yrkesmässig verksamhet? Det skapar bara en större gråzon och staten förlorar skatteintäkter.

Inom hästnäringen kommer intäkterna olika fort till företaget, vissa företagare får betalt vid utförandet av tjänsten, andra får betalt för en ”produkt”, en häst, som kanske kan ta 7-8 år att få fram efter den första investerade kronan. Inga svenska företag har krav på sig att gå med vinst men ska ha ett vinstsyfte. Vad som sticker i ögat med att driva företag med häst verkar vara att det är ”roligt” (där kan man ha olika åsikter). Att företagare äger passion för sitt arbete (som oavsett vilken näring du är i oftast utförs mer än 40-timmar per vecka och sällan med 5 veckors semester) ska inte vara en black om foten i bedömningen. Uppenbar skattesmitning ska givetvis inte godtas som näringsverksamhet. Men oavsett om vi producerar föl, säljer golfbollar eller är taxiåkare (med ett personligt intresse av att köra bil) är vi värda att behandlas lika. Det handlar om inställning. För att få landet att växa och öka skatteintäkterna så vi kan behålla den välfärd vi vant oss vid, är småföretagen en oerhört viktig del av samhällsbyggnationen. De senaste 20 åren har 4 av 5 nya jobb i näringslivet skapats av småföretagen enligt organisationen Företagarna.

Vi har förståelse för att det kan vara svårt att ha ingående kunskap om alla näringar men då får man konstatera sin begränsning och ta hjälp av rätt kompetens, från lokal skattekontorsnivå och uppåt. Man ska som blivande företagare inte behöva bli behandlad olika beroende på var man bor i landet. Fortsatt framtagning av relevant statistik är också viktigt. Kan Skatteverket hitta vägar att lättare få fram underlag tillsammans med andra myndigheter är det enbart välkommet. Vi bistår gärna med branschkunskap. För i stort vill företagare med häst vara professionella företagare med vita pengar. Vi i branschorganisationen jobbar för att hela branschen ska bestå av vita pengar och justa arbetsvillkor. Liksom seriöst satsande företagare i alla andra branscher också gör.

Aja Blomberg-Andersson/ordförande Hästföretagarna www.hastforetagarna.se

Läs även ”Skatteverket stjälper hästföretagare”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden