Sverige
16 mars 2023 06:20
Ridsportplus

Hästsäljare fick rätt i domstol

RättstvistHästföretagaren har tidigare varit djupt kritisk mot att hästar går under konsumentköplagen. Därför vågade hon inte hoppas för mycket när en hästköpare stämde henne för att hästen var halt.

Hästsäljare fick rätt i domstol
Det gick inte bevisa att det fanns ett köprättsligt fel. Arkivbild: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid besiktningen markerade 4-åringen vid lågt böjprov, men veterinären menade att markeringen låg under en grad, så hästen skulle kunna användas för hoppning och tävling. Två ben röntgades men enligt veterinären visade bilderna inga konstigheter förutom en mindre avvikelse i ett bakben. 

    – Jag föreslog att vi skulle göra en besiktning senare, men kunderna ville ha hästen på en gång. Vi avtalade att de kunde lämna tillbaka hästen inom två månader, men de kollade den aldrig igen utan de bedömde själva att hästen var sund, säger Lina Wiman, som sålde hästen i sitt företag som bland annat sysslar med tävlingshästar och avel. 

    Hittades pålagringar

    Under 5-årssäsongen har hästen gjort 20-25 starter, många med felfritt resultat.

    – Två år efter att de köpt hästen åkte de till veterinär för att den fått nässelutslag. Då var den över två grader halt i båda frambenen och behandlades för detta. Men i stället för att åka tillbaka på återbesök bedömde de själva att hästen var frisk. 

    Två år efter att de köpt hästen åkte de till veterinär för att den fått nässelutslag.

    Lina Wiman om starten på tvisten

    När köparna återigen åkte in till klinik på grund av utslag var hästen halt. Den undersökande veterinären röntgade och menade att de pålagringar som fanns var tecken på den kroniska sjukdomen artros. 

    Köparna, och den nya veterinären, menade att det synts tecken på artros redan på röntgenplåtarna från besiktningen, och köparna stämde säljaren. De ville ha tillbaka 110 000 kronor av de 120 000 kronor som hästen kostat. 
    – De ville också ha kvar hästen, berättar Lina Wiman.

    Linawiman
    För att skapa opinion och lagändring har Lina Wiman tagit sitt fall till domstol. Foto: Privat

    Inget köprättsligt fel

    I februari 2023 var det dags för domstolsförhandling. I den deltog den veterinär som besiktigat hästen vid köptillfället, och hen stod fast vid att bilderna inte visade på något som skulle göra att hästen inte kunde hopptävla. Besiktningsveterinären har uppgett att den vanligaste orsaken till artros är överbelastning över tid, att pålagringar kan komma av andra orsaker och att den förändring som fanns på bakbenet vid röntgen 2018 sannolikt är orsakat av något annat.

    Jag gick med lite lättare steg efter det att domen föll.

    Lena Wiman

    Domstolen skriver: ”Med beaktande av den tid som hästen har kunna tävla i beskriven omfattning och då påvisade benpålagringar med följande hälta inte visade sig förrän under 2020, anser tingsrätten att det inte är utrett att ett köprättsligt fel har visat sig inom sex månader från avlämnandet av hästen eftersom felet kan vara kopplat även till andra faktorer.”

    Lina Wiman fick alltså rätt, eller som hon säger lite förvånat ”jag vann”.
    – Jag har varit lite tveksam till rättssystemet i Sverige och inte vågat hoppas. Jag gick med lite lättare steg efter det att domen föll.

    Har tröttnat

    Hon slipper betala sina rättegångskostnader, det blir köparna som får stå för de pengarna. 
    – Men jag får inget skadestånd för att jag har lidit av det här. Det har tagit oerhört många timmar av mitt liv, och det har varit en psykisk påfrestning. Men det är bara att inse att det inte är något man får tillbaka. 

    Det har tagit oerhört många timmar av mitt liv, och det har varit en psykisk påfrestning.

    Lina Wiman

    Det hela har gjort att Lina Wiman nu beslutat sig för att dra ner på verksamheten och sälja gården. Tidigare har hon gjort en namninsamling mot att hästar går under konsumentköplagen, och skickat ett öppet brev till den tidigare justitieministern Morgan Johansson med samma budskap. 

    – Jag tycker inte att ett levande djur ska jämställas med en bil eller ett kylskåp. Det nya, att man kan avtala bort att säljaren är ansvarig för fel som upptäcks de sex första månaderna, är ett steg i rätt riktning. Men det är en bit kvar innan man vågar sälja hästar i någon större utsträckning. 

    Lina Wiman tycker att det är viktigt att domen kommer till allmänhetens kännedom, så att gemene man ska inse att det klimat som växer fram, där köpare stämmer säljare utan goda grunder, är orimligt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden