Träningstips
11 april 2023 09:05
Ridsportplus

Hästfysiologen:”Våga ge hästen arbetsro”

Funktionell balansMed hjälp av mätningarna i det mobila labbet kan hon på en kvart ändra hela dynamiken i ett ekipage. "Vi ser i stunden vad som händer", säger Niina Kirjorinne. Vi talar om funktionell balans med Niina, som är dressyrtränare utbildad inom hästfysiologi.

Hästfysiologen:”Våga ge hästen arbetsro”
Niina Kirjorinne använder tekniska hjälpmedel och ett mobilt labb för att analysera ridningen och därefter kunna förbättra ryttarens inverkan. Foto: Silke Rottermann

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var för tio år sedan som den franske tränaren Christian Carde, tidigare chef vid Cadre Noir, öppnade Niina Kirjorinnes ögon för att hästen ska gå i balans och vara självbärande. Hans träningsfilosofi står för lätthet och naturlighet hos hästen.

    Niina är själv dressyrtränare samt utbildad inom hästfysiologi och brinner för att visa att det går att träna hästar på ett mjukt och fint sätt. Hon håller clinics och digitala träningar. En del av er känner säkert igen hennes namn från artiklar om hästens form och nosgrimmors negativa inverkan på sajten Eurodressage, men hon gör så mycket mer.

    Image001
    Här syns Niina Kirjorinne under en kurs i Tyskland, när hon gör överstrykande tygeltag för att kontrollera att hästen bär sig själv. Foto: Silke Rottermann

    Din unika kombination av fysioterapi och dressyrträning omfattar ett mobilt lab. Vad kan du mäta där?
    – Vi kan mäta kraften i tygeltaget, tryckpunkterna på hästens rygg och muskel-aktiviteten hos både häst och ryttare. Det är helt otroligt att i realtid se vad som händer med hästen och ryttaren.
    – Tygeltagen är ett mycket intressant område: vad händer när man tar mer eller mindre? På en kvart kan jag ofta ändra ett ekipage där hästen är tung i handen. Kombinationen tygelkontakt, balans och hästens form är det som oftast brister, men är samtidigt ganska lätt att korrigera.
    – Ofta säger ryttare ”nu har jag gett efter på tyglarna” medan mätutrustningen visar att det fortfarande finns en spänning kvar i dem.

    Fakta

    Mätningar framför och bakom lodplan

    • Tillsammans med två andra fysioterapeuter och en veterinär har Niina Kirjorinne använt det mobila labbet för att göra mätningar av elva ekipage. Det visade sig att hästarna gick bakom hand. Kontakten i tyglarna var lätt, men hästarna var konstant spända i nacken.
    • Genom uppresande tygeltag släppte spänningen, hästarna fick nosen framför lodplanet och gick med mer energi genom kroppen.
    • Skillnaden syns tydligt på bilderna här, från studien ”Behind and in Front of the Vertical – Measuring the Change”.

    I dina artiklar nämner du de negativa konsekvenserna av att hästen går bakom hand – att hästen blir spänd då och att det stör renheten i gångarterna. Hur kommer det sig att så många erfarna ryttare inte känner detta?
    – Jag upplever att folk vill göra rätt, men tyvärr är man van att höra att hästen ska gå i en sådan form och vi matas med bilder på hästar som går bakom lod. Många tränare uppmuntrar till detta.
    – Det är lätt att bli lurad av att hästen kan kännas bekväm i denna position. Ryttaren säger ofta att hästen blir ”för rund” (djup och bakom hand) beroende på att den inte har tillräcklig styrka, men om inte formen korrigeras blir det mycket svårt att bygga styrkan rätt och använda den.
    – Mätningarna på muskelaktiviteterna är här till stor hjälp, vi mäter vad som händer vid stängd form – det är påverkan av ryttarens hand. När hästen sedan ändrar formen syns det direkt i mätningarna och vi ser i stunden vad som händer.

    13
    Niina Kirjorinne på lusitanovalacken Curioso (ägare Sparreholms slotts hästcenter), som hon red på en clinic för ett par år sedan. Foto: Silke Rottermann

    Vilket är ditt bästa tips för att få hästen att bli självbärande med nosen framför lodplanet?
    – Jag tänker alltid på balansen. Carde säger att man ska sikta på ”dagens bästa balans”, det innebär lätta hjälper, hästen i rörelse och öppen i formen. Självbärighet uppnås genom mycket tempoväxlingar och att hästen går i olika form, plus många mini-halvhalter.
    – Uppresande tygeltag är en tydlig signal för hästen och ett redskap för att öppna formen. Det kan vara ett nyttigt steg på vägen, men det är även viktigt att våga ge efter och att ge hästen arbetsro. Att lätta på tygeln och sluta driva några steg då och då är precis i den andan – att låta hästen bära sig själv.

    Fakta

    Inspiration från olika håll

    Efter att Christian Carde (f 1939) pensionerat sig från att resa runt och hålla träningar, har Niina Kirjorinne ridit för den tidigare GP-domaren Angelika Frömming på Warendorf, det tyska förbundets anläggning.

    Frömming har liksom Carde sina rötter i klassisk dressyr och en tydlig linje i sina träningar. Det är erfarenheterna från dessa som Niina förmedlar på sina clinics och webbinarier, tillsammans med mätningarna av vad som faktiskt sker.
    – Angelika tog mig back to basics, detta är något även för tävlingsryttare. Vi ska inte ha två läger med klassisk dressyr versus tävlingsdressyr, utan tänka att vi ska göra det som är rätt för hästen.

    Niina har studerat fysioterapi på häst och ger fasciabehandlingar vid behov, men menar att det oftast är ryttarna som behöver få en känsla för hur de ska undvika att göra fel.

    Hon arbetar mycket med digitala hjälpmedel och håller som bäst på att göra en 3D-modell av hästens skelett, vilken för övrigt är baserad på skelettet från en av hennes egna dressyrhästar.

    Från ett förflutet inom säkerhetsarbete har Niina överfört principerna om minimalt ingripande och proportionalitet till ridningen. Saker och ting måste göras på ett korrekt, lugnt och effektivt sätt:

    • Var artig, men effektiv.
    • Var mjuk, men tydlig.
    • Var lugn, men ställ krav på ett positivt sätt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden