Hästägartips
29 september 2017 12:00

Hästgödsel – resursen som lätt blir en miljöbov

Hästhagen rymmer mer än bara hästar och växtlighet sommartid.
Den påverkar miljön året om. Frågor om markförstöring, parasittryck och näringsläckage måste hästägare lära sig att ta på allvar framöver.
Och den gemensamma nämnaren för allt detta stavas - gödsel.

Hästgödsel – resursen som lätt blir en miljöbov
Hästar håller på att bli den viktigaste faktorn för att hålla landskapet öppet, samtidigt som de kan vara en potentiell miljöbov om inte hagarna sköts och gödslet tas om hand på rätt sätt.

Hela 76 procent av Sveriges cirka 350 000 hästar finns inom större tätorter eller i tätortsnära områden. Där kan det på grund av markbrist bli ett stort antal hästar i varje hage, något som kan bidra till övergödning av vattendrag.
I våras anordnade Uppsala Vattencentrum ett temaseminarium vid SLU om ”Bra hagar för hästen och miljön”. En rad experter informerade om näringsläckage, markbeskaffenhet, utfodring och miljö, parasiter och förslag på förbättringsåtgärder.

Gödsel påverkar höstens parasittryck
För sommarhagar handlar mycket om parasittrycket. Även här är det gödseln som behöver tas om hand, det är ur den som det kommer maskägg som sedan utvecklas till larver.
– I juli och augusti är det mest blodmaskägg på betet, förklarade Eva Osterman-Lind från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. 
– De behöver fukt för att utvecklas och i augusti till oktober är det mest larver i L3-stadiet. Vid höstregn kan det bli massor av larver om hästen går kvar i sommarhagen.

Växelbete är bra
– För att minska risken för att hästen får i sig masklarver i hagen kan man ordna växelbete med andra djurslag som äter ratorna från tidigare år med L3-larver, förklarade Eva Osterman-Lind vidare.
Att mocka hagen två gånger i veckan är ett annat alternativ, då kommer det inte ut ägg som kan bli nya larver. Annars kan man låta betet vila helt från hästar två somrar och en vinter eller putsa betet så att rator och gödselhögar slås sönder. Detta måste dock ske under torrt väder.

Hästar potentiella miljöbovar
Hästar håller på att bli den viktigaste faktorn för att hålla landskapet öppet, samtidigt som de kan vara potentiella miljöbovar om inte hagarna sköts rätt. 
Det finns mycket fakta och rådgivning på gårdsnivå, men dessa är i regel förbehållna större lantbruksföretag.
Det kan krävas helt andra lösningar på en hästgård med fyra-fem hästar. Här finns ett glapp, både från hästägarnas sida som inte alltid vet att det finns rådgivning att få, och från kommuner och länsstyrelser som inte har utformat informationen för hästgårdarna.

Fakta: Bromsa näringsläckage
Åtgärder för att förhindra att näring läcker ur hagen:
1. Se över foderstaten. Minska på kraftfodret så att hästen inte överutfodras.
2. Arealen bör vara minst 0,5 hektar per häst.
3. Stabilisera upptrampad mark.
4. I paddockar utan gräs bör topplagret bytas ibland.
5. Så en remsa gräs utanför rasthagarna. Vegetation hindrar ytavrinning både i och utanför rasthagen.
6. Se till att du mockar vinterhagarna.

Fakta: Många hästar i liten hage
Många hästar i en liten, söndertrampad hage kan ge ett överskott av näring som läcker ut, eftersom inget skördas ur hagen.
• Tänk igenom situationen och gör upp en handlingsplan för hagarna. Det kan till exempel ske genom att förbättra marken vid grindhål och foderplatser. Använd en markduk täckt av bark eller Paddex, alternativt plastmattor.
• Planera för vinterhagarna i förväg – kanske ska hästarna gå en månad i varje fålla? 
Kör ut balar till de hagar som ska används i förväg, då är det lätt att flytta dem och öppna dem. 
• Anlägg en foderplats som går att göra ren och placera den så att det går att fylla på den utifrån.

Källa: Eva Salomon, RISE, Research Institutes of Sweden.

Denna text publicerades första gången den 26 maj i Ridsports papeprsutgåva nummer 10-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden