Sverige
2 juli 2014 10:00
Ridsportplus

Oss hästkillar emellan

När Sebastian Svensson berättade sin historia om hur han blev retad för att han red kände hoppryttaren Henrik Ankarcrona igen sig. På tisdagen träffades de båda hästkillarna.

Oss hästkillar emellan
"Tänk på att hålla skänkeln stilla, särskilt när du gör halt," var ett av råden som 7-årige Sebastian Svensson fick av hoppryttaren Henrik Ankarcrona.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det skar i hjärtat när jag läste artikeln. Jag blev själv retad för att jag red ända upp till gymnasiet, säger Henrik Ankarcrona, Flyinge, som agerade direkt när han läste om Sebastian Svensson.

Det var för drygt två veckor sedan som Helsingborgs Dagblad publicerade artikeln där Sebastian Svensson, sju år, berättade att han blev retad för att han red. I samband med att han fick en egen ponny för några månader sedan gick retandet så långt att han kom hem till mamma Malin Svensson och pappa Patrik Thörnholm och grät. 

När Henrik Ankarcrona läste artikeln kände han direkt att han ville stötta Sebastian Svensson på något sätt. Ridsport förmedlade kontakten och på tisdagen träffades de båda på Henrik Ankarcronas anläggning. Sebastian Svenssons ponny Arrak fick också följa med från hemmet i Helsingborg. Ekipaget har inte riktigt fått allt att fungera i vänster varv och Henrik Ankarcrona tog sig tid att ge massor av tips och råd:
– Tänk på att hålla skänkeln stilla. Särskilt när du gör halt.
– Det är viktigt att du visar att det är du som bestämmer.

Men framförallt pratade hoppryttaren med Sebastian och hans föräldrar om hur det känns med en oförstående och otillåtande omgivning. Henrik försökte också stötta och inspirera Sebastian.
– Egentligen är det bara att inte bry sig om vad de säger. Men det är enklare sagt än gjort, säger Henrik Ankarcrona med en liten suck.
Själv höll han på med många idrotter under ungdomsåren. På helgerna var det inte ovanligt att han hoppade en klass på morgonen, åkte och spelade en fotbollsmatch på lunchen och sedan åkte han tillbaka till hopptävlingen och tog ett par klasser till. 
– De andra fotbollskillarna hade alltid lite roligt åt mig och att jag red. Men för mig var det ändå naturligt att hålla på med hästar eftersom det fanns hemma när jag växte upp, säger han.
Henrik Ankarcrona betonar att han har blivit retad av både tjejer och killar.
– Och det allra värsta är när vuxna håller på med sådant, fortsätter han.

Sebastian har provat både handboll och fotboll utan att fastna för någon av sporterna. Men hästar och ridning gillar han.
– Att galoppera är allra roligast. Att hoppa är näst roligast, säger han och klappar om Arrak efter träningspasset.

Malin Svensson och Patrik Thörnholm hade inte kunnat föreställa sig att deras son skulle bli retad för sitt hästintresse och att detta skulle förvärras när han fick den 17-åriga connemaraponnyn. 
– Alla måste få hålla på med de tycker är roligt. Man blir så ledsen av sådant här, säger Malin Svensson som också fick respons av dressyrryttaren Patrik Kittel efter artikeln. 
– Det känns fantastiskt att det ändå finns de som engagerar sig i detta, som vill hjälpa och stötta Sebastian. 

Föräldrarna har stöttat och peppat Sebastian på olika sätt.
– Man får försöka trycka på att det är de som retas som gör fel och att Sebastian har rätt att göra det han tycker om att göra, säger Malin Svensson.
Sebastian själv vet vad vad han vill göra:
– Hoppa banor. Fast nu hoppar jag bara ett hinder i taget. Jag får träna lite mer.

De båda ridkillarna går i väg för att titta på anläggningen där det finns ridhus, skrittmaskin, skrittband och allt annat som underlättar i ett professionellt hoppstall. Plötsligt kommer de till hästtlastbilen som har en bodel och plats för åtta hästar. Sebastians ögon blir riktigt stora.
– Du kan komma och åka med oss på tävling i lastbilen sen, säger Henrik och Sebastian nickar till svar.

Malin Svensson tror det betyder mycket för hennes son att se att även killar kan hålla på med hästar och ridning.
– Vi har tittat på youtube när Henrik rider, säger hon.
– Det var skithäftigt, säger Sebastian. 

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden